De mest undervärderade aktierna i Norden

 Av de 46 nordiska aktier som bevakas av Morningstar anses nästan hälften vara undervärderade. 

Johanna Englundh 2023-06-29 | 15:57
Facebook Twitter LinkedIn

norden

Av de 1 740 aktier som bevakas globalt av våra analytiker hör 46 hemma i Sverige, Finland, Danmark eller Norge. Dessa aktier har fått ett stjärnbetyg utifrån huruvida analytikern anser att aktien är över- eller undervärderad. De som anses undervärderade får ett stjärnbetyg mellan 4 och 5, medan övervärderade aktier får ett 1-stjärnigt betyg.

Våra analytiker granskar aktier med hjälp av måttet "pris/verkligt värde", på engelska "Price/Fair Value". Ett pris/verkligt värde på 1 betyder att företaget är så nära att vara verkligt värderat som det går, medan allt runt 2 betyder att det är dubbelt så mycket som det verkliga värdet (och därmed är aktien övervärderad).

När man tittar igenom listan över nordiska aktier har majoriteten en P/FV under 1, bortsett för sju aktier som har en värdering på 1 eller strax över. De aktier med högst värdering just nu, och som alltså anses vara övervärderade är Alfa Laval (1,35), Epiroc (1,29), Atlas Copco (1,29) och DSV (1,23). 

Morningstars betygssystem tar också hänsyn till en osäkerhetsjustering. Detta är känt som Fair Value Uncertainty-betyget, och det bedömer hur volatila vinster eller kassaflöden sannolikt kommer att vara under de kommande fem till tio åren. Detta är som ett "riskbetyg" för en aktie, och det finns alltid gott om risker när man pratar om aktier. Endast två av de nordiska aktierna får betyget "Low", Handelsbanken och Kone. 

Om vi kollar på de aktier som för tillfället anses vara undervärderade enligt Morningstars analytiker kvalar hela 21 bolag in på listan: 

På listan hittar vi åtta svenska bolag, åtta danska, tre finska och två norska. Fyra av dessa bolag har fem stjärnor, och är således de mest undervärderade. Vi tar en närmare titt på dessa nedan. 

Ericsson

Stjärnbetyg: ★★★★★
Ekonomisk vallgrav: Ingen
Verkligt värde: 95 SEK
Osäkerhetsvärdering: Hög

Ericsson utvecklar mjukvara och IT-infrastrukturlösningar för mobil, bredband och molntjänster, samt tillhörande tekniska tjänster. Kunderna återfinns huvudsakligen inom E-handeln, informationsteknologi samt inom kommunikationsbranschen.

"Enligt Ericsson ökade dess globala RAN-marknadsandel, exklusive Kina, från 33% 2017 till 39% 2022. Medan operatörer vanligtvis använder sig av flera leverantörer, och Ericsson har gynnats av den explicita eller implicita uteslutningen av Huawei- och ZTE-utrustning i många västerländska marknader råder det ingen tvekan om att Ericsson har presterat bättre, eftersom Nokia har erkänt svagheten i RAN-marknadsandelen. Ericsson är redo att dra nytta av sina tidiga intåg som en föredragen leverantör. När kunderna fortsätter att bygga ut sina 5G-nät, bör Ericsson ta en stor andel av uppföljningstjänsterna och efterföljande utrustningsbehov", resonerade Morningstars analytiker Matthew Dolgin i en analys daterad 18 april 2023. 

Ericsson handlas på torsdagen till cirka 58 kronor, vilket ger en uppsida på drygt 63% sett till Dolgins uppskattning av verkligt värde på 95 kronor. 

Nokia

Stjärnbetyg: ★★★★★
Ekonomisk vallgrav: Ingen
Verkligt värde: 6 EUR
Osäkerhetsvärdering: Medel

Nokia är ett globalt bolag verksamma inom telekomsektorn. Bolaget erbjuder lösningar inom IP, bredband, digital hälsa och molnbaserade system. Morningstars aktieanalytiker Matthew Dolgin förklarar att uppskattningen av ett verkligt värde på 6 euro innebär en multipel av företagsvärde/EBITDA på 9 och en P/E-multipel på 17 på prognosen för 2023.

"Vi räknar med att försäljningen ska växa med cirka 2% årligen under hela vår femåriga prognos. Vi förväntar oss att den organiska tillväxten kommer att vara stark på kort sikt, eftersom företaget drar nytta av en fortsatt 5G-uppgraderingscykel och fortsatt styrka i sin nätinfrastrukturverksamhet, som utgör byggstenarna för fasta nät. De patenttvister som Nokia har med flera företag grumlar dock försäljningsutsikterna för Nokias teknologisegment och dämpar vår prognos. Vi räknar inte med att företaget ska återgå till 2021 års försäljningsnivåer i det segmentet. Vi prognostiserar försäljningen i slutet av vår prognos med en tillväxttakt på endast cirka 1% årlig tillväxt, vilket vi tycker är rimligt med tanke på Nokias cykliska verksamhet", resonerade Dolgin i en analys i slutet på april.  

Sett till torsdagens aktiekurs på cirka 3:86 euro finns det en uppsida på nästan 60% jämfört med Dolgins uppskattning av verkligt värde på 6 euro per aktie. 

Elekta B

Stjärnbetyg: ★★★★★
Ekonomisk vallgrav: Bred
Verkligt värde: 127 SEK
Osäkerhetsvärdering: Medel

Elekta utvecklar, tillverkar och distribuerar dosplaneringssystem för neurokirurgi och strålterapi, inklusive stereotaxisk strålkirurgi och brachyterapi. Alex Morozov, Morningstars chef för aktieanalys i Europa, tror att hela branschen har en medelsiffrig tillväxtbana efter pandemin, men att Elektas mer gynnsamma geografimix, Unity-utsikter och för närvarande mindre andel stödjer en något högre prognos på 7%-8% tillväxt per år.

"Vi behåller vår uppskattning av verkligt värde på 127 SEK för Elekta efter fjärde kvartalets rapport. Även om siffrorna på översta raden ser anständiga ut, med stark intäktstillväxt och marginalexpansion, är ordertillväxten inte särskilt imponerande. Vi ser för närvarande aktier som undervärderade", meddelade Morozov i en analys den 25 maj. 

Sett till torsdagen aktiekurs på cirka 83 kronor finns det en uppsida på 53% jämfört med Morozows uppskattning av verkligt värde på 127 kronor. 

Handelsbanken

Stjärnbetyg: ★★★★★
Ekonomisk vallgrav: Smal
Verkligt värde: 115 SEK
Osäkerhetsvärdering: Låg

"Vi anser att Handelsbanken är en av de bäst skötta bankerna i Europa. Även om vi erkänner att det har varit sena att anamma det digitala i förhållande till konkurrenter och att dess affärsmodell inte lämpar sig för en centraliserad effektivitetsutnyttjande, tror vi att oron för att Handelsbanken har sett sina bästa dagar är överdriven", konstaterar Morningstars bankanalytiker Niklas Kammer i en analys i oktober 2022. 

"Vi ser en styrka i Handelsbankens syn på kunder och dess växande kapitalförvaltning och private banking-erbjudande. Vi förväntar oss att kontoren fortsätter att konsolideras i takt med att banken ökar sitt fokus på att bli en rådgivningsbank, även om kontor kommer att förbli kärnan i dess strategi. Detta bör inte bara diversifiera Handelsbankens för närvarande höga beroende av ränteskillnadsbaserade intäkter utan också dra nytta av dess befintliga styrka i sina kundrelationer och stärka dess konkurrensposition på en allt mer konkurrensutsatt bostads- och företagslånemarknad."

Med ett uppskattat verkligt värde på 115 kronor handlas aktien till en rabatt på cirka 28% jämfört med dagens aktiekurs på 89:80 kronor.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
A. P. Moller Maersk A/S Class B10 330,00 DKK6,17Rating
Assa Abloy AB Class B299,50 SEK1,66Rating
Chr. Hansen Holding A/S  
Coloplast A/S Class B863,40 DKK-0,09Rating
Elekta AB Class B75,60 SEK2,30Rating
Getinge AB Class B235,10 SEK2,57Rating
GN Store Nord A/S188,05 DKK5,06Rating
H. Lundbeck AS Ordinary Shares - Class B32,92 DKK1,11Rating
Hennes & Mauritz AB Class B179,95 SEK0,98Rating
KONE Oyj Class B45,27 EUR2,86Rating
Nokia Oyj3,43 EUR1,28Rating
Nordea Bank Abp127,90 SEK0,51Rating
Nordic Semiconductor ASA116,40 NOK-2,88Rating
Novozymes A/S Class B389,60 DKK1,27Rating
Orsted A/S687,68 MXN-16,51
Pandora A/S1 100,00 DKK2,04Rating
Swedish Orphan Biovitrum AB281,00 SEK0,07Rating
Svenska Handelsbanken AB Class A96,42 SEK-0,02Rating
Telefonaktiebolaget L M Ericsson Class B57,40 SEK0,03Rating
Telenor ASA ADR11,61 USD0,52Rating
Telia Company AB25,65 SEK-0,97Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar