Ericsson faller efter rapport

Trots en rapport som levererade  ett bättre resultat och högre omsättning än väntat faller aktien över 7% på fredagsmorgonen. En svagare guidning framöver uppges vara en besvikelse för marknaden enligt Citi. 

Johanna Englundh 2023-07-14 | 10:02
Facebook Twitter LinkedIn

ericsson

Telekomleverantören Ericsson redovisade på fredagen en omsättning i linje med förväntat under andra kvartalet och det justerade rörelseresultat var något högre än väntat.

"Resultatet under andra kvartalet låg i linje med våra förväntningar, trots den osäkra makroekonomiska situationen och betydande ändringar i marknadsmixen", kommenterade vd Börje Ekholm.

Omsättningen steg 3,0% till 64,4 miljarder kronor (62,5). Utfallet kan jämföras med Bloomberg analytikerkonsensus som låg på 64,0. Den organiska försäljningstillväxten var -9% (5), då en minskad försäljning om -13% inom Networks delvis uppvägdes av 20% organisk tillväxt inom Enterprise.

"För tredje kvartalet förväntar vi oss liknande marknadsmix och trender som under andra kvartalet. Dessutom kommer tredje kvartalet att ha fördel av tidiga effekter av vårt starka fokus på kostnadsminskningar. Vi förväntar oss därför att ebita-marginalen (exklusive omstruktureringskostnader) under tredje kvartalet ska ligga i linje med eller något högre än andra kvartalet, följt av ett säsongsmässigt starkare fjärde kvartal", sade Ekholm.

Ericsson räknar också med en gradvis förstärkning av marknaden mot slutet av 2023 och förbättring under 2024.

"Baserat på den förväntade återhämtningen inom marknaden för mobilnät mot slutet av året är vi fortsatt fokuserade på att nå den lägre delen av det långsiktiga målintervallet på 15-18 procent för ebita-marginalen (exklusive omstruktureringskostnader) under 2024", förklarade Ekholm.

Ekholm uppgav också att Ericsson är på god väg att minska sina årliga kostnader med minst
11 miljarder kronor till årsslutet, vilket bedöms ha positiv påverkan på resultaträkningen under kommande kvartal och få full effekt under 2024.

Aktien var vid klockan 10:00 ned drygt 7,4%, vilket analytiker hos storbanken Citi menar är ett resultat av att marknaden riktat blickarna mot bolagets framtidsutsikter. 

”Ericsson ser ingen förändring i efterfrågan och det finns inte heller tillräckliga kostnadsbesparingar på kort sikt”, skriver banken i en kommentar som Di har tagit del av.

”Ericssons svaga guidning för tredje kvartalet och begränsade visibilitet i kombination med Nokias nedjustering i morse kommer att sätta press på telekomutrustningsbolag”, skriver Citi.

Analytiker från Kepler Cheuvreux lyfter fram de svaga utsikterna i en snabbkommentar, skriver Di. 

”Försäljning/marginaler kan komma att pressas under de kommande kvartalen, och det är fortfarande svårt att kvantifiera den finansiella effekten av korruptionsfallet i Irak. Värderingen är inte särskilt attraktiv”, skriver Kepler Cheuvreux.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Telefonaktiebolaget L M Ericsson Class A70,90 SEK3,96
Telefonaktiebolaget L M Ericsson Class B70,88 SEK4,36Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar