12 europeiska aktier som steg 2023, men fortfarande är undervärderade

Julrallyt gjorde det möjligt för de europeiska börserna att avsluta året i dur. Flera aktier har kommit till täten, men det finns fortfarande många som handlas till en rabatt.

Valerio Baselli 2024-01-12 | 9:07
Facebook Twitter LinkedIn

Toro e Orso

2023 steg Morningstar Europe Index NR med 15,5 %, främst tack vare återhämtningen under de senaste två månaderna, till följd av att investerarnas sentiment svänge upp då de antog att centralbankerna har slutat höja räntorna och även kan sänka dem inom en snar framtid. 

Som ofta händer i dessa fall lyckades en grupp aktier få högre avkastning än genomsnittet, vilket effektivt driver aktiemarknaderna. Problemet är att när man äntligen lyckas identifiera dessa namn är det nästan alltid för sent. När den "vinnande hästen" väl har hittats, flockas investerare till den, driver upp värderingar och lägger till risk för investeringen.

Men inte alltid.

Naturligtvis, medan investerare som hade visdomen (eller turen) att satsa på dessa bolag tidigt njuter av rallyt, har många av 2023 års vinnare potentiellt slut på bränsle, och har klättrat över vad Morningstar-analytiker anser vara rimliga bedömningar.

Ta till exempel BE Semiconductor Industries NV (BESI), en av marknadsledarna inom halvledarmonteringssektorn, vars aktier noterade på Amsterdambörsen visade en utveckling på 146 % förra året. Enligt Morningstars aktieanalys har BESI nu ett förhållande mellan pris och verkligt värde på 1,50, vilket motsvarar en övervärdering på 50%.

Detsamma gäller det brittiska multinationella Marks & Spencer Group PLC (MKS), specialiserat på detaljhandel och noterat i London: aktien har ökat med 127 % 2023 och är nu övervärderad med 54% enligt Morningstar-analytiker.

För att hitta de vinnande aktierna 2023 som inte har uttömt sin fart, genomförde vi en screening av de europeiska aktier som täcks av Morningstar-analytiker för att identifiera de som steg med minst 20% förra året. Därefter behöll vi bara de med ett Morningstar-aktiebetyg på 4 eller 5 stjärnor.

Denna grupp inkluderar 49 företag, i tabellen nedan finns de 12 aktierna som är mest rabatterade per den 5 januari 2024.

De som vill identifiera möjligheter som ger en större säkerhetsmarginal kan leta efter aktier i företag som Morningstar tilldelar en Wide Economic Moat, vilket innebär att våra analytiker tror att dessa företag har en hållbar konkurrensfördel jämfört med sina konkurrenter. Här hittar du en genomgång över 10 undervärderade europeiska aktier som även har tilldelats en bred ekonomisk vallgrav. I vår genomgång hittar vi en, svenska Elekta:

Elekta AB Class B (EKTA B)
Stock rating: ★★★★★
Economic moat: Bred
Fair value: 127.00 SEK
Uncertainty rating: Medel

"Efterfrågan på strålbehandling förväntas förbli stark under det kommande decenniet. Elekta kommer att gynnas, men dess framgång beror på att Unity (en av dess flaggskeppsprodukter, red.) fortsätter att användas och dess förmåga att stå emot konkurrensen från Siemens Healthineers”, säger Alex Morozov, aktieanalytiker på Morningstar i sin analys av den 30 november, 2023.

"Marknaden för strålterapiutrustning kännetecknas av mycket höga inträdesbarriärer, på grund av den betydande immateriella egendom och tekniska kunskaper som krävs, såväl som höga byteskostnader till följd av utbildningsrelaterade kostnader och risken för störningar", fortsätter Morozov.

"Vi tror fortfarande att hela branschen befinner sig på en medelhög ensiffrig tillväxtbana efter pandemin, men Elektas mer gynnsamma geografiska mix, Unitys utsikter och för närvarande mindre marknadsandel stödjer vår prognos om något högre tillväxt, mellan 7% och 8% % per år”, läser vi i analysen. "Enligt våra uppskattningar kan Asien-Stillahavsmarknaden stödja upp till 5 000 ytterligare installationer. Med tanke på Elektas starka band med kunder på tillväxtmarknader, särskilt Kina, tror vi att företaget kan fånga en betydande del av efterfrågan i denna region."

Den större gruppen med 49 aktier som nämns ovan inkluderar dock fem andra bolag som har slagit marknaden 2023, som fortfarande är undervärderade och som kan räkna med en konsoliderad konkurrensfördel (data är alltid i euro från och med den 5 januari). Dessa är:

Rheinmetall AG (RHM)
Stock rating: ★★★★
Economic moat: Bred
Fair value: 343.00 EUR
Uncertainty rating: Medel

Safran SA (SAF)
Stock rating: ★★★★
Economic moat: Bred
Fair value: 200.00 EUR
Uncertainty rating: Medel

Assa Abloy AB (ASSA B)
Stock rating: ★★★★
Economic moat: Bred
Fair value: 320.00 SEK
Uncertainty rating: Medel

Schindler Holding AG (SCHN)
Stock rating: ★★★★
Economic moat: Bred
Fair value: 210.00 CHF
Uncertainty rating: Låg

Airbus SE (AIR)
Stock rating: ★★★★
Economic moat: Bred
Fair value: 160.00 EUR
Uncertainty rating: Medel

Iscriviti alle Newsletter Morningstar

Clicca qui

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Bayerische Motoren Werke AG445,60 RON0,00
Carnival PLC1 294,00 GBX2,05Rating
Continental AG58,92 EUR-0,14
Deliveroo PLC131,40 GBX1,23Rating
Elekta AB Class B67,90 SEK1,80Rating
Forvia SE11,36 EUR2,53
Fresenius Medical Care AG & Co. KGaA36,81 EUR2,19
Ocado Group PLC380,00 GBX0,13Rating
Persimmon PLC1 496,00 GBX0,81Rating
Saipem SpA2,35 EUR1,60Rating
Stellantis NV18,64 EUR0,41Rating
STMicroelectronics NV39,46 EUR1,64Rating

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar