Lågkonjunkturen håller i sig längre - Swedbank

Swedbank räknar med att Sveriges BNP fortsätter falla under resten av året, på grund av en svag inhemsk och global efterfrågan. Även utvecklingen för kronan förväntas vara svag under resten av året, samtidigt som inflationen spås ligga kvar på höga nivåer i kombination med att Riksbanken fortsätter höja räntan.

Finwire 2023-08-23 | 9:06
Facebook Twitter LinkedIn

svensk flagga

Därtill räknar banken med att marginalerna pressas i flera branscher och att vinsterna faller tillbaka. Framför allt en global försvagad efterfrågan beskrivs ligga bakom den förmodade utvecklingen. Det framgår ur konjunkturrapporten Swedbank Economic Outlook.

- Konjunkturnedgången är här och det kommer bli sämre innan det blir bättre. Vi räknar med att hushållen fortsätter dra ned på konsumtionen ett tag till eftersom inkomsterna pressas av den höga inflationen och stigande ränteutgifter. I företagssektorn har bilden varit splittrad, men nu väntar tuffare tider bredare än vad vi hittills sett, säger Swedbanks chefekonom Mattias Persson.

Prognosen är att Sveriges BNP sjunker med 0,9 procent i år, vilket är något bättre än prognosen som gavs ut tidigare i april. Nästa år väntas nu BNP sjunka med 0,3 procent. I april spådde banken att utvecklingen skulle landa på en positiv siffra om 0,3 procent. Först 2025 tror de på en tydlig återhämtning om 2,3 procent.

Arbetslösheten väntas toppa nästa år på 8,3 procent och banken tror samtidigt att styrräntan kommer nå 4,25 procent i år. 2025 väntas räntan ligga på 2,5 procent.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Finwire  Finwire förser Morningstar med kontinuerligt uppdaterad bevakning av nyheter som påverkar börsnoterade företag.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar