Kan jag köpa en Bitcoin ETF i Sverige?

Inte riktigt, men i Europa finns det flera listade instrument (ETP) som erbjuder exponering mot många kryptovalutor eller korgar av dem. Här är vad de är, hur de fungerar och hur du köper dem.

Valerio Baselli 2024-01-22 | 10:00 Johanna Englundh
Facebook Twitter LinkedIn

Bitcoin

Efter en ansträngande väntan på över två år har amerikanska SEC (Securities and Exchange Commission) äntligen godkänt de första spot-ETF:erna (Exchange Traded Funds) på Bitcoin.

Den amerikanska tillsynsmyndigheten godkände ansökningarna av 21Shares tillsammans med ARK Invest, Invesco Galaxy, VanEck, WisdomTree, Fidelity, Valkyrie, BlackRock, Grayscale, Bitwise, Hashdex och Franklin Templeton.

"Godkännandet av fysiska ETF:er på spotpriset för Bitcoin utgör utan tvekan en historisk milstolpe för den digitala tillgångssektorn", kommenterar Luciano Serra, Italiens landschef för Boerse Stuttgart Digital, i en anteckning.

"Det här beslutet, förutom att ha en lagstiftningseffekt, kommer att stärka och bekräfta legitimiteten för digitala tillgångar, vilket avsevärt utökar de möjliga investeringarna av institutionella investerare i sektorn. Godkännandet representerar också ett nytt och avgörande steg mot mognadsfasen för Bitcoin och kryptovalutor, och kommer också att bidra till att minska deras volatilitet.”

Kort sagt, marknaden förväntar sig att legitimiteten för digitala tillgångar kommer att stärkas och bekräftas, eftersom dessa verktyg förenklar deras köp- och skattehantering, vilket indirekt för in Bitcoin i portföljen för många traditionella investerare, både institutionella och privata.

I Europa kan det inte finnas UCITS ETF:er på Bitcoin, å andra sidan finns det många ETP:er

Den europeiska marknaden för Bitcoin-"replikanter" är också i kaos. SEC:s beslut kommer faktiskt att få globala efterdyningar.

Detta är dock ett av få fall där USA släpar efter Europa. Ja, eftersom det för närvarande finns omkring 130 kryptovaluta ETP:er (Exchange Traded Products) som är hemmahörande i Europa och noterade på många europeiska börser, inklusive Euronext Paris, Euronext Amsterdam, XETRA och SIX Swiss Exchange. I Sverige hittar vi en av de största, XBT Provider Bitcoin Tracker One är listad på First North Stockholm. Med sina två andelsklasser är den dock störst i Europa. 

"Jag vill påminna att europeiska investerare har haft tillgång till Bitcoin-ETP:er i flera år med 100% fysisk replikering och med en balansräkning skild från motparten", kommenterar Massimo Siano, chef för Sydeuropa på 21Shares, ett företag som specialiserat sig på krypto-ETP:er.

”Från och med idag kommer dock den amerikanska marknaden ikapp. Vi är naturligtvis mycket nöjda med SEC:s gröna ljus för Bitcoin ETF:er, eftersom den största marknaden i världen öppnar för den bästa tillgångsklassen för avkastning under de senaste 10 åren och under 7 av de senaste 10.”

Var dock försiktig. Ur teknisk synvinkel är dessa instrument för UCITS-reglering inte ETF:er, utan ETC:er eller ETN:er (börshandlade råvaror eller börshandlade noter). Dessa är skuldinstrument med mycket lång eller obegränsad löptid och som inte betalar ränta, utformade för att replikera utvecklingen för en underliggande tillgång, såsom digitala valutor. Faktum är att inte ens de instrument som godkänts av SEC kunde märkas som ETF:er i Europa, just för att de tekniskt sett inte är fonder.

Hur fungerar de

De huvudsakliga skillnaderna med ETF:er ligger i det faktum att ETP:ernas tillgångar inte är separerade från emittentens (vilket istället sker med ETF:er) och i den skattemässiga behandlingen (dessa ETP:er beskattas som vanliga aktier i avdelningen för diverse inkomster, därför det är möjligt att kvitta kapitalvinster och kapitalförluster). Dessutom äger ETF-medlemmar (om än indirekt) en andel av en fonds underliggande tillgångar, medan ETN-investerare äger ett skuldpapper, inte de replikerade tillgångarna.

"Dessa ETP:er har en struktur som liknar den hos fysiska guld-ETC:er", kommenterar Massimo Siano. ”Vi samarbetar med marknadsgaranter som handlar med det underliggande, som deponeras hos en eller flera utsedda organ genom ett kylsystem. Tillgångarna är säkrade och det finns inga risker förknippade med swappar.”

ETP:er/ETN:er är i själva verket ett vanligt alternativ till UCITS-produkter, när dessa replikerar en enskild tillgång eller har en underliggande tillgång som inte är lämplig för denna klassificering (tänk på universumet av råvaror).

"Svårigheten i kryptovalutornas värld är den stora volatiliteten hos det underliggande", fortsätter Siano. ”Vi befinner oss i början av en ny marknad och vi behöver också rätt personer för att utveckla dessa produkter, lite som de första ETF:erna och ETC:erna för tjugo år sedan; Det verkar lätt nu, men det var det inte då. Ur tillsynsmyndigheternas synvinkel måste jag applådera Schweiz som först och främst gjorde det möjligt för europeiska investerare att enkelt få tillgång till dessa produkter."

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar