Morningstar sänker Ørsteds verkliga värde efter flagg om nedskrivningar

Morningstars analytiker drar ned danska vindkraftsbolaget Ørsteds uppskattade verkliga värde till 670 danska kronor per aktie och menar att gårdagens flaggning om nedskrivningar på 16 miljarder kronor väcker en förtroendefråga mot nuvarande ledning.

Johanna Englundh 2023-08-30 | 15:28
Facebook Twitter LinkedIn

orsted

Aktiekursen  i det danska bolaget för förnybar energi fortsätter sitt fall på Köpenhamnsbörsen på onsdagen efter att företaget flaggat för nedskrivningar om 16 miljarder danska kronor i sin amerikanska portfölj på grund av förseningar i leveranskedjan, skattefrågor och räntor. 

Morningstars seniora aktieanalytiker Tancrede Fulop reagerar på nyheten och menar att detta väcker en förtroendefråga för nuvarande ledning: 

"Detta motsäger budskapet det har skickat hittills och väcker därför en förtroendefråga med nuvarande ledning. Vi antar nu att de flesta av de amerikanska projekten kommer att vara värdeförstörande, vilket leder till en minskning med 30 DDK i vår uppskattning av verkligt värde till 670 DKK", skriver Fulop i en analytikerkommentar. 

Samtidigt konstaterar han att aktierna är väsentligt undervärderade, men kan förbli "döda pengar" tills de amerikanska projekten har sanktionerats. 

Nedskrivningen på 5 miljarder danska kronor på Ocean Wind 1-, Sunrise Wind- och Revolution Wind-projekten på grund av kostnadsöverskridanden som drivs av leverantörers förseningar för fundamenten är problem som Fulop menar inte har lyfts fram tidigare.

Även nyheten om att samtalen med federala intressenter om att Ocean Wind 1 och Sunrise Wind är berättigade till investeringsskatteavdraget på 40% inte fortskrider som förväntat är en besvikelse då gruppen hittills har sagt att "de är övertygade om att få 40% ITC". Något som anses avgörande för att dessa projekt ska ha ett neutralt värde. Om projekten bara får 30% ITC från pre-inflationsreduktionslagen, skulle detta leda till en nedskrivning på 6 miljarder DKK.

Till sist steg USA:s långa räntor med 0,5% sedan början av tredje kvartalet. Om de stannar på denna nivå skulle koncernen göra en nedskrivning på 5 miljarder kronor. Dessa kommande nedskrivningar kan uppgå till 2,3 miljarder USD, vilket är 58% av det investerade kapitalet på 4 miljarder USD relaterat till amerikanska vindkraftsprojekt till havs.

"I värsta fall skulle Ørsted skrota alla projekt och förlora alla investerade pengar. Detta skulle leda till en negativ värderingseffekt på 90 DKK per aktie eller 13% av vår uppskattning av verkligt värde. Vi ser sannolikheten för detta resultat under 50%, så vi räknar inte med det. Istället antar vi nu att Ocean Win WACC-uppskattningen och U.K. Hornsea 3-projektet kommer att vara värdeneutralt. Detta leder till en minskning med 30 DKK i vår uppskattning av verkligt värde", förklarar Tancrede Fulop. 

Med tanke på den höga nivån av sänkta kostnader relaterade till de 5 gigawatt av belagda havsbaserade vindkraftsprojekten i USA, är det för kostsamt för Orsted att skrota projekten. Att gå bort från en av dem skulle också sannolikt minska skalfördelarna och öka ytterligare kostnader för de återstående projekten.

"Med höga ambitioner i USA försummade Ørsted riskerna med en ny havsbaserad vindmarknad och förstörde i sin tur sin goodwill byggd på en gedigen meritlista. Detta ifrågasätter företagets riskhantering. Tre projekt med en kapacitet på totalt 3,2 GW eller 67% av den totala tilldelade havsbaserade vindkraftskapaciteten i USA tilldelades under nuvarande vd Mads Nippers mandatperiod", skriver analytikern. 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Orsted A/S387,50 DKK-1,90

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar