Inför Fed-mötet svalnar den amerikanska inflationen

Konsumentprisindex steg 3,1% på årsbasis, en minskning från 3,2% tidigare. Vi förväntar oss att Federal Reserve håller styrräntan stilla idag, men börjar sänka i mars.

Sarah Hansen 2023-12-13 | 14:15
Facebook Twitter LinkedIn

Federal Reserve

Inflationen visade fler tecken på nedkylning i november, även om den senaste rapporten om konsumentprisindex speglade envist höga kostnader för boende. Och konsumenterna hade fler goda nyheter vid pumpen, där gaspriserna sjönk.

Bureau of Labor Statistics rapporterade att konsumentprisindex steg 3,1% på årsbasis och 0,1% på månadsbasis i november. Dessa ökningar drevs av stigande av priset på bostäder, vilket kompenserade nedgångar i bensinpriser. Månadsavläsningen var något högre än ekonomerna förväntade sig.

CPI vs Core CPI

 

Källa: Bureau of Labor Statistics

Kärn-KPI, som exkluderar volatila livsmedels- och energipriser, steg med 4,0% på årsbasis efter att ha klättrat lika mycket i oktober och 0,3% på månadsbasis, något mer än i oktober. Båda avläsningarna var i linje med ekonomernas förväntningar.

Ny inflationsdata visar att konsumentpriserna steg något i november tack vare stigande boendekostnader, även när bensinpriserna sjönk.

Konsumentprisindex

Förändringar från månad till månad

Källa: Bureau of Labor Statistics

Rapporten kommer inför Federal Reserves sista möte 2023 på onsdag. Analytiker förväntar sig överväldigande att centralbanken kommer att hålla räntorna stabila vid sitt nuvarande målintervall på 5,25%-5,50%.

Marknadsbevakare kommer att noggrant analysera Fed-ordföranden Jerome Powells ton och leta efter ledtrådar om huruvida centralbanken tycker att marknadens förväntningar på räntesänkningar i början av 2024 är för aggressiva, med tanke på den senaste tidens klibbighet i den så kallade "sista milen" i inflationskampen.

"Den övergripande inflationen var låg igen den här månaden", säger Preston Caldwell, chefsekonom på Morningstar. "Kärninflationen överlag ligger ungefär i linje med våra förväntningar, och den bör falla ytterligare om inflationen i boendekostnader faller som vi förväntar oss. Vi förväntar oss en inflation för helåret 2024 på 2%, helt i linje med Feds mål.”

Caldwell fortsätter: "Den senaste inflationsrapporten ändrar inte vår uppfattning att Fed kommer att hålla räntorna oförändrade i veckans möte."

Förväntningar inför Federal Reserve-mötet i december 2024

Sannolikheter (%) för räntenivån

 

Data as of December 12, 2023. Source: CME FedWatch Tool

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sarah Hansen  är marknadsreporter på Morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar