Inför Eurozonens inflationssiffror: Vad kan du förvänta dig

Marknaderna söker bekräftelse på sjunkande priser och satsar på räntesänkningar 2024.

Sara Silano 2023-11-29 | 14:49
Facebook Twitter LinkedIn

Frankfurt's euro sign monument in a motion blurred image

Marknaderna väntar på snabbinflationsiffror för euroområdet som ska publiceras kl. 11 CET torsdagen den 30 november. Investerare söker bekräftelse på nedgången i konsumentpriserna. Den årliga inflationstakten för euroområdet var 2,9% i oktober 2023, ned från 4,3% i september. Ett år tidigare var siffran 10,6%.

I oktober kom det största bidraget till den årliga inflationsnivån för euroområdet från tjänster (+1,97 procentenheter), följt av livsmedel, alkohol och tobak (+1,48), icke-energivaror (+0,90) och energi (-1,45).

Enligt Algebris Investments globala kreditteam förväntas "Inflationen minska från 2,9 procent till 2,7 procent på årsbasis i november. Å andra sidan förväntas kärnindexet (som exkluderar energi, livsmedel och tobak) sjunka från 4,2 procent till 3,9 procent, baserat på konsensusuppskattningar."

Är det dags att prata om räntesänkningar ännu?

Inte riktigt. Vid sitt möte i slutet av oktober antydde Europeiska centralbanken (ECB) att cykeln med räntehöjningar är över, men tillade att det är för tidigt att överväga räntesänkningar, trots svagare ekonomisk aktivitet.

"Marknaden, oroad över avmattande tillväxt, förutser redan flera räntesänkningar under 2024, cirka 100 baspunkter under nuvarande nivåer fram till december 2024, med en första sänkning redan våren", sa Filippo Casagrande, chef för försäkringsinvesteringslösningar vid Generali Asset & Wealth Management Business Unit.

Ekonomisk aktivitet i eurozonen minskade i november för sjätte månaden i rad, även om det skedde i en mjukare takt än i oktober, visade data från en inköpschefsundersökning (PMI) förra veckan. HCOB Flash Eurozone Composite PMI - en indikator för aktivitet inom tillverknings- och tjänstesektorer sammanställd av S&P Global - steg till 47,1 från 46,5 i oktober. En läsning under 50 indikerar en kontraktion i aktiviteten.

Är marknaden för optimistisk?

"Inflationen fortsätter att röra sig åt rätt håll, men nivåerna förblir höga", sa Casagrande, till vilken nedgångarna de senaste månaderna var väntade. Analytiker förutspår en årlig inflation på +5,6 procent 2023 och +2,7 procent nästa år.

"Framåt förväntar vi oss att kärninflationen fortsätter sin gradvisa nedgång. De senaste månaderna har vi börjat se en nedgång i tjänsteinflationen, den som är mest ihållande och svår att normalisera. Nedgången på bostads- och arbetsmarknaderna, även om den fortfarande är i ett tidigt skede, kommer att fortsätta bidra till denna desinflationstrend."

"Samtidigt kan vi inte förneka att konvergensen av inflation mot 2 procent på ett hållbart sätt är en lång process. Följaktligen förstår vi centralbankernas tvekan att förutse räntesänkningar för närvarande. Endast en mycket mer uttalad försämring på tillväxtsidan och en konsekvent ökning av arbetslösheten skulle möjliggöra en snabbare vändning," avslutade Casagrande.

 

Håll koll på den europeiska marknaden med vårt nyhetsbrev

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sara Silano

Sara Silano  Sara Silano är chefsredaktör för Morningstar Italien.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar