Mest undervärderade aktierna i Norden

Av de 42 nordiska aktier som bevakas av Morningstar anses hälften vara undervärderade. 18 av dessa är svenska och danska aktier. 

Johanna Englundh 2023-09-19 | 12:43
Facebook Twitter LinkedIn

flaggor

Av de 1 740 aktier som bevakas globalt av våra analytiker hör 42 hemma i Sverige, Finland, Danmark eller Norge. Dessa aktier har fått ett stjärnbetyg utifrån huruvida analytikern anser att aktien är över- eller undervärderad. De som anses undervärderade får ett stjärnbetyg mellan 4 och 5, medan övervärderade aktier får ett 1-stjärnigt betyg.

Våra analytiker granskar aktier med hjälp av måttet "pris/verkligt värde", på engelska "Price/Fair Value". Ett pris/verkligt värde på 1 betyder att företaget är så nära att vara verkligt värderat som det går, medan allt runt 2 betyder att det är dubbelt så mycket som det verkliga värdet (och därmed är aktien övervärderad).

När man tittar igenom listan över nordiska aktier har majoriteten en P/FV under 1, bortsett för elva aktier som har en värdering på 1 eller strax över. De aktier med högst värdering just nu, och som alltså anses vara övervärderade är Epiroc (1,38), Novo Nordisk (1,37), Atlas Copco (1,24) och Wartsila (1,21).

Morningstars betygssystem tar också hänsyn till en osäkerhetsjustering. Detta är känt som Fair Value Uncertainty-betyget, och det bedömer hur volatila vinster eller kassaflöden sannolikt kommer att vara under de kommande fem till tio åren. Detta är som ett "riskbetyg" för en aktie, och det finns alltid gott om risker när man pratar om aktier. Endast två av de nordiska aktierna får betyget "Low", Handelsbanken och Kone, medan Swedbank och Danske Bank är de enda med betyget "Very High". 

Om vi kollar på de aktier som för tillfället anses vara undervärderade enligt Morningstars analytiker kvalar hela 21 bolag in på listan:

På listan hittar vi nio svenska bolag, nio danska, två finska och ett norskt. Sex av dessa bolag har fem stjärnor, och är således de mest undervärderade. Det innebär att två fler bolag har trillat in i listan över de mest undervärderade nordiska bolagen sedan den förra genomgången i juni. Handelsbanken anses inte vara lika undervärderad som i somras och har nu fyra stjärnor. Nytillskott i listan är Ørsted, GN Store Nord och Millicom. Vi tar en närmare till på de mest undervärderade bolagen nedan: 

Elekta B
Stjärnbetyg: ★★★★★
Ekonomisk vallgrav: Bred
Verkligt värde: 127 SEK
Osäkerhetsvärdering: Medel

Elekta utvecklar, tillverkar och distribuerar dosplaneringssystem för neurokirurgi och strålterapi, inklusive stereotaxisk strålkirurgi och brachyterapi. Alex Morozov, Morningstars chef för aktieanalys i Europa, meddelar i sin senaste analys att ett besök på bolagets senaste kapitalmarknadsdag gav "mer förtroende för företagets mjukvaruerbjudande" 

"Marginalerna är fortfarande i fokus för Elekta och bolaget levererade slutligen på denna front under första kvartalet. Volymavkastning på det starka omsättningsresultatet hjälpte till, men Elekta hanterar också sina rörelsekostnader försiktigt. Bolagets positiva marginalutveckling ger oss något mer tröst med dess marginalguidning på medellång sikt, särskilt när en del av inflations- och fraktmotvinden avtar.", meddelade Morozov i en analys daterad till den 6 september 2023. 

Sett till tisdagens aktiekurs på cirka 76 kronor finns det en uppsida på 67% jämfört med Morozows uppskattning av verkligt värde på 127 kronor.

Nokia
Stjärnbetyg: ★★★★★
Ekonomisk vallgrav: Ingen
Verkligt värde: 6 EUR
Osäkerhetsvärdering: Medel

Nokia är ett globalt bolag verksamma inom telekomsektorn. Bolaget erbjuder lösningar inom IP, bredband, digital hälsa och molnbaserade system. Morningstars aktieanalytiker Matthew Dolgin förklarar att uppskattningen av ett verkligt värde på 6 euro innebär en multipel av företagsvärde/EBITDA på 9 och en P/E-multipel på 17 på prognosen för 2023.

"Vi räknar med att försäljningen ska växa med 1–2 % årligen under hela vår femåriga prognos. Vi förväntar oss att den organiska tillväxten blir hackig. Företaget drar nytta av en fortsatt 5G-uppgraderingscykel och fortsatt styrka i sin nätverksinfrastrukturverksamhet, som utgör byggstenarna för fasta nät, men utgiftsnivåerna på alla kontinenter som Nokia befinner sig i kommer att fluktuera. De patenttvister som Nokia har med flera företag grumlar också försäljningsutsikterna för Nokias teknologisegment och dämpar vår prognos. Vi räknar inte med att företaget ska återgå till 2021 års försäljningsnivåer i det segmentet. Vi prognostiserar försäljningen i slutet av vår prognos med en tillväxttakt på endast cirka 1% årlig tillväxt, vilket vi tycker är rimligt med tanke på Nokias cykliska verksamhet.", resonerade Dolgin i en analys i slutet på juli.

Sett till tisdagens aktiekurs på cirka 3:71 euro finns det en uppsida på nästan 62% jämfört med Dolgins uppskattning av verkligt värde på 6 euro per aktie.

Ørsted
Stjärnbetyg: ★★★★★
Ekonomisk vallgrav: Smal
Verkligt värde: 670 DKK
Osäkerhetsvärdering: Medel

Med cirka 75% av sin EBITDA som kommer från vindkraftsparker till havs, har Ørsted en unik affärsmix bland europeiska energibolag och rena förnybara aktörer. Generösa subventioner till vindkraftparker i drift har en vägd genomsnittlig livslängd före utgången på cirka 13,5 år.

"Detta garanterar avkastning på kapital över den vägda genomsnittliga kapitalkostnaden under tiden, vilket underbygger den smala vallgrav som vi tillskriver koncernen", skriver Morningstars seniora analytiker Tancrede Fulop i en analys i slutet på augusti. 

Efter tillkännagivandet av potentiella massiva ytterligare nedskrivningar av vindkraftsprojekt i USA justerade analytikern sin uppskattning av verkligt värde till 670 DKK från 700 DKK efter att ha antagit att de kortsiktiga amerikanska projekten kommer att vara värdeförstörande och att U.K. Hornsea 3-projektet kommer att vara värdeneutral.

På tisdagen handlas Ørsted till cirka 409 danska kronor per aktie, vilket indikerar att aktien har en potentiell uppsida på 64%.

GN Store Nord 
Stjärnbetyg: ★★★★★
Ekonomisk vallgrav: Smal
Verkligt värde: 270 DKK 
Osäkerhetsvärdering: Hög

För medicinteknikbolaget GN Store Nord, som är specialiserade inom intelligenta ljudlösningar för hörapparater - och headset, ser Morningstars analytiker en potentiell uppsida på 105% jämfört med tisdagens aktiekurs på 131,5 DKK. Analytikern sänkte dock bolagets uppskattade verklige värde i slutat på mars: 

"Vi sänker vår uppskattning av verkligt värde för GN Store Nord till 270 DKK per aktie från 348 DKK när vi uppdaterade vår modell för den senaste utvecklingen, främst för avmattningen i tillväxten för audiosegmentet efter covid-föranledd efterfrågan och dämpat konsumentsentiment, normalisering av hörselbranschen, och förvärv av Lively för hörselsegmentet och SteelSeries inom audiosegmentet", konstaterade Alex Morozov, Morningstars chef för aktieanalys i Europa.

Ericsson
Stjärnbetyg: ★★★★★
Ekonomisk vallgrav: Ingen
Verkligt värde: 95 SEK
Osäkerhetsvärdering: Hög

Ericsson utvecklar mjukvara och IT-infrastrukturlösningar för mobil, bredband och molntjänster, samt tillhörande tekniska tjänster. Kunderna återfinns huvudsakligen inom E-handeln, informationsteknologi samt inom kommunikationsbranschen.

"På kortare sikt tror vi att Ericsson kan dra fördel av 5G-uppgraderingscykeln som har en betydande frammarsch genom större delen av världen. Men vi förväntar oss inga iögonfallande siffror eftersom vi tror att Nordamerika, som är Ericssons största geografi, redan har sett toppen av sina utgifter för 5G-nätverk. Men med förvärven av Cradlepoint och Vonage, är Ericsson på en aggressiv jakt efter företag, och vi räknar med att företagskunder kommer att utgöra cirka 10% av företagets försäljning i slutet av vår prognos", resonerade Morningstars analytiker Matthew Dolgin i en analys daterad 14 juli 2023.

Ericsson handlas på tisdagen till cirka 57 kronor, vilket ger en uppsida på drygt 66% sett till Dolgins uppskattning av verkligt värde på 95 kronor.

Millicom
Stjärnbetyg: ★★★★★
Ekonomisk vallgrav: Smal
Verkligt värde: 315 SEK
Osäkerhetsvärdering: Hög

Telekombolaget Millicom, som främst riktar in sig mot tillväxtmarknader, uppskattas ha en potentiell uppsida på cirka 80% jämfört med tisdagens aktiekurs på 175,3 kronor. 

"Ekonomiska och politiska utmaningar på vissa marknader, i kombination med en svag colombiansk peso, har hindrat de senaste finansiella resultaten. Vi förväntar oss dock att fortsatt användning av smartphones och bredband kommer att göra det möjligt för företaget att generera solid tillväxt och kassaflöde under de kommande åren", skriver Michael Hodel, Morningstars chef för aktieanalys inom media och telekom. 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Elekta AB Class B83,96 SEK2,82Rating
GN Store Nord A/S160,00 DKK0,03Rating
Millicom International Cellular SA SEDR169,55 SEK-5,81Rating
Nokia Oyj2,82 EUR-5,94Rating
Orsted A/S343,20 DKK3,37Rating
Telefonaktiebolaget L M Ericsson Class B57,60 SEK6,08Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar