Efter Apples rapport: Ska man köpa, sälja eller behålla?

Goda resultat och en hygglig utsikt, men Apple-aktien är måttligt övervärderad.

Brian Colello, CPA 2023-11-03 | 13:51
Facebook Twitter LinkedIn

Apple logo at product launch

Apple (AAPL), som har en bred vallgrav, redovisade stabila resultat för det fjärde kvartalet i det finansiella året och gav investerare en anständig prognos för det första kvartalet i det nya året med intäkter i linje med våra förväntningar, men något under FactSets konsensusprognoser. Vi tror att detta bidrog till den 3-procentiga nedgången i aktien efterhandeln.

Vi bibehåller vår uppskattning av verkligt värde på 150 dollar och anser att aktien är måttligt övervärderad eftersom vi inte förutser massiv hårdvarutillväxt från befintliga produkter såsom iPhone i kommande år.

Intäkterna för septemberkvartalet var 89,5 miljarder dollar, en nedgång med 1% jämfört med föregående år men en ökning med 9% kvartalsvis. Intäkterna från iPhone på 43,8 miljarder dollar var i linje med våra förväntningar och vi ser det som ett gott tecken att efterfrågan på iPhone 15-serien kommer att vara motståndskraftig i år, även om det sker inom en skakig makroekonomisk miljö.

Intäkterna från tjänster uppgick till 22,3 miljarder dollar, imponerande med en ökning med 16% jämfört med föregående år, då företaget fortsätter att locka till sig fler betalande prenumeranter och utnyttja fördelarna med iOS-ekosystemet genom att sälja fler appar och tjänster till sina kunder. Bruttomarginalen var även imponerande med en rekordhög nivå på 45,2%, bättre än väntat, tack vare en fördelaktig kostnadsmiljö för komponenter (förmodligen minneskretsar), men vi tror också att Apple drar nytta av kostnadsfördelar genom att använda sina egna processorer inom iPhones, iPads och nyligen även Mac-datorer.

Apples intäktsprognos för decemberkvartalet hade några olika delar, men totalt sett bör den vara ungefär oförändrad jämfört med föregående år. Intäkterna från iPad och bärbara enheter bör vara betydligt lägre på grund av tidpunkten för produktlanseringar jämfört med samma period föregående år.

Intäkterna från iPhone bör vara något högre, intäkterna från Mac bör vara betydande högre (igen på grund av lanseringstidpunkten för produkterna), och tjänster bör vara ett snabbväxande segment. Bruttomarginalprognosen på 45%-46% är spännande, även om vi tillskriver den mer produktmixen och en lägre andel försäljning av lägre marginal iPad- och bärbara enheter. Sammantaget är vi fortsatt imponerade av Apples innovationer, särskilt med den kommande Vision Pro.

Viktiga Morningstar-betyg för Apple

• Fair Value Estimate: $150

• Morningstar Rating: 2 stars

• Morningstar Economic Moat Rating: Wide

• Morningstar Uncertainty Rating: High

 

Vill du ta del av fler analytikerkommentarer?

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev här!

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Apple Inc175,10 USD-2,54Rating

About Author

Brian Colello, CPA  Brian Colello, CPA is a senior stock analyst with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar