Störningar hos Rusta efter ransomware-attack på Tietoevry

Lågpriskedjan Rusta har fortfarande störningar i sitt IT-system efter att dess hostingleverantör Tietoevery utsatts för en ransomware-attack.

Finwire 2024-01-22 | 19:16
Facebook Twitter LinkedIn

rusta

Det säger Rusta i ett pressmeddelande.

Varuhusen är öppna som vanligt men attacken har påverkat e-handeln som varit otillgänglig sedan attacken inleddes. Antalet kassor som accepterar kortbetalningar har begränsats på grund av attacken. I nuläget finns det ingen prognos om när e-handeln kan vara igång igen.

Enligt Rusta bedöms det ha "en liten påverkan på koncernens totala försäljning".

Dock kan störningarna skapa problem på andra håll i koncernens verksamhet.

"Driftstörningarna påverkar även Rustas system för varuförsörjning och om problemen blir långvariga kan de komma att påverka Rustas försäljning negativt. Det finns i dagsläget ingen prognos för när störningarna kan vara fullt åtgärdade", skriver Rusta.

Enligt Rusta undersöker Tietoevry problemet och dess omfattning. Tietoevry har inte gett någon prognos om när störningarna kan vara åtgärdade.

”Vi ser allvarligt på det inträffade och arbetar hårt med att återställa full funktionalitet i våra system. På kort sikt har den negativa inverkan på vår försäljning varit begränsad eftersom vi lyckats hålla samtliga varuhus på alla marknader öppna. Tiden är dock en faktor och ju längre detta pågår desto större negativa konsekvenser får det för vår värdekedja och därmed vår försäljning”, säger Rustas vd Göran Westerberg.

Rustas aktie noteras för en mindre nedgång på 0,2 procent på börsen. Tietoevrys aktie står för en större nedgång på 2,6 procent.

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Rusta AB (publ)78,20 SEK-2,25
TietoEVRY Corp18,51 EUR-3,09
TietoEVRY Corp213,40 SEK-2,82

About Author

Finwire  Finwire förser Morningstar med kontinuerligt uppdaterad bevakning av nyheter som påverkar börsnoterade företag.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar