Efter rapporten: läge att köpa, sälja eller behålla Nvidias aktie?

Med AI-boomen och ett massivt rally, här är vad vi tycker om Nvidia-aktien.

Brian Colello, CPA 2023-11-30 | 10:00
Facebook Twitter LinkedIn

nvidia

Nvidia NVDA släppte sin kvartalsrapport den 21 november, och hittills i år har aktien stigit 227%. Här är Morningstars syn på Nvidias resultat och utsikterna för dess aktie.

Vitkiga Morningstarbetyg för Nvidia

Vad vi tyckte om Nvidias rapport

Nvidias intäkter överträffade varje estimat som satts av dess egen vägledning, våra tidigare förväntningar och FactSet-konsensus. Detta kan normalt resultera i ett massivt rally i en akties pris, men Nvidias resultat var inte lika iögonfallande som den massiva överprestation bolaget uppnådde under de två föregående kvartalen. Som väntat var intäktsökningen ganska stark, eftersom företag tävlar om att investera i artificiell intelligens och köpa alla Nvidia GPU:er de kan få tag på. Lönsamheten var ännu mer fantastisk än väntat, eftersom företaget verkar ha kvar en enorm prissättningskraft på dessa intäkter.

Nvidias prognos var också över förväntningarna, även om företaget medgav att det kommer att se en betydande nedgång i intäkter från Kina på grund av amerikanska exportrestriktioner. Nvidia kommer till synes inte ha några problem att kompensera för dessa förlorade intäkter genom att skicka ännu fler GPU:er till kunder i resten av världen, men det är möjligt att en sådan efterfrågan kommer att tillfredsställas lite snabbare än tidigare förväntat.

Icke desto mindre går Nvidia som på räls, till skillnad från något annat teknologiföretag vi kan komma på. Det befinner sig i en nästan perfekt position när det kommer till AI-halvledare. Även när andra håller jämna steg och kunder utan tvekan diversifierar med andra leverantörer över tid tror vi att företaget kommer att förbli marknadsledare under många år framöver.

Optimistiska investerare såg några bra datapunkter i rapporten. Mest uppenbart var Nvidias finansiella överprestation på både topp- och bottenraden under tredje kvartalet, samt en fjärde kvartalsprognos som överträffade förväntningarna. Företaget framhöll sin starka prestanda inom AI-inferens (när modellen behandlar förfrågningar) halvledare – det är den okränkta ledaren inom AI-tränings-GPU:er, men det har ifrågasatts om det också skulle dominera här. Nvidias framtidsutsikter verkar lovande här. Vi är också glada över att dess nätverksverksamhet, ledd av InfiniBand-tekniken som behövs inom AI, nu har en årlig försäljningstakt på 10 miljarder dollar, betydligt högre jämfört med några kvartaler sedan.

En pessimistisk investerare kan också ha sett några saker de letade efter. Nvidia erkände att de kommer att förlora en betydande del av intäkterna i Kina. Dessutom har AI-intäkter definitivt varit ojämna. Om en pessimistisk investerare tror att all AI-utgift är en första utrensning och inte kommer att följas av en långvarig intäktsström kan dessa resultat stödja den åsikten. Vi förutser inte någon AI-chipbubbla inom en snar framtid, men vi kan inte utesluta möjligheten att några av dessa stora molnleverantörer kommer att ta en paus i GPU-inköp vid någon tidpunkt.

Efter ett så fantastiskt kvartal är vi något mer övertygade om att Nvidia kommer att nå vårt långsiktiga mål på 100 miljarder dollar i intäkter från datacenter, eller DC, under räkenskapsåret 2028. Det finns emellertid många rörliga delar, som de oregelbundna köpmönstren hos stora kunder och risker kring amerikanska sanktioner mot Kina. Därför upprepar vi vår mycket höga osäkerhetsgrad, även när vi behåller vår uppskattning av verkligt värde på 480 dollar. Med gårdagens aktiekurs på cirka 481 dollar handlas således aktien kring Morningstars uppskattning av verkligt värde. 

nvidia

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
NVIDIA Corp852,37 USD3,60Rating

About Author

Brian Colello, CPA  Brian Colello, CPA is a senior stock analyst with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar