Stockholmsbörsens högst utdelande aktier december 2023

I jakten på att skapa en utdelningsportfölj är direktavkastning ett spännande mått att kika närmare på. Och här listas Stockholmsbörsens högst utdelande aktier just nu. Men missta dig inte - en hög direktavkastning är inte alltid positiv! 

Johanna Englundh 2023-12-05 | 14:07
Facebook Twitter LinkedIn

sedlar

Att äga aktier som ger utdelning är en strategi som en hel del investerare intresserar sig i. Och det finns massvis med tips där ute på hur man kan bygga upp sin egen utdelningsportfölj. Men man måste inte vara på jakt efter en utdelningsportfölj för att intressera sig för aktier som ger en hög relativ utdelning.

Om du äger aktier som ger utdelning innebär det att du får avkastning även i tider av börsnedgång. Vilket kan vara välkommet under stormiga tider. Med detta sagt kan ett tufft marknadsklimat i längden leda till att bolag inom vissa branscher/sektorer tvingas se över sin utdelningspolicy på sikt.

Det kan även vara bra att förstå hur det funkar med utdelning i dina fonder. Och att det kanske inte alltid är jakten på den absolut högsta utdelningen i relation till aktiepriset som är den bästa strategin för dig.

Hur som helst, vi tar och undersöker vilka aktier på Stockholmsbörsen, utifrån Morningstar Sweden (ett index med ca. 200 aktier som representerar de topp 97% av aktierna i Sverige sett till storlek), som har den högsta förväntade direktavkastningen för tillfället.

Stockholmsbörsens högst utdelande aktier   

Aktien som lyckas kamma hem förstaplatsen med den högsta förväntade direktavkastningen är det omtalade Fastighetsbolaget SBB med både sin B och D aktie. För D-aktien förväntas en direktavkastning på 48% för tillfället, medan B-aktien ligger på 33,5%. Men för den som följt nyhetsflödet under året vet att det har varit många svängar kring SBB och att denna utdelning är allt annat än självklart. Det senaste är att utdelningen har senarelagts till juni 2024

Både B- och D-aktien har rasat över 75% sedan årsskiftet och stormen tilltog efter att kreditvärderingsinstitutet S&P sänkte SBB:s kreditbetyg till skräpstatus tidigare i år. Därefter har en stadig ström av nyheter följt, med Batljan som avgick som vd, krav från obligationsägare och nyheter om att bolaget kan behöva halvera fastighetsbeståndet ytterligare en gång. Detta är ett perfekt exempel på att man inte enbart bör förlita sig på direktavkastning vid val av aktier. 

SBB är dock inte det enda fastighetsbolaget i listan. Vi hittar även Cibus Nordic Real Estate och Sagax, bland de med högst förväntade direktavkastning. Cibus Nordic Real Estate har backat 3,6% hittills i år, medan Sagax är på plus för året med en uppgång på 6,6%. 

Aktien som är på nummer tre i listan, Intrum, har flaggt för att de kommer slopa sin utdelning för 2024 och är därmed ännu ett exempel på att den förväntade direktavkastningen kan vara missvisande. Det gäller således att verkligen läsa på om de aktier som du investerar i för att avgöra om utdelningen kan förväntas att betalas ut framöver eller inte. 

Av de 15 aktierna i listan har sju en positiv avkastning sedan årsskiftet, det gäller SSAB B, SSAB A, Tele 2, Telia, Bilia, Nordea och Sagax. SSAB B och SSAB A har stigit absolut mest, och är upp hela 62,7% respektive 57,2% sedan årsskiftet, och har en förväntad direktavkastning på 10,9% respektive 10,8%. 

Är en hög direktavkastning alltid positiv?

Direktavkastningen beräknas som: utdelningen per aktie dividerad med aktuell aktiekurs.

I teorin kan man ju tycka att en hög direktavkastning alltid måste vara positivt, då får jag ju en så hög utdelning som möjligt i relation till priset jag betalar per aktie. Men det hela är inte så enkelt. Aktiekursen förändras ju konstant, och kan därmed förändra direktavkastningen radikalt vid händelser som påverkar aktiekursen markant.

För att avgöra om en direktavkastning är ”bra” behöver man dels jämföra bolagets direktavkastning med historiska utfall och dels med andra bolag i samma bransch. Om en aktie har en väldigt hög direktavkastning kan det vara bra att fråga sig vad detta beror på.

Beror den höga direktavkastningen på att aktien har fallit mycket i värde? En nedtryckt aktiekurs kan vittna om att bolaget har problem och det kan i värsta fall få bolaget att ställa in den planerade utdelningen. Försök att jämföra prisnedgången i relation till andra i samma bransch och läs på och försök skapa dig en uppfattning för hur du tror bolaget kan komma att klara av en lågkonjunktur.

I samband med detta är det bra att fundera på om utdelningen kan komma att påverkas framöver, i takt med att ekonomin försämras. Fundera på om du tror att den höga direktavkastningen kommer att hålla i sig eller om det finns risk för att den sänks. Det betraktas ofta som ett svaghetstecken när den ordinarie utdelningen sänks.

Håll koll på utdelningsandelen

För att få ett hum om ett bolag kan tänkas behöva sänka eller höja framtida utdelning kan utdelningsandelen vara ett nyckeltal att kika närmare på. Detta tal varierar hos bolag, men tenderar att ligga mellan 30% och 70% av årsvinsten. Det händer att bolag har en utdelningsandel på över 100%. Har bolaget gjort en sämre vinst det gångna året, men ändå har gott om pengar i kassan, så kan man välja att dela ut mer än vinsten för att slippa sänka utdelningen från föregående år.

En låg utdelningsandel kan indikera att utdelningen kan komma att höjas på sikt, medan en alltför hög utdelningsandel istället kan indikera om utdelningsnivån är hållbar på lång sikt.

Högst utdelande aktier senaste 5 åren

Med detta sagt kan det således vara rimligt att kika närmare på aktier som har en lite längre historik av hög direktavkastning. Noterbart är att majoriteten av bolagen i ovanstående lista inte har haft en konsekvent aktieutdelning de senaste fem åren, vilket gör att den kolumnen står tom i många fall. Här nedan har jag därför istället sorterat fram de femton aktier som har haft den högsta genomsnittliga direktavkastningen senaste fem åren.

Fastighetsutvecklaren Sagax hamnar på en förstaplats på denna lista, och finns även med i tabellen ovan. Även Intrum, JM, Cibus Nordic Real Estate, Tele2 och Telia finns med i båda listorna. Men för Intrums del, som jag nämnde ovan, kan utdelningen 2024 alltså komma att ställas in. Det innebär att bolaget slopar sin utdelning för första gången på 20 år. 

Aktierna med högst utdelning senaste 5 åren

Varför är utdelningsaktier intressanta?

Men vaför är det intressant att kika närmare på utdelningen hos aktier då? Att en aktie ger en utdelning innebär att bolaget betalar ut kontanter eller andra tillgångar från aktiebolaget till sina aktieägare, alltså ett sätt att överföra värde från bolaget till de aktörer som har stöttat bolaget med kapital genom att de köpt aktier. Den vanligaste formen av utdelning är att ett bolag delar ut hela eller delar av tidigare vinster.

Om du har investerat i utdelningsaktier vill du förstås veta när du får ta del av utdelningen. I Sverige är det vanligast att utdelningen sker i samband med att företagen håller sina årsstämmor. Därför kommer de flesta utdelningar på Stockholmsbörsen på våren, där april/maj utgör högsäsongen. Men det finns bolag som gör aktieutdelning på andra tillfällen på året, och även flera gånger.

Anledningen till att utdelningsaktier är intressanta är att de kan generera en passiv inkomst år efter år, bara av att man äger aktierna. Men för vissa anses även utdelning vara ett tecken på att bolaget ät stabilt och moget, samt ett tecken på långvarig lönsamhet.

Utdelning i fonder

Många svenskar sparar i fonder, och självfallet äger fonderna en hel del aktier som betalar ut utdelning. Skillnaden mellan att äga aktier direkt som ger utdelning och att äga en fond som i sin tur äger aktier som ger utdelning är att när du äger aktier får du in utdelningen direkt på ditt konto. För fonder som äger aktier som ger utdelning så går utdelningen tillbaka in i fonden. Sedan bestämmer förvaltaren hur pengarna ska investeras.

Det finns ett antal fonder som betalar ut utdelningen, men det är inte särskilt många. En fördel med att äga en fond som återinvesterar utdelningen utan att du behöver göra något är att du drar nytta av ränta på ränta-effekten. Du slipper även betala avgifter såsom courtage, vilket du hade behövt göra om du själv skulle vilja återinvestera aktieutdelningen i nya aktier (men för fonder betalar du oftast en förvaltningsavgift såklart).

Du går alltså inte miste om utdelningen bara för att du sparar i en fond, det är bara det att du aldrig får se den på ditt konto i kronor och ören, utan snarare som en del av den inbakade värdeutvecklingen i din fond. Men om du vill ha utdelningen direkt på ditt konto så finns det fonder som betalar ut den också. 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar