USAs styrränta: Kommer Fed sänka räntan i maj?

Trots inflationsutvecklingen verkar det troligt att Fed skjuter upp räntesänkningarna till efter mars.

Preston Caldwell 2024-02-01 | 8:37
Facebook Twitter LinkedIn

vita huset

Federal Reserve höll styrräntan oförändrad vid sitt senaste möte på onsdagen. Under tiden tittade Fed-bevakare på ordförande Jerome Powells officiella uttalande och kommentarer för insikter om när centralbanken kommer att börja sänka räntorna. Efter onsdagens besked och presskonferens tror vi att sänkningarna kommer att inledas i maj snarare än i mars.

Styrräntan ligger för närvarande i målintervallet 5,25-5,50 procent, efter 500 punkters höjningar från mars 2022 till juli 2023. Detta placerar räntorna långt in i "restriktivt territorium" enligt Feds bedömning, vilket innebär att de ligger över normala nivåer, utformade för att kyla av den ekonomiska aktiviteten och minska inflationen. När inflationen är tillbaka på Feds mål på 2 procent bör räntan återgå närmare de "neutrala" långsiktiga nivåerna, som medlemmarna i Federal Open Market Committee för närvarande bedömer ligger på cirka 2,5 procent.

feds federala ränta

Kärninflationen har fallit på årsbasis från en topp på 5,6% i februari 2022 till 2,9% i december 2023 (enligt prisindex för personliga konsumtionsutgifter). Under de senaste sex månaderna har kärninflationen i PCE i genomsnitt bara varit 1,9% på årsbasis.

När kommer Fed att börja sänka räntorna?

Powell noterade att räntesänkningar bör börja när Fed får "större förtroende för att inflationen rör sig hållbart mot 2%." Men trots att inflationssiffran för sex månader kom strax under den siffran, uppgav Powell att "pågående framsteg till 2% inflation inte är säkrade" från och med idag.

Powell citerade den årliga (eller 12-månaders) kärninflationssiffran som fortfarande är solid över 2%, vilket skulle tyda på att den årliga inflationen är Fed:s huvudkriterium för räntesänkningar. Powell har noterat att Fed kommer att vilja sänka något innan 2%-barriären bryts, även om vilken närhetsmarginal Fed letar efter (2,50%? 2,25%?) inte är helt klar.

Vi räknar med att den årliga kärninflationen (PCE) når 2,5 procent i februari. Sådan data kommer att vara tillgänglig för Fed vid mötet i mars. Baserat på detta tror vi fortfarande att det finns en solid möjlighet till en räntesänkning i mars. Powell sade dock tydligt idag att en sänkning i mars för närvarande inte är kommitténs basfall. Detta är första gången som tydlig vägledning har getts för mars, så vi tror nu att det är mer troligt än inte att Fed kommer att avstå från att sänka då. Obligationsmarknaderna är på samma sida, med data från CME FedWatch Tool som nu tyder på att oddsen är emot en räntesänkning i mars.

Fed lägger dock grunden för räntesänkningar. Språket i det officiella mötesuttalandet skiftade från att vara hökaktigt till mer symmetriskt när det gäller sådana förändringar. Raden "in determining the extent of any additional policy firming..." vid decembermötet blev "in considering any adjustments to the target range for the federal funds rate..." idag.

förväntningar på fed räntesänkningar nästa möte

Vi förutspår att räntesänkningarna kommer att inledas i maj

I mars bör den underliggande PCE-inflationen uppgå till 2,3 procent på årsbasis. Dessa data kommer att vara tillgängliga vid Feds möte i maj. Vi anser att detta bör lämna lite tvivel om lämpligheten av räntesänkningar, och därför anser vi för närvarande att en sänkning i maj ser extremt sannolik ut. Det är svårt att förstå hur Fed skulle kunna vänta mycket längre än till maj om man ska börja sänka innan man når 2%-strecket, vilket man har guidat för.

Vi hade tidigare ett "skip" inskrivet för maj. Således är vår prognos för slutet av 2024 för ett målintervall för federal fondränta på 3,75%-4,00% oförändrad. Obligationsmarknaden håller med om detta samtal.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Preston Caldwell

Preston Caldwell  is equity analyst at Morningstar.

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar