ABB:s resultat högre än väntat - aktien lyfter till nytt kursrekord

ABB redovisar en omsättning, orderingång och justerat ebita som var högre än väntat under första kvartalet. Aktien lyfter till ny rekordnivå under tisdagsmorgonens tidiga handel.

Finwire 2023-04-25 | 9:34 Johanna Englundh
Facebook Twitter LinkedIn

ABB

Strax efter börsen slog upp dörrarna för dagens handel steg ABB:s aktie till 379:50 kronor, vilket är den högsta kursen någonsin för aktien på Stockholmsbörsen. Efter en dryg halvtimme hade uppgången mattats av till 374:00, vilket motsvarar +2,2%. Samtidigt backar Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 0,70 procent.

"ABB hade en stark start på året med en positiv utveckling av de flesta mått, inklusive kassaflödet. Detta ger oss självförtroende att höja vår prognos för 2023", uppger vd Björn Rosengren.

Omsättningen för kraft- och automationsbolaget steg 12,8 procent till 7 859 miljoner dollar (6 965). Utfallet kan jämföras med Factset analytikerkonsensus som låg på 7 557.

Det operativa ebita-resultatet uppgick till 1 277 miljoner dollar (997), väntat 1 147, med en ebita-marginal på 16,2 procent (14,3). Resultatet efter skatt blev 1 036 miljoner dollar (604).

Orderingången landade på 9 450 miljoner dollar (9 373), vilket är 13,1 procent högre än analytikerkonsensus.

Under det andra kvartalet 2023 förväntar sig ABB en tvåsiffrig jämförbar intäktstillväxt som stödjer en förbättring av den operativa ebita-marginalen på årsbasis.

Under helåret 2023, trots den nuvarande osäkerheten på marknaden, räknar ABB med en jämförbar intäktstillväxt på minst 10 procent och bolaget förväntar sig en förbättring av den operativa ebita-marginalen, på årsbasis.

I samband med bokslutskommunikén lämnades följande utsikter:

"Under första kvartalet 2023 förväntar vi oss att en tvåsiffrig jämförbar intäktstillväxt ger stöd till en viss förbättring av den operativa ebita-marginalen jämfört med föregående år."

"För helåret 2023 förväntar vi oss, trots rådande osäkerheter på marknaden, att den jämförbara intäktstillväxten ska bli över 5 procent och att vi än en gång ska uppnå vårt långsiktiga mål med en operativ ebita-marginal på minst 15 procent."

Avnoteras i New York

I samband med rapporten meddelade ABB även att de efter drygt två decennier beslutat sig för att avsluta sin notering i New York. En avnotering är planerad runt den 23 maj. Framöver planerar även den schweizisk-svenska bjässen att går ur registreringen hos SEC.

"Huvudskälet är att tillgången till de internationella aktiemarknaderna har ökat sedan vår notering, genom digital handel på flera plattformar. Därför ser vi inte längre något behov av att vara noterade på så många som tre aktiemarknader", skriver bolaget.

Samtidigt lyfter man upp att bolaget på grund av sin historia kommer att kvarstå som noterade i såväl Schweiz som Sverige.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
ABB Ltd535,80 SEK0,71

About Author

Finwire  Finwire förser Morningstar med kontinuerligt uppdaterad bevakning av nyheter som påverkar börsnoterade företag.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar