Månadens aktie: A.P. Møller-Mærsk

I årets sista Månadens aktie riktar vi blicken mot världens största rederi inom containerfrakt, danska A.P. Møller-Mærsk. Aktien anses vara undervärderad av Morningstar, men den som väntar på en snabb rekyl kan bli besviken. 

Johanna Englundh 2023-12-08 | 9:35
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Välkommen till Morningstar! Det är dags för årets sista Månadens aktie, och idag ska vi prata om Danska fraktkonglomeratet A.P. Møller-Mærsk.

Mærsk är inte bara Danmarks största företag sett till omsättning, utan även världens största rederi inom containerfrakt. Bolaget grundades 1904 av far och son Møller-Mærsk, och under det senaste decenniet har företaget genomgått väsentliga förändringar i sin struktur och sitt fokus genom att avyttra tillgångar inom sekundära områden som stormarknader, banker och olja och gas. Verksamheten har nu slimmat ner sig till fyra divisioner: Ocean, logistik, terminaler och bogsering.

Även om Morningstar beundrar bolagets marknadspositionering inom sina kärnverksamheter, ocean och terminaler, där de har en globala första- och andraplats, anser Morningstar att verksamheter som dessa ofta är föremål för betydande konkurrenstryck. Maersk belönas inte med något vallgravsbetyg av Morningstar, och deras högst cykliska verksamhet gör att aktien även får ett högt osäkerhetsbetyg.

Fraktjätten kom med sin kvartalsrapport i början på november, och det var en rapport som lämnade marknaden minst sagt besviken. Aktien föll 17% på dagen efter att de varnat om högre omstruktureringskostnader och lägre prisnivåer framöver.

Morningstars analytiker valde dock att behålla sin uppskattning av verkligt värde på 17 600 danska kronor för aktien, och tror att en hel del negativitet redan är inprisad i aktiekursen vid det här laget.

December inleddes med stigande fraktpriser, vilket gav en skjuts till fraktjättens aktiekurs, men aktien handlas fortfarande i femstjärnigt territorium vilket innebär att Morningstar anser att aktien är undervärderad. Och jämfört med dagens aktiekurs handlas aktien till en rabatt på 37%.

Kom ihåg att alltid göra din egen analys om du är intresserad av ett bolag, och håll utkik efter nästa månadens aktie. För Morningstar, jag är Johanna Englundh

Missa inte nästa månadens aktie!

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
A. P. Moller Maersk A/S Class A10 730,00 DKK-3,33
A. P. Moller Maersk A/S Class B10 890,00 DKK-3,50Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar