Vad händer med "Magnificent Seven"-aktierna?

Även marknadens största namn känner av de stigande räntorna.

Sarah Hansen 2023-10-31 | 8:42
Facebook Twitter LinkedIn

tesla

Efter en fantastisk start på året har "Magnificent Seven" aktierna, en grupp mega-cap teknologiföretag som har drivit större delen av aktiemarknadens vinster sedan 2022, stött på problem.

Stigande räntor påverkar deras tillväxt och investerares förtroende, men strateger säger att dessa jättar fortfarande kan erbjuda en fristad för investerare under en ekonomisk nedgång.

Aktierna som kallas för "Magnificent Seven" är Nvidia NVDA, Tesla TSLA, Meta Platforms META, Apple AAPL, Amazon.com AMZN, Microsoft MSFT och Alphabet GOOGL, rusade under första halvåret i stor utsträckning tack vare entusiasm kring artificiell intelligens. De var kollektivt ansvariga för ungefär två tredjedelar av Morningstar US Market Indexs avkastning på 20,6%, enligt data från Morningstar Direct. Tillsammans var de de största bidragsgivarna till dessa vinster.

Men sedan början av augusti har historien sett annorlunda ut. Alla sju aktierna handlas rött sedan dess, med de största förlusterna från Tesla, som har förlorat 23% efter att ha stigit med 117% mellan januari och juli. Den bästa presteraren sedan juli har varit Microsoft, som bara har tappat 2,2%.

Dessa sju aktier drar med sig resten av marknaden ner. Apple ensamt svarar för nästan en hel procentenhet av indexets nedgång på 10% under de senaste tre månaderna. Tillsammans svarar Magnificent Seven för ungefär en fjärdedel av dessa förluster. De är en stor anledning till att Morningstar U.S. Market Index avslutade förra veckan i det som kallas en korrigering, ned 10% från årets högsta den 31 juli.

Stigande räntor sätter käppar i hjulen

En stor bakomliggande faktor till denna sura aktieutveckling är att obligationsräntor börjat stiga, något som skett i samband med oväntat motståndskraftiga ekonomiska data och marknadens anpassning till Federal Reserves "högre för längre" strategi för räntor.

Morningstars chefsstrateg för den amerikanska marknaden, David Sekera, påpekar att avkastningen på den 10-åriga amerikanska statsobligationen började skjuta i höjden i juli - precis runt den tidpunkt då Magnificent Seven aktiernas avkastning började stagnera.

Högre räntor kan också bromsa tillväxtaktier eftersom de gör framtida förtjänster mindre värdefulla. "Människor är naturligt nervösa för tillväxtföretag när räntorna stiger," säger Adam Grossman, global chef för aktieinvesteringar på RiverFront Investment Group.

Detta gäller särskilt för aktier med längre duration som mega-cap teknologiföretag. Stigande räntor innebär också ökande räntekostnader på företags balansräkningar, tillägger Grossman, vilket minskar lönsamheten. Detta ökar investerares oro.

Tappat momentum

Vid sommaren 2023 hade värderingarna för Magnificent Seven blivit betydligt mindre attraktiva jämfört med tidigare under året. Det är en stor förändring från sex månader tidigare, säger Sekera, då sex av de sju aktierna enligt Morningstars analytiker var undervärderade.

Investerare är mindre entusiastiska över dyra aktier, och den här förändringen hade stor påverkan på Magnificent Seven aktiernas momentum. Vid slutet av juli "bevisade inte dessa aktier längre den medvind som marknaden behövde," säger Sekera.

"De blev väldigt dyra," säger Steve Sosnick, chefsstrateg på Interactive Brokers, vilket innebär att det fanns väldigt få investerare som inte redan hade en position i dessa aktier. Sosnick säger att den här förändringen bidrog till den avstannade uppgången: "Om du har väldigt höga värderingar är det väldigt svårt att slå dem."

Idag har Nvidia, Apple, Tesla och Meta fått 3 stjärnor av Morningstar, vilket betyder att de handlas till priser som analytiker anser vara rimligt värderade. Amazon, Microsoft och Alphabet har fått 4 stjärnor, vilket innebär att Morningstars analytiker anser att de är undervärderade.

Aktiemarknadens uppgång misslyckades med att breddas

Investerare hade hoppats på att se marknadens uppgång bredda ut sig i år för att inkludera en bredare sektion av aktier, något som inte realiserats.

Sekera säger att stigande avkastningar har fått vissa investerare att omfördela större delar av sina portföljer till räntor istället för andra typer av aktier. Högre räntor innebär att investeringar i räntepapper ger investerare attraktiva avkastningar med betydligt mindre risk jämfört med aktier, vilket inte var fallet när räntorna låg på bottennivåer.

"I åratal har vi talat om att det inte finns något alternativ [till aktier]," säger Interactive's Sosnick. Men nu finns det ett alternativ. "Du kan investera dina pengar för 5% utan risk och i princip ingen volatilitet."

Detta bortsett från pågående geopolitiska risker och utsikten till långsammare ekonomisk tillväxt under de kommande kvartalen. "Människor vill gömma sig i dessa stora aktier eftersom de förväntar sig att de kommer att hålla emot bättre under den nedgången," säger Sekera.

RiverFront's Grossman tillägger att måttlig inflation kommer att hjälpa andra typer av aktier - som värdeaktier och småbolagsaktier - driva intäktsökning, vilket i sin tur kan bidra till att utöka ledarskapet på marknaden. "Om vi når dit," säger han, "så är det så du får bredd i marknaden."

Hur ser framtiden ut

Trots deras höga prislappar kan vissa av dessa aktier fortfarande vara en populär satsning för investerare. Alla sju är fortfarande i grönt för året, även med de senaste nedgångarna i rygger. Den som presterat bäst sedan början av året är Nvidia, som har stigit med 176%. "Sämst" i gruppen är Apple, med vinster på 29%.

Till skillnad från mindre aktier och värdeaktier med mindre marginaler har mega-cap teknikaktier utrymme att fortsätta göra vinster även när räntorna är höga. "De måste bara fortsätta göra det de gör," säger Grossman, "och inte ha sina affärsmodeller kollapsa under antingen högre räntor eller reglerande granskning."

Sosnick tillägger att dessa företag, till skillnad från mindre företag, är mindre beroende av kapitalmarknaden för lån.

Morningstars Sekera förväntar sig inte att Tesla, Amazon eller Meta kommer att ge en betydande medvind för marknaden i de kommande månaderna, men han pekar på Microsofts starka kvartalsrapport för tredje kvartalet som attraktiv för investerare. Företaget är ett väletablerat namn som fortfarande växer, säger han. "De lyckades väl på alla områden under det senaste kvartalet."

Om du vill ta del av fler marknadskommentarer

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Alphabet Inc Class A176,79 USD0,93Rating
Amazon.com Inc183,66 USD-0,09Rating
Apple Inc212,49 USD-0,82Rating
Meta Platforms Inc Class A504,16 USD0,01Rating
Microsoft Corp442,57 USD0,22Rating
NVIDIA Corp131,88 USD1,75Rating
Tesla Inc178,01 USD-2,44Rating

About Author

Sarah Hansen  är marknadsreporter på Morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar