Storebrand Fonder i topp bland de 100 största europeiska fondbolagen

Bland de 100 största fondbolagen i Europa kommer Storebrand Fonder i topp på flera områden i en Morningstar analys. När det kommer till hållbarhet lyckas ännu fler välkända fondbolag för svenska investerare ta sig in på listan. 

Johanna Englundh 2023-09-18 | 10:16
Facebook Twitter LinkedIn

personer på ett löpspår

I Morningstars senaste analys "Fund Family 100", som analyserar de 100 största fondbolagen i Europa utifrån fondbolagets organisation, rankas svenska Storebrand Fonder bland de 20 bästa i flera områden. 

Att granska fondbolagen och moderorganisationen är enligt Morningstar en viktig del när man ska bedöma fonder. Kapitalförvaltaren och ledningen sätter tonen för viktiga delar av vår utvärdering, inklusive kapacitetshantering, riskhantering, rekrytering och bevarande av talanger och företagsomfattande policyer, såsom incitamentslön, som driver eller hindrar anpassningen av företagens intressen till fondinvesterarnas.

"När Morningstar utvärderar fondfamiljer strävar vi efter att identifiera vilka företag som har en genuin förvaltningskultur och vilka som är för tungt vägda till försäljningsskicklighet och att maximera kortsiktiga vinster på bekostnad av investerarnas långsiktiga intressen", skriver Morningstars analytiker i analysen. 

Morningstar analyserar flera områden för att ranka fondbolagen, inklusive: hur länge fondbolaget lyckas behålla sina förvaltare, kvaliteten på fondsortimentet (fonder som får medaljbetyg från Morningstar), hur många fonder som lanseras och stängs, fördelningen mellan aktivt och passivt förvaltade fonder, fondavgifter samt det genomsnittliga Morningstar-betyget (stjärnbetyget). 

Topprankade fondbolag utifrån medaljbetyg

Bland de 20 fondbolagen med den högsta andelen Morningstar Medalist-andelsklasser får 13 en "Parent pillar" på över genomsnittet eller högt. Det maximala betyget High har tilldelats Vanguard, T. Rowe Price, Wellington Management, Dimensional, MFS och Degroof Petercam. Storebrand Fonder och Degroof Petercam är de enda två fondbolagen i denna topp 20 som inte är analytikerklassade, där grundas i stället betyget på en kvantitativ analys. 

Storebrand Fonder hamnar på en andra plats i listan. 

gra 1

Fondbolag som lyckas behålla sina förvaltare längst 

Portföljförvaltarens anställningstid är ett mått på ledningsgruppens stabilitet. I kombination med en hög nivå av transparens hamnar MFS, som får en analytikerdriven moderpelarens rating på Hög, på en förstaplats i listan. Andra positivt rankade fondbolag som visar stabilitet och utmärkta upplysningsnivåer inkluderar DNB, Storebrand Fonder, Swisscanto, Ninety One, Comgest, Neuberger Berman och Artemis.

100

 

Flera svenska fondbolag i topp när det kommer till hållbarhet

Morningstar Sustainability Rating – även kallad "globe rating" – är ett kvantitativt mått på de ekonomiskt väsentliga miljö-, sociala och ägarstyrningsriskerna i en portfölj i förhållande till dess Morningstar-kategori. Endast fonder som fått ett Morningstar Sustainability Rating beaktades här.

De 20 bästa företagen rankade efter andelen fonder som erhåller 4 och 5 jordklot inkluderar fem positivt rankade fondbolag: Comgest, Ruffer, Storebrand Fonder, Thesis och Kempen. 

Andra välkända fondbolag för många svenska investerare som lyckas kvala in på topp 20-listan är Swedbank och Länsförsäkringar. 

chart

När det kommer till andelen artikel 8 och 9 fonder kommer återigen ett gäng svenska fondbolag i topp. Här lyckas Storebrand Fonder ta en första plats, följt av Länsförsäkringar. Därefter ser vi Danske Invest på en tredjeplats och Swedbank på en sjätteplats. Men Handelsbanken, SEB och Nordea lyckas också knipa en plats bland de 20 största fondbolagen i Europa med högst andel artikel 8 och 9 fonder. 

chart

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar