SEC godkänner Spot Bitcoin ETF:er för handel i ett vattendelande beslut

Godkännandet kommer bara en dag efter att ett "oaktoriserat" inlägg i sociala medier meddelade att Bitcoin spot-ETF:er hade godkänts av den amerikanska tillsynsmyndigheten

Sunniva Kolostyak 2024-01-11 | 11:28
Facebook Twitter LinkedIn

gold bitcoin on colourful background

US Securities and Exchange Commission (SEC) har godkänt 11 Bitcoin spot exchange-traded funds (börshandlade fonder, eller ETFer) i ett "vattendelande" ögonblick för kryptovalutainvesteringarl. ETF:erna kan börja handlas redan idag, torsdag.

Det kommer bara 24 timmar efter att SEC publicerat ett "oaktoriserat" godkännande på X (tidigare Twitter), vilket SEC-ordförande Gary Gensler sedan sa var ett resultat av att kontot "äventyrades" av en person eller enhet.

Beslutet avslutar en decennielång kamp om noteringen av börshandlade bitcoinprodukter på nationella börser och kan fungera som en medvind för priset på världens mest populära digitala tillgång.

Bitcoin (BTCUSD) var mestadels oförändrad på cirka $46 742 efter SEC-meddelandet, enligt CoinDesk-data. Bitcoin steg 2% efter den falska tweeten, innan den föll igen.

De godkända ETF:erna är Grayscale Bitcoin Trust GBTC; Bitwise Bitcoin ETF; Hashdex Bitcoin ETF; Blackrocks iShares Bitcoin Trust; Valkyrie Bitcoin Fund; ARK 21Shares Bitcoin ETF; Invesco Galaxy Bitcoin ETF; VanEck Bitcoin Trust; WisdomTree Bitcoin Fund; Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund; och Franklin Bitcoin ETF.

År av försök

Godkännandet följer efter år av misslyckanden från ETF-sponsorer att notera en spot Bitcoin-produkt. Myndigheterna har upprepade gånger blockerat försöket och hävdat att marknaderna där Bitcoin handlas är så otillräckligt reglerade och sårbara för manipulation att genomsnittliga investerare inte kan skyddas mot bedrägeri. Ett beslut om Bitcoin spot ETF:er var dock väntat denna vecka, med en deadline på onsdagen.

I augusti förra året beslutade en federal domare att SEC:s skäl för att neka en ansökan från Grayscale Investments att notera en bitcoin ETF var "godtyckliga och godvilliga" och i strid med federal förvaltningslag.

I domen argumenterade domaren att SEC:s beslut att godkänna två Bitcoin-futuresfonder men neka en Bitcoin spot ETF bröt mot den rättsliga principen att myndigheter "måste behandla liknande fall på samma sätt" eftersom priserna på Bitcoin-futuresmarknaden följde de i dess spotmarknadscounterpart nära.

SEC hade först godkänt en Bitcoin-futures ETF sent 2021 och hävdade att Bitcoin-spotmarknaderna inte kunde övervakas tillräckligt för att förhindra bedrägeri, medan Bitcoin-futuresmarknaderna övervakades av registrerade terminsbörser med sofistikerade övervakningsmöjligheter.

Varför ändrade SEC åsikt om en Spot ETF

Vid tillkännagivandet av detta senaste beslut pekade Gensler på domen som anledning till att kommissionen ändrade sin ståndpunkt och sa att "omständigheterna har förändrats" och att byråns tidigare motivering för att blockera ETF:en inte längre var tillräcklig.

"Baserat på dessa omständigheter (...) anser jag att det mest hållbara vägen framåt är att godkänna noteringen och handeln med dessa spot Bitcoin ETF:er," sa han.

Men han påpekade också att beslutet inte skulle leda till en generell policy för att godkänna produkter.

"Dagens beslut från kommissionen begränsas till ETP:er som innehar en icke-säkerhetsråvara: Bitcoin," sa Gensler.

"Det bör på inget sätt signalera kommissionens vilja att godkänna noteringsstandarder för kryptoaktieinstrument."

Beslutet "signaliserar inte heller någonting" om kommissionens ståndpunkt till kryptovalutor mer generellt, sa han - eller den "nuvarande bristen på efterlevnad av vissa kryptoaktörer av federala värdepapperslagar."

Vad marknaden tycker

Förga förvånande har utvecklingen mötts med en blandning av positiva och negativa kommentarer. 

Yoni Assia, VD och medgrundare av handelsplattformen eToro, säger att det är ett avgörande ögonblick för Bitcoin-investerare.

"Termen 'avgörande ögonblick' kan vara en kliché, men i fallet med dagens nyheter om Bitcoin ETF:er kan den inte vara mer berättigad," säger han.

"Dagens nyheter ger ett svar på institutionellt intresse för Bitcoin. Det är goda nyheter för kryptomarknaderna och stödjande för vår övertygelse att Bitcoin är en ostoppbar teknologi. Det är digitalt guld och, med ett långsiktigt perspektiv, tror jag att det representerar vägkorsningen mellan finans, ekonomi och teknologi.

"För våra användare, de privata investerarna, är dagens nyheter positiva eftersom de kommer att stödja tillväxten av Bitcoin som en tillgångsklass, men jag tror att majoriteten av privata investerare kommer att fortsätta köpa och hålla riktig Bitcoin."

Men Jason Hollands, VD på detaljhandelsinvesteringsplattformen Bestinvest, varnar för att Bitcoin-entusiaster bland Storbritanniens nio miljoner privatinvesterare kanske får vänta ett tag om de vill ha ett liknande beslut i Storbritannien.

"Financial Conduct Authority (FCA) har upprepade gånger lyft fram oro över den extrema volatiliteten hos kryptoaktiva, den höga risken för förluster och de svårigheter som privatinvesterare står inför när det gäller att värdera dem," säger han.

"För att en ETF ska göras direkt tillgänglig av en brittisk reglerad investeringsplattform, enligt en regel känd som 'PRIIPs', måste ETF- och andra fondleverantörer följa brittiska regelverk när det gäller att producera ett dokument med nyckelinformation, vilket en ETF noterad i USA inte kommer att ha."

Om liknande ETF:er skulle bli auktoriserade i Storbritannien, tillägger han, är det möjligt att de endast skulle göras tillgängliga för professionella investerare på grund av införandet av FCA:s Consumer Duty förra året, som syftar till att öka skyddet för konsumentinvesterare.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sunniva Kolostyak  är datajournalist för Morningstar UK

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar