16 av 18 personer fälls i insiderhärvan i ICA

Stockholms tingsrätt dömer 16 av 18 personer i den uppmärksammade insiderhärvan i ICA Gruppen. 

Finwire 2023-12-06 | 16:10
Facebook Twitter LinkedIn

Ica butik

9 personer fälls för grova insiderbrott, och resten för insiderbrott av normalgraden. Därutöver döms en person också för obehörigt röjande av insiderinformation, enligt ett pressmeddelande.

Tre av de åtalade kommer att få fängelsestraff, som längst tre år och två månader. Övriga får villkorlig dom med samhällstjänst eller böter.

Åklagaren hade yrkat på fängelsestraff från ett till fyra år för tio av de inblandade, samt företagsbot och näringsförbud för flera personer.

Två av de åtalade har fått näringsförbud.

“Det är åklagarna som ska bevisa att insiderbrott faktiskt har begåtts, dvs. att värdepappershandeln inte grundar sig på egen analys eller tur. Flera av de tilltalade är ICA-handlare med mycket god kunskap om ICA-rörelsen. Tingsrätten har trots detta kommit fram till att deras aktiehandel har varit baserad på insiderinformation om ett kommande bud på ICA Gruppen och inte på egen analys eller erfarenhet. Den mycket omfattande handeln, timingen, personkopplingarna och säkrad kommunikation mellan de tilltalade har alltså räckt för en fällande dom”, säger rådmannen Ylva Aversten i en kommentar.

Samtliga inblandade har förnekat brott.

ICA-handlarnas Förbund har uttalat sig om domen.

"Att åtta handlare dömts för insiderbrott är naturligtvis väldigt allvarligt och påverkar alla oss som jobbar för ICA-varumärket. Tingsrättens dom är ett viktigt steg men vi har ännu inte någon lagakraftvunnen dom. Internt kommer ICAs ansvarsnämnd nu starta en genomgång av varje individuellt ärende. Jag kan inte förekomma ansvarsnämndens beslut, men i de fall en slutgiltig dom skulle leda till fängelse eller näringsförbud kan det bli svårt att vara kvar som ICA-handlare", säger Göran Blomberg, vd för ICA-handlarnas Förbund.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Finwire  Finwire förser Morningstar med kontinuerligt uppdaterad bevakning av nyheter som påverkar börsnoterade företag.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar