Novo Nordisk stiger efter vinstlyft

Danska läkemedelsjätten Novo Nordisk rapport var till marknadens belåtenhet, och även strax över vad analytiker hade förväntat sig. 

Johanna Englundh 2023-11-02 | 9:19
Facebook Twitter LinkedIn

novo

Danska läkemedelsbolaget Novo Nordisk redovisade på torsdagsmorgonen en delårsrapport för det tredje kvartalet som överensstämde med de preliminära siffrorna. Omsättningen steg 28,9%  till 58 731 miljoner danska kronor och tillväxten var 38% i konstanta valutor.

Varav försäljningen av fetmapreparatet Wegovy stod för 9,6 miljarder efter ett försäljningslyft om 734% i årstakt. Försäljningssiffran var också 25% högre än analytikerkårens förväntan enligt Marketwires konsensus, enligt nyhetsbyrån Direkt.

Rörelseresultatet landade på 26 913 miljoner danska kronor med en rörelsemarginal på 45,8%. Rörelseresultatet förbättrades med 47 procent i konstanta valutor.

Novo Nordisk hade inför rapporten flaggat för en förbättring av omsättningen och rörelseresultatet med 38 respektive 47% i konstanta valutor. Utfallet visar att detta var exakt i linje med den preliminära redovisningen.

Bolaget höjde också sina helårsprognoser i samband med redovisningen av de preliminära siffrorna. Omsättningen och rörelseresultatet i konstanta valutor väntas nu växa med 32-38% och 40-46%, jämfört med tidigare 27-33% respektive 31-37%.

Aktien var vid 09.20-tiden på torsdagen upp strax över 1%. 

För fler rapportreaktioner

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Novo Nordisk A/S Class B911,50 DKK-0,46Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar