Ingen smittorisk för europeiska banker från Credit Suisses elände

Med Credit Suisse som stärker likviditeten har oron kring en bankkris som sprider sig i Europa bitit sig fast. Även om vi förväntar oss att de kommande dagarna och veckorna kommer att förbli volatila, ser vi för närvarande ingen likviditetskris sprida sig genom det europeiska banksystemet.

Niklas Kammer 2023-03-17 | 16:23 Johann Scholtz
Facebook Twitter LinkedIn

credit suisse

Problemen hos Credit Suisse är idiosynkratiska till sin natur och vi tror att de kan hanteras för närvarande, även i ett värsta scenario. Med höga kapital- och likviditetsnivåer överlag, fortfarande god kvalitet på tillgångar och tillsynsmyndigheter som är mycket bättre rustade än för 15 år sedan för att släcka alla gnistor, tror vi att europeiska banker är solida. Det stora förbehållet är att utvecklingen för närvarande sker i snabb takt och att åsikter vi bildar idag kan vara inaktuella i morgon. Vi tror att investerare är säkrast i europeiska banker med ett större detaljhandelsfokus och en sund lönsamhetsutsikt. Vi skulle lyfta fram BBVA, Handelsbanken, ING och Lloyds.

Saknas katalysator för en europeisk bankkris

Medan många investerare kommer att slungas tillbaka till de dramatiska scenerna från 2007 och 2008, och frukta ytterligare en likviditetskris som förlamar Europa eller för den delen det globala finansiella systemet, tror vi att förhållandena är fundamentalt annorlunda idag.

Till att börja med lider inte europeiska banker av att stora skadliga tillgångar sliter hål i deras balansräkning och utplånar allt eget kapital på en gång. Tvärtom förväntas lån som gått till "default" fortfarande ligga på eller under nivåerna i mitten av cykeln under detta år.
Dessutom, som vi nämnde i en tidigare kommentar relaterad till SVB-utvecklingen, har europeiska banker hållit sig borta från att samla på sig långfristiga löptider och har säkrat de flesta av sina durationsrisker som de tagit på sig genom bostadslån. Vi ser därför risken för ytterligare räntehöjningar genom att europeiska centralbanker vidgar orealiserade förluster för banker som begränsad.

Som sådan kan vi inte se en verklig katalysator för att underblåsa en potentiell likviditetskris i det europeiska banksystemet. En sådan chock skulle märkas först på interbankmarknaden, där banker lånar ut och lånar pengar under korta perioder, mestadels över natten, för att balansera likviditetsbehovet. Eftersom vi tror att bankerna själva är väl medvetna om riskerna inom den europeiska banksektorn, förväntar vi oss inte att denna marknad kommer att stanna av. Bortsett från större kredithändelser, som vi för närvarande inte förutser, bör banker fortsätta att engagera sig i att tillhandahålla likviditet. Spreaden mellan tremånaders EURIBOR-räntor och tyska obligationer med samma löptid har förblivit låg för tillfället, vilket understryker vår övertygelse att europeiska banker inte fruktar korskontaminering just nu.

Banker bör begränsa sin exponering mot Credit Suisse

Med tanke på att lönsamhets- och kapitalproblemen har diskuterats offentligt i cirka två år nu, anser vi också att andra bankers exponering mot Credit Suisse bör begränsas. De flesta exponeringar kommer sannolikt att vara av kortfristig karaktär, mestadels över natten, och med säkerhet. Exponering för Credit Suisse-obligationer, som skulle kunna försämras väsentligt i fallet med en "bail-in", kommer sannolikt att finnas på kapitalförvaltningsenhetens fond, som förs utanför balansräkningen.

Nästa punkt - även om det ofta känns som att detta budskap har repeterats i onändligheten till investerare, tror vi att det ändå behöver upprepas här, och det är att banker är mycket bättre kapitaliserade än de någonsin har varit i sin historia.

Likviditetstäckningsgraden och den stabila nettofinansieringsgraden (NSFR) är stark och långt över minimikraven som fastställts av tillsynsmyndigheter. Som en påminnelse är SVB såväl som andra mindre eller regionala banker i USA undantagna från kravet att publicera likviditet och stabila nettofinansieringsgrader. Sådana nyckeltal kan inte ses isolerat och även en välkapitaliserad bank kan hamna i problem, men tillsammans med våra tidigare punkter om tillgångskvalitet och den begränsade durationsrisken ser europeiska banker solida ut.

I ett värsta scenario där Credit Suisse inte kan skaka av sig likviditets- och kapitaloro tror vi att de befintliga lösningsmekanismer är tillräckliga för att förhindra att risker sprids. För det första skulle ytterligare Tier 1-obligationer konverteras till eget kapital, vilket späder ut aktieägarna men behåller banken som en fortsatt verksamhet. Skulle detta inte räcka kommer obligationer som kan lösas till ett värde av cirka 60 miljarder CHF att konverteras till eget kapital. Även om ett sådant scenario skulle vara skadligt för aktieägare och obligationsinnehavare i Credit Suisse, anser vi att mekanismen på plats är tillräcklig för att begränsa emissionerna inom Credit Suisse. Viktigt att betona igen är att Credit Suisses balansräkning är i gott skick, vilket gör en potentiell avveckling av verksamheten ganska enkel och något som bör leda till mycket liten smitta över hela sektorn.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA ADR11,25 USD-0,18Rating
ING Groep NV ADR15,72 USD0,38Rating
Lloyds Banking Group PLC51,76 GBX1,09Rating
Svenska Handelsbanken AB Class B121,00 SEK1,26

About Author

Niklas Kammer  är aktieanalytiker för Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar