Vad är tillväxt- och gränsmarknader?

Investeringsvärlden är enorm och mångsidig, så klassificeringar hjälper till att skapa ordning, vilket vi förklarar här. 

James Gard 2023-09-05 | 9:36
Facebook Twitter LinkedIn

Rajasthan at night, India

Tillväxt- och gränsmarknader ses ofta av investerare som spännande, men potentiellt riskfyllda.

I den här artikeln försöker vi slå fast en investeringsvärld som spänner sig, åtminstone alfabetiskt, från Brasilien till Vietnam.

Organisationer som Världsbanken, Internationella valutafonden (IMF) och FN kan ha lite olika metoder för att förklara vilket stadium ett land befinner sig i när det gäller dess ekonomiska utveckling.

Men för investerarsyften är MSCI:s definitioner var man ska börja. I grundläggande termer kategoriseras länder som utvecklade, tillväxt och gränsöverskridande. Vissa länder har också fristående status.

Länder rör sig mellan dessa kategorier och uppgraderas och nedgraderas baserat på ett antal faktorer (inte bara BNP). Dessa ändras enligt en fastställd tidtabell.

Förutom ekonomiska data tittar MSCI på marknadens storlek och likviditet. Antagandet är att, liksom risk, är likviditet ett spektrum som rör sig från utvecklade marknader till tillväxtmarknader och sedan gränsmarknader. Ju mer avancerat landet är desto mer likvid en marknad, och vice versa: till exempel handlas miljontals Apple-aktier dagligen, så att du alltid kan få ett aktuellt pris under öppettiderna.

Några ändringar nyligen?

I den senaste indexgranskningen i augusti i år tillkännagav MSCI 103 tillägg och tre som föll ut från indexet. De största nya tillskotten är återförsäljaren Label Vie SA (Marocko), det kroatiska konglomeratet Adris Grupa och GFH Financial i Bahrain.

Varför spelar likviditet någon roll?

Fondförvaltare måste kunna köpa och sälja aktier och få rättvisa priser för båda transaktionerna. Om ett företags aktie inte handlas på flera dagar eller har en stor spridning mellan köp- och säljkurs gör det svårare att gå ur/träda in i en position.

I den typ av kriser som EM är känt för, som i Turkiet, Sri Lanka och Ryssland, kan marknader ofta "torka upp" och det är svårt att få något försäljningspris på inhemska aktiemarknader. För varje investerare som säljer måste det finnas någon som är villig att köpa det du äger – när det är brådskande att sälja av kan det finnas få köpare. Marknaderna kan också stängas av, något som skedde för Moskvabörsen 2022 mitt i den initiala volatiliteten som orsakades av kriget i Ukraina.

Uppgraderingar och nedgraderingar

Precis som i fotbollsligor är uppgraderingar inte en engångsföreteelse: länder kan falla tillbaka till gränsstatus från den för tillväxtmarknader, som Pakistan 2021. Utvecklade länder kan också falla nerför stegen, som Grekland upptäckte 2013, efter övergången från EM-status 2001.

Marknadens "tillgänglighet" är också en faktor i indexkonstruktionen. I min andra artikel kommer jag att diskutera frågan om Mellanösternländernas expansion och inflytande, och hur index inte alltid kan fånga den skiftande maktbalansen i världsfrågor.

Varför spelar klassificeringen någon roll?

I grundläggande termer skulle investerare ta en större aktierisk när de investerar på gränsmarknader än på tillväxtmarknader. Fristående marknader utgör en enskild landsrisk, särskilt om investerare använder indexet som ett riktmärke för en börshandlad fond (ETF). Tillväxt- eller gränsmarknadsfonder skulle under tiden i teorin vara mer diversifierade: en kris i ett land kan kompenseras av en fantastisk prestation för ett annat. I verkligheten inträffar regionala kriser som drar ner många länder tillsammans.

En varning från skuldmarknaderna: UAE, en tillväxtmarknad, har samma kreditvärdighet som Storbritannien, enligt Morningstar DBRS, S&P och Fitch. I den utsträckningen är det värt att överväga ett utvecklingsländers aktier och obligationer separat.

Huruvida investerare belönas för att ta på sig denna extra risk är en helt annan sak. Tillväxt- och gränsmarknader har de senaste åren släpat efter utvecklade marknader, till stor del på grund av den amerikanska teknikboomen.

Nya gränser

En liknande fråga ses med frontier market index, där Vietnam utgör nästan 29% av indexet. Vietnam är en stark utmanare för befordran till EM-status, men detta har diskuterats i flera år. Vietnam självt har satt en deadline till 2025 för att bli en EM, men det finns fortfarande oro över restriktioner för utländskt ägande av aktier. Saudiarabien, som har bjudits in att gå med i en "BRIC plus"-grupp, är en gränsmarknad, som tidigare varit en fristående marknad. Kan Saudi ta steget snart och följa i ledningen för UAE och Qatar?

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

James Gard  is content editor for Morningstar.co.uk

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar