ECB:s räntebesked: Vad du kan förvänta dig på torsdag

Ingen ränteförändring förväntas den här veckan, men beslutsfattare är under press att vara mer duvaktiga när inflationen i euroområdet svalnar och recessionen hotar.

Antje Schiffler 2024-01-22 | 17:25
Facebook Twitter LinkedIn

Christine Lagarde

Europeiska centralbankens första möte för året kommer att övervakas noga för tecken på en duvaktig vändning för ECB-rådet. Men centralbanker har försökt dämpa sådana förhoppningar de senaste veckorna.

Finansmarknaderna prisar just nu att ECB kommer att börja sänka styrräntorna under våren, med ytterligare fyra sänkningar att följa senare under året; cirka 150 räntepunkter för nedskärningar förväntas under 2024.

När kommer ECB att börja sänka räntorna?

Mycket har hänt sedan ECB-rådet i december beslutade att hålla räntorna oförändrade på 4,5%, där Christine Lagarde sa till reportrar att rådet "inte diskuterade räntesänkningar alls".

För det första faller den underliggande inflationen. Medan den totala inflationen i euroområdet steg i december, sjönk kärninflationen, som visar prisförändringar utan kostnad för energi och livsmedel, med 20 punkter till 3,4%. Prismomentumet kommer sannolikt att avta ytterligare från februari, förväntar Blackrock Investment Institute. Inflationen kan till och med falla långt under 2%-målet tillfälligt under de kommande månaderna när effekterna av energichocken avtar.

ECB:s enda mandat är att hålla tillbaka inflationen till sin målränta på 2%, men svårigheten är att uppnå detta utan att driva euroområdet in i en fullständig recession.

Och färska makroekonomiska data väckte farhågor om att det är just dit det gemensamma valutaområdet kan vara på väg. Industriproduktionen minskade med 0,3% i november månad till månad, enligt Eurostats uppgifter som publicerades förra veckan. Samtidigt är blockets största ekonomi Tyskland på väg mot ett andra år av lågkonjunktur eftersom "flera kriser" fortsätter att dämpa tillväxten, sa chefen för landets statistikkontor förra veckan. Den tyska ekonomin krympte med 0,3% 2023 jämfört med 2022.

”Inflationen sjunker och ekonomin riskerar en recession. Det ger beslutsfattare möjligheten att sänka räntorna”, säger Michael Field, europeisk marknadsstrateg på Morningstar.

ECB trycker tillbaka mot räntesänkningsförväntningar

Christine Lagarde sa till Bloomberg vid World Economic Forum i Davos förra veckan att de sannolikt kommer att sänka räntorna under sommaren. Hon anslöt sig till många av sina rådskollegor för att försöka dämpa förväntningarna på en nära förestående lättnad.

Några rådsmedlemmar uttryckte sitt missnöje med den rådande marknadens förväntningar på att centralbanken skulle börja sänka styrräntorna under våren, säger Dr Ulrich Kater, chefsekonom på Deka Bank. Men innan den första räntesänkningen kommer rådet att se till att inflationen sjunker till 2% på varaktig basis. Summan av kardemumman är att rådet anser att det är mycket osannolikt att styrräntorna kommer att sänkas inför mötet i juni, sa han.

Katharine Neiss, europeisk chefsekonom på PGIM Fixed Income, förväntar sig inga räntesänkningar under de närmaste månaderna.

"Vårt resonemang kommer från ECB-kommentarer, som tyder på att ECB-rådet skulle vilja se lättnader över en rad faktorer som påverkar det underliggande inhemska inflationstrycket."

"Detta inkluderar inte bara kärn- och tjänsteinflation, utan också löner och företagspåslag. Det skulle sätta Q2 som den tidigaste perioden i ramen för nedskärningar. Enkelt uttryckt är det ett fall av 'once bitten, twice shy' och politiker kommer att vilja vara säkra på att inflationsanden är tillbaka i flaskan helt och hållet.”

Utöver förväntningarna om tidiga räntesänkningar kommer ECB också att försöka dämpa förväntningarna på antalet räntesänkningar (fem eller fler i år), säger Felix Feather, ekonom på Abrdn.

För bolåneinnehavare betyder det att lägre räntor fortfarande kan ligga långt borta.

ECB, Fed, BoE: Förvänta dig inte att räntesänkningarna kommer samtidigt

Med detta sagt har ECB mycket större spelrum att sänka räntorna än sin motsvarighet på andra sidan Atlanten. Förra året förväntade marknaderna att centralbankerna skulle börja sänka räntorna samtidigt, och det är därför det var ett sådant fokus på Fed även här i Europa, säger Morningstars Field. Men den amerikanska ekonomin riskerar att överhettas och inflationen stiger igen, så Fed har en svårare uppgift, tillägger Field. Européer borde inte se på USA som en ledande aktör i kommande penningpolitiska lättnader.

Valutamarknaderna har mycket att sätta tänderna i den här veckan, med ECB:s senaste utlåningsrapport på tisdag och snabba PMI-siffror för januari på onsdag. Dessa två datauppsättningar tyngdet euron ganska mycket förra året och kommer att bevakas noga inför torsdagen. Banken ser EUR/USD i stort sett oförändrad kring 1,09-nivåerna när ECB försöker ompositionera för en databeroende strategi för framtida politik.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Antje Schiffler  är redaktör för Morningstar i Frankfurt.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar