H&M:s försäljningssiffra kompenserar nuvarande svaghet

Morningstar behåller H&M:s uppskattning av verkligt värde på 190 kronor per aktie efter att bolaget rapporterat ett ganska utmanat andra kvartal men med vissa tecken på optimism. Efter ett rally på 18% under dagen ser aktierna rimligt värderade ut. 

Johanna Englundh 2023-06-30 | 9:59
Facebook Twitter LinkedIn

hm

H&M:s rörelsemarginal för mars-maj blev 8,2%, en procentenhet lägre än i fjol men bättre än den befarade minskningen till 7,1% enligt Infronts sammanställning inför rapporten. Aktien steg 18,2% under torsdagen, vilket är det högsta procentuella lyftet sedan åtminstone 1994.

Morningstars seniora aktieanalytiker Jelena Sokolova konstaterar i en kommentar att klädjätten dock fortsatte att underprestera jämfört med sin konkurrent Inditex, där Zara ingår. 

"Marginalen förblev också under press, ned med 100 punkter till 8,2% där den starka USD (huvudsakliga inköpsvaluta) och högre råvaru- och fraktkostnader satte press. Men med det sagt, dessa motvindar minskar och till och med vänder under årets lopp, vilket borde hjälpa marginalutvecklingen", skriver Sokolova. 

På den positiva sidan lyfter analytikern H&M:s portföljvarumärken som noterade en stark tillväxt (upp 12%) i lokala valutor, och tillväxten ökade i juni till 10% i lokala valutor. Lagernivåerna sjönk med 20% på valutajusterad basis, vilket gav stöd till kassaflöden och tyder på en lägre risk för diskontering under kommande kvartal. Ledningen förväntar sig en fortsatt förbättring av lagernivåerna tack vare ökade inköp under säsongen. 

hm

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Hennes & Mauritz AB Class B174,30 SEK2,38Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar