De mest attraktiva halvledarföretagen bortsett från Nvidia

För dig som inte vill jaga den senaste heta aktien men ändå är hausse på halvledare finns det finns gott om Morningstar-rankade alternativ

James Gard 2023-06-09 | 8:12 Sunniva Kolostyak
Facebook Twitter LinkedIn

semiconductor

Missade du den senaste Nvidia (NVDA) rusningen? Du är inte ensam. Med en aktiekurs 30% högre på bara en månad – och upp 170% hittills i år – pratar alla om det Nasdaq-noterade halvledarföretaget när det rider på AI-vågen.

Med alla som jagar samma aktie tenderar naturligtvis värderingar att bli utdragna; i början av denna månad höjde Morningstar-analytiker sin uppskattning av verkligt värde från $200 till $300. Men med en kurs som flirtar med $400-gränsen, kan vissa investerare anta att de har missat båten – om de inte äger fonder som redan har exponering mot aktien. 

Morningstar har redan identifierat Microsoft som en tidig ledare inom AI-revolutionen. Men de senaste kursrörelserna i den bredare halvledarsektorn tyder på att detta är ett brett rally: aktierna i Advanced Micro Devices (AMD), som liksom Nvidia också är baserat i Kalifornien, har stigit med 91% hittills i år. Även om många av branschens företag är rivaler, finns det också ett inslag av sammankoppling; Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) (2330) tillverkar chips åt Nvidia, medan det nederländska företaget ASML (ASML) tillhandahåller specialutrustning till TSMC för att tillverka dem också. Dessa parter är inte konkurrenter, utan successiva länkar i produktionskedjan.  

Ingen säkerhet

Chipindustrin kan tyckas vara en investering som alltid är bra med tanke på den nuvarande snabba utvecklingen kring AI, men det hela är inte så lätt. Denna industri tenderar fortfarande att vara mycket cyklisk med omväxlande stora underskott och överskott. Dessutom plågas branschen av geopolitisk motvind, som handelskriget mellan USA och Kina.

Företag som tillverkar chip i en halvledarfabrik (ett "gjuteri") är sårbara för ekonomisk nedgång på grund av de höga fasta kostnaderna för den nödvändiga specialutrustningen. Chipföretag utan egna fabriker erbjuder forsknings- och utvecklingskapacitet och ingen produktionskapacitet, men även de är föremål för förändringar i sentiment och påverkas av dynamiken i utbud och efterfrågan. Exempel på sådana företag är Nvidia, Apple (AAPL), AMD och Qualcomm (QCOM). Ordet "chipmaker" är en användbar förkortning, men strängt taget inte tillräckligt korrekt, eftersom alla företagen inte gör samma sak. Den största skillnaden är den mellan designers av chip och tillverkare av chip.

Som Nvidias prisutveckling visar är halvledarinvesteringar en investering fylld av toppar och dalar; Aktien föll med 44% under teknikraset förra året. Den nedgången kom efter en uppgång på 126% 2021. Om vi ser på längre sikt har priset stigit med nästan 500% på fem år.

Undervärderade chipbolag

Morningstar följer en rad företag inom chipbranschen. Många av dem handlas nära sitt verkliga värde eller är undervärderade. Alla har betyget Narrow eller Wide Economic Moat, vilket indikerar att de har konkurrensfördelar.

ASML-aktier är nu rättvist värderade, men Morningstars analytiker är mestadels positiva till dess starka marknadsposition, betydande skala och tekniska överlägsenhet gentemot konkurrenterna. Denna tekniska expertis och den stora FoU-budgeten är inträdeshinder för konkurrenter. Motståndarna Nikon och Canon ligger klart efter i det avseendet och är mycket mindre. "Nya utvecklingar inom artificiell intelligens, 5G, de metaverse, semi- och helt autonoma fordonen och "internet of things" ger oss förtroende för en fortsatt hög efterfrågan på halvledare, särskilt som dessa bredare slutmarknader har mer varierande krav på prestanda, effektivitet och anslutningsmöjligheter", sa analytikerna.

Här är de mest undervärderade chipbolagen enligt Morningstar, rankade efter högsta rabatt jämfört med Morningstars verkliga värde:

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Advanced Micro Devices Inc155,87 USD2,83Rating
Apple Inc223,96 USD-0,16Rating
ASML Holding NV ADR941,26 USD5,13Rating
Broadcom Inc161,06 USD2,36Rating
MediaTek Inc1 275,00 TWD1,59Rating
NVIDIA Corp123,54 USD4,76Rating
Qualcomm Inc194,97 USD4,70Rating
Skyworks Solutions Inc118,41 USD3,63Rating
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd979,00 TWD1,45Rating
Teradyne Inc154,46 USD5,49Rating
Texas Instruments Inc205,88 USD3,41Rating
Win Semiconductors Corp153,50 TWD0,00Rating

About Author

James Gard  is content editor for Morningstar.co.uk

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar