DBRS Morningstar granskar USA:s kreditbetyget

Beslutet speglar risken att kongressen misslyckas med att höja eller skjuta upp skuldtaket i tid.

Sara Silano 2023-05-25 | 16:58
Facebook Twitter LinkedIn

Campidoglio Washington

DBRS Morningstar har satt USA:s kreditbetyg under översyn med negativa implikationer.

I ett uttalande sa byrån att beslutet "speglar risken att kongressen kommer att misslyckas med att höja eller skjuta upp skuldtaket i tid."

"Om inte kongressen agerar kommer den amerikanska federala regeringen inte att kunna betala alla sina skyldigheter", tillägger DBRS Morningstar. "Det exakta ögonblicket när den federala regeringen kommer att få slut på tillgänglig likviditet och extraordinära åtgärder, det så kallade datumet X, är inte alls klart. Men den 22 maj upprepade finansminister Janet Yellen sin varning om att datum X kan komma så tidigt som den 1 juni. Att döma av de senaste uppgifterna om dagliga nettoinflöden till det allmänna statskassan anser vi att det är rimligt att anta att datum X kan komma inom veckor, om inte dagar."

Möjliga framtidsscenarier

För närvarande är det långsiktiga skuldbetyget AAA, vilket motsvarar en hög kreditkvalitet (klicka här för att lära dig mer om metodiken), men byrån låter veta att "den kommer att betrakta varje eventuell utebliven ränta eller återbetalning av värdepapper som default (betalningsinställelse). I ett sådant scenario skulle de relevanta amerikanska emittentbetygen nedgraderas till 'Selective Default'". 

DBRS Morningstar kan också komma att revidera ratingen om statskassan prioriterar skuldbetalningar efter datum X för att undvika en default, eftersom en sådan strategi kan ha en mycket negativ inverkan på ekonomin och leda till juridiska och operativa problem.

"Liknande utmaningar kan uppstå om administrationen instruerar finansministeriet att ignorera skuldgränsen eller att kringgå den med någon annan strategi", fortsätter DBRS Morningstar. "Dessutom kan underlåtenhet att höja taket i tid tyda på att politisk polarisering påverkar kvaliteten och förutsägbarheten i USA:s politik."

Ett möjligt utfall av de pågående samtalen är att skuldtaksdiskussionen skjuts upp efter nästa års val. "Framtida kongresser skulle kunna revidera skuldtaket för att minska hotet om fallissemang eller helt eliminera det, även om alla åtgärder på den fronten sannolikt skulle kräva tvåpartiåtgärder för att övervinna

Styrkan i den amerikanska ekonomin

Medan skuldtakets återvändsgränd utgör en risk för USA, stöds dess nuvarande höga kreditvärdighet av en stark och diversifierad ekonomi som är motståndskraftig mot chocker. Dessutom är dess finansmarknad och dess valuta – dollarn – kärnan i världens kapitalflöden och handel. Alla dessa faktorer gör landet motståndskraftigt och med stor flexibilitet i finansieringen.

Meddelandet utfärdades av Morningstar DBRS, ett Morningstar-bolag.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sara Silano

Sara Silano  Sara Silano är chefsredaktör för Morningstar Italien.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar