Vi förklarar Metas första utdelning

Den första utbetalningen gladde investerarna men avkastningen är liten och Meta kommer att fortsätta fokusera på återköp av aktier.

David Harrell 2024-02-06 | 11:57
Facebook Twitter LinkedIn

Meta

Meta Platforms (META) har återfört miljarder i kontanter till sina aktieägare via återköp av aktier. Men förra veckan, tillsammans med sitt resultat för fjärde kvartalet, gjorde företaget det oväntade tillkännagivandet att det inledde en kvartalsvis utdelning. Aktieägare som är registrerade den 22 februari kommer att få en utdelning på 0,50 USD per aktie den 26 mars.

Morningstar aktieanalytiker välkomnade denna nyhet, med senior aktieanalytiker Ali Mogharabi som skrev: "Vi berömmer också Meta för att ha infört en utdelning tillsammans med återköp av aktier."

Kombinationen av utdelningsnyheterna och den övergripande inriktningen på resultatrapporten fick Metas aktie att skjuta i höjden på fredagen. Dess aktier steg 20.3% till ett nytt rekordhögt värde på 474.87 $.

Meta kommer att fortsätta fokusera på återköp av aktier

Återköp kommer dock att förbli den primära mekanismen genom vilken Meta returnerar kontanter till aktieägarna. Företagets återköp från 2021-23 uppgick till 92.3 miljarder dollar, och Morningstar-analytiker noterar att det "hade 81 miljarder dollar auktoriserat för ytterligare återköp i slutet av 2023." Den nyligen tillkännagivna utdelningen representerar en utbetalning på cirka 5.3 miljarder dollar för 2024.

Under telefonkonferensen, på frågan om företagets tankeprocess kring att initiera en utdelning, sa CFO Susan Li att "att återföra kapital till aktieägarna fortfarande är en viktig prioritering för oss, och vi tror att införandet av en utdelning bara fungerar som ett bra komplement till det befintliga återköpsprogrammet för aktier."

"Utdelningen förändrar inte ... hur vi fastställer den totala mängden kapital vi återför, och vi förväntar oss att aktieåterköp kommer att fortsätta att vara det primära sättet vi återför kapital till aktieägarna. Men att införa en utdelning ger oss bara ett mer balanserat kapitalåterföringsprogram och lite ökad flexibilitet i hur vi återför kapital i framtiden."

Hur stor kommer Metas utdelning att vara?

Den initiala årliga utdelningsgraden på 2 dollar per aktie motsvarar en direktavkastning på 11.1% och översätts till en framtida avkastning på mindre än 0.5% från den senaste stängningskursen.

För att placera den siffran i sammanhang är den något mindre än avkastningen för Metas mega-cap-tillväxtkamrater Apple och Microsoft, som för närvarande ger 0.5% respektive 0.7%. Under tiden har Morningstar Dividend Composite Index en avkastning på 3.17%.

Baserat på Morningstar aktieanalytikers resultatprognoser skulle den årliga takten öka till 3.18 USD per aktie 2028. Men även om Metas aktiekurs inte ökar under de kommande fyra åren, skulle dess direktavkastning förbli mindre än 1%, långt under den avkastning som de flesta utdelningsfokuserade investerare söker.

 

 

Håll koll på en globala aktiemarknaden

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev här!

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Meta Platforms Inc Class A451,96 USD2,33Rating

About Author

David Harrell  David Harrell is the editor of ClearFuture.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar