Novo Nordisks lansering av Wegovy på nya marknader fördröjs

Danska läkemedelsbolaget Novo Nordisks lansering av fetmaläkemedlet Wegovy på nya marknader kommer gå långsammare än planerat till följd av hög efterfrågan. Det rapporterar Reuters.

Finwire 2023-06-20 | 15:30
Facebook Twitter LinkedIn

wegovy

"På kort sikt är det en utmaning eftersom vi inte kan möta efterfrågan fullt ut. Men alla kan vara säkra på att vi är starkt engagerade i att se till att patienterna över tid kommer då den medicin de förväntar sig", säger vd Lars Fruergaard Jørgensen.

Wegovy, som lanserades i USA i mitten av 2021, har varit en försäljningssuccé och gett bolaget rekordhög försäljning. Novo Nordisk är nu världens tredje största läkemedelsbolag mätt i börsvärde.

En injektion av Wegovy en gång i veckan leder till en genomsnittlig viktminskning på 15 procent, tillsammans med förändringar i kost och träning. Dess inverkan har fångat uppmärksamheten hos patienter, investerare och kändisar. Det danska bolaget har inte kunnat möta efterfrågan trots miljardinvesteringar i att öka produktionskapaciteten.

Utanför USA har Wegovy enbart lanserats i Danmark och Norge. Den höga efterfrågan i USA innebär att lanseringen i större delen av Europa kommer gå långsammare än planerat och att det sannolikt kommer att dröja många år innan läkemedlet når utvecklingsländer, uppger bolaget.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Novo Nordisk A/S Class B980,30 DKK1,34Rating

About Author

Finwire  Finwire förser Morningstar med kontinuerligt uppdaterad bevakning av nyheter som påverkar börsnoterade företag.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar