UBS uppköp av Credit Suisse är dåliga nyheter för obligationsägare

Obligationsinnehavare av AT1 utplånades när schweiziska myndigheter underlättade megafusionen till Credit Suisses rival UBS.

Antje Schiffler 2023-03-20 | 15:09 Jocelyn Jovene
Facebook Twitter LinkedIn

Credit Suisse and UBS headquarters in Zurich

UBS [UBSG] har gått med på att köpa konkurrenten Credit Suisse [CSGN] för 3 miljarder schweiziska franc (3,2 miljarder USD) i takt med att schweiziska myndigheter försökte återställa förtroendet för det finansiella systemet. Detta sänkte värdet på Credit Suisses aktier, men det är egentligen ägarna av bankens lågrankade obligationer (AT1) som står kvar med svarte petter i handen.

Enligt villkoren för transaktionen kommer Credit Suisses aktieägare att få en UBS-aktie för varje 22,48 stamaktier. Baserat på fredagens stängningskurser värderar transaktionen Credit Suisse-aktien till 0,76 CHF, vilket är 59% under dess senaste stängningskurs på 1,86 CHF.

Räddningen i sista minuten lyckades inte lugna nerverna tidigt på måndagen, och bankaktier var under massiv press under hela morgonen. UBS tappade 12% i tidig handel, vilket ledde till nedgångar bland dess återstående jämförbara konkurrenter i regionen. Nerverna lugnade ner sig under handelsdagen, och den bredare europeiska marknaden och amerikanska aktieterminer rörde sig till och med in i positivt territorium under eftermiddagen. 


"En stöt för marknadsförtroendet''

"Credit Suisse och UBS har ingått ett fusionsavtal på söndagen efter ingripande av det schweiziska federala finansdepartementet, den schweiziska nationalbanken och den schweiziska finansmarknadsmyndigheten. UBS kommer att vara den överlevande enheten vid slutförandet av fusionstransaktionen”, säger Credit Suisse i ett pressmeddelande.

Bankens ordförande Axel Lehmann kallade sammanslagningen "det bästa tillgängliga resultatet", medan UBS-ordföranden Colm Kelleher kallade det en "nödräddning". I ett separat uttalande tillkännagav UBS sin avsikt "att förvärva Credit Suisse", och väljer att inte dela CS:s användning av termen "fusion". Att kombinera de två bankerna kommer att skapa en kapitalförvaltningsjätte med mer än 5 biljoner dollar i tillgångar under förvaltning, inklusive mer än 3,4 biljoner dollar i förmögenhetsförvaltning. Företags- och investeringsbanksverksamheten, en långsiktig källa till problem för den schweiziska banken, verkar avsedda att försvinna eller kraftigt omstruktureras.

"UBS övertagande är i princip goda nyheter, ett påskyndat resultat, snarare än att vänta och se om Credit Suisse faktiskt kunde hantera den nödvändiga omstruktureringen. Problemet för investerare generellt är dock att ett uppköp som detta verkligen kastar tillbaka en till 2008. Dessutom är hastigheten med vilken Credit Suisse gick utför oroande, och i slutändan en rejäl stöt för marknadens förtroende generellt ”, kommenterade Michael Field, europeisk marknadsstrateg på Morningstar.

Obligationsinnehavare står kvar tomhänta 

I ett överraskande drag beordrade den schweiziska tillsynsmyndigheten "en fullständig nedskrivning" av värdet av Credit Suisses 16 miljarder CHF i tier 1-obligationer (AT1), som också är kända som betingade konvertibla obligationer (Contingent Convertible Bonds, eller CoCos). Detta innebär att innehavare av dessa obligationer kommer att lämnas tomhänta. Aktieägare, som normalt har lägre prioritet än obligationsägare i en konkursprocess, kommer fortfarande att få cirka 40% av den senaste aktiekursen under affären.

AT1-obligationer är en slags högränteobligation. De är riskabla instrument som ger hög avkastning när saker och ting går smidigt, men de är också utformade för att man ska känna av smärtan först när en bank hamnar i problem.

Utplåningen av Credit Suisses CoCos uppfattades som ett hårt slag för de europeiska skuldmarknaderna.

"Det som Finma har gjort för att bryta kapitalstrukturen kommer att få en långsiktig konsekvens för alla schweiziska finansiella skulder", citeras en Credit Suisse AT1-innehavare i Financial Times. En bankman sa till tidningen att beslutet kan leda till en "mardröm" på de europeiska skuldmarknaderna, med tanke på att obligationsinnehavare tvingades på sig större förluster än aktieägare.

Kort efter att affären tillkännagavs meddelade centralbankerna i euroområdet, Schweiz, Storbritannien, Japan, Kanada och USA att de skulle öka frekvensen av dollarswaptransaktioner från veckovis till dagligen. Detta för att säkerställa tillgången på likviditet till bankerna.

En hemsk vecka

Den krisdrabbade schweiziska banken kom under intensiv press förra veckan, utlöst av kollapsen av tre amerikanska regionala banker - Silicon Valley Bank, Signature Bank och Silvergate Bank. På tisdagen kunde Credit Suisse publicera sin försenade årsrapport, där det stod klart att de fortsatte att se likviditetsutflöden, efter 123,2 miljarder CHF i utflöden 2022.

Bankens slutgilltiga störtdykning utlöstes på onsdagen när dess huvudägare, Saudi National Bank, sa att den inte skulle ge ytterligare ekonomiskt stöd. CS-aktier föll med mer än 30% och föll under CHF2 för första gången.

Senare samma dag erbjöd sig den schweiziska centralbanken (SNB) att tillhandahålla likviditet till gruppen vid behov. CS accepterade erbjudandet bara några timmar senare och lånade 50 miljarder CHF. Interventionen misslyckades med att stoppa blödningen och CS-aktierna slutade veckan ned 25%.

På fredagskvällen rapporterade Financial Times att UBS förhandlade om ett helt eller delvis övertagande av sin konkurrent. Det stod klart under helgen att tillsynsmyndigheter och politiker tyckte att situationen för Schweiz näst största bank inte längre var hållbar. Affären offentliggjordes sent på söndagen.

UBS bör gynnas av övertagandet

Enligt Morningstars bankanalytiker Johann Scholtz kommer UBS att dra nytta av övertagandet på sikt. "UBS har ett mycket bättre läge för att genomföra en radikal omstrukturering av Credit Suisses verksamhet än vad Credit Suisse hade", sa han. "Vi beräknar att UBS:s kostnadsbesparingsmål för 2027 skulle minska Credit Suisses justerade driftskostnader för 2022 med cirka 60%. Omstruktureringen kommer att medföra materiella kostnader, men UBS har bättre förutsättningar än Credit Suisse att absorbera detta. Utmaningen för UBS blir att hålla intäktsminskningen till ett minimum under omstruktureringsperioden.”

Inför den amerikanska marknadens öppnande vände UBS-aktien positivt i schweizisk handel och steg 3% från sin stängningskurs på fredagen.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
UBS Group AG26,35 CHF-0,15Rating

About Author

Antje Schiffler  är redaktör för Morningstar i Frankfurt.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar