Hur investerare kan hantera klimatrisker här och nu

 3 sätt att överväga klimatets roll i dina investeringar, säger Morningstar VD.

Kunal Kapoor, CFA 2023-12-07 | 15:47
Facebook Twitter LinkedIn

 

symbolic image showing two hands holding against a rainbow-coloured background

När den mycket diskuterade Globala Stocktake kommer ut i slutet av COP, är det osannolikt att den överraskar någon när den bekräftar det vi på Morningstar har sett i vårt eget arbete: fler företag rapporterar utsläppsdata och gör netto-noll åtaganden, men världen är inte på väg att uppfylla Parisavtalets mål att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader Celsius.

Vår analys av över 6 500 företag visar att 90% av de största offentliga företagen vi täcker är betydligt missanpassade till en framtid med 1,5 grader. Faktum är att de tillsammans representerar en utsläppsban till en temperaturökning på 3 grader vid slutet av århundradet.

Så det vill jag säga till dig för att motstå att följa domedagsprofetia, som min kollega Hortense Bioy har sagt, eftersom det avleder handling. Det har skett framsteg, även om det inte alltid känns så. Kom ihåg, vi var en gång på väg mot en temperaturökning på 4 grader! Så poängen är inte om ambitionen är uppnåelig, det är att tåget har lämnat stationen. Investerare som betraktar klimatövergångsrisker som investeringsrisker och anpassningsmöjligheter som investeringsmöjligheter tar hänsyn till den verkligheten.

Klimatrisker är inte nya, även om det senaste årets extrema värme, skogsbränder och översvämningar runt om i världen har satt dem i ett mer personligt ljus. Det som är nytt är att verktygen för en investerare att agera har mognat på ett meningsfullt sätt. För att uppnå det här finns tre saker du kan göra just nu för att överväga klimatets roll i dina investeringar:

För det första, se bortom uttalade åtaganden för att hålla företag ansvariga för transparens av data och åtgärder. Data på områden såsom avkarbonisering blir bättre, renare och mer tillgänglig. Som investerare förtjänar du insyn i ett företags klimatrisker ... och hur framtida klimatscenarier kan skapa möjligheter. Ju mer ett företag avslöjar och ju mer standardisering världen antar, desto bättre kommer vi att kunna tjäna dig som investerare med betyg och insikter som gör klimatmedvetna investeringar ännu mer handlingskraftiga.

För det andra, diversifiera din portfölj genom att söka investeringar i företag med lägre risk för klimatomställningen. När övergången accelererar kan företag som inte aggressivt hänger med och omvandlar sig själva uppleva minskad tillgång till kapital och försäkring, eftersom tidigare investerare kan anse dem för riskabla.

Vårt betyg för Low Carbon Transition Rating ger investerare flera signaler för att bedöma hur väl ett företag är förberett att minska sina koldioxidutsläpp. Den främsta signalen är vad vi kallar "implikerad temperaturbetyg", eller ITR, vilket uttrycker hur anpassat ett företag är till en 1,5 graders netto-noll bana fram till 2050. Ett företags ITR signalerar hur mycket jorden skulle värmas om alla företag i världen överskred sin koldioxidbudget i samma utsträckning. ITR drivs av prognoser över ett företags koldioxidutsläpp kombinerat med en djupdykning i de åtgärder ett företag vidtar för att omvandla sin verksamhet och uppfylla netto-noll-åtaganden. Kort sagt berättar det för dig om ett företag har foten på gaspedalen. 

 

Interactive climate data installation at a Morningstar event

Slutligen, överväg hur din portfölj skulle anpassa sig till olika klimatresultat. Min kollega Adam Fleck påpekar ofta att det är viktigt att skilja mellan världen vi vill ha och världen som den kan vara. Samma Morningstar-betyg du skulle använda för att ta hänsyn till en framtid med 1,5 grader pekar på företag som är rimligt förberedda och - rimligt prissatta - i ett scenario med 2,0 grader. Om vi antar en framtid med mer frekventa och intensiva väderhändelser kan vi tillämpa våra fysiska klimatriskmätvärden för att undersöka relevanta risker över tidsramar för fysiska tillgångar och jämföra exponeringen mot ett företags konkurrenter.

 

Självklart finns det mycket arbete framför oss - särskilt när det gäller att mäta och minska utsläpp av Scope 3 - men fokus för Morningstars klimatkompetens kommer att förbli att hjälpa investerare här och nu att praktiskt hantera påtagliga klimatrisker i sin portfölj. Det är en verklig möjlighet som har växt fram.

 

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Kunal Kapoor, CFA  Kunal Kapoor, CFA, is chief executive officer of Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar