Flash PMI: Vad kan vi förvänta oss från euroområdet och Storbritannien?

På torsdagen publiceras initial PMI-data från euroområdet och Storbritannien, och det här är vad du kan förvänta dig av siffrorna. 

Sara Silano 2024-02-20 | 8:38 James Gard
Facebook Twitter LinkedIn

abstract tecbnology image

Finansmarknaderna inväntar snabbestimaten för inköpschefsindex™ (PMI) i Storbritannien och Eurozonen den 22 februari. Med Storbritannien nu officiellt i recession, tillsammans med Tyskland, bevakas dessa data noga för tecken på återhämtning i viktiga ekonomiska sektorer som tillverkning och tjänster. De är initiala uppskattningar för den aktuella månaden som kan komma att revideras senare.

Flash PMI för euroområdet

 HCOB Flash Eurozone PMI kommer att släppas av S&P Global på torsdag. Uppgifterna kommer att analyseras för att avgöra om euroområdet kommer att undvika recession, men också om störningen i Röda havet har en inverkan på aktiviteten. Enligt FactSet är konsensusuppskattningarna för februaris kompositindex 48,4, fortfarande under linjen som markerar expansion från kontraktion. PMI-index för tillverkning förväntas bli 47, medan PMI för tjänster förväntas visa en avläsning på 48.9.

I januari visade HCOB:s PMI-undersökning försiktiga tecken på förbättring, då nedgången i affärsaktivitet och nya order dämpades, medan tillväxtförväntningarna stärktes till den högsta nivån på nio månader. Det skedde också en stabilisering av sysselsättningen, som tidigare hade minskat under de två sista månaderna 2023, medan exportefterfrågan föll i den långsammaste takten sedan april förra året.

Det säsongsjusterade HCOB Eurozone Composite PMI Output Index, ett vägt genomsnitt av HCOB Manufacturing PMI Output Index och HCOB Services PMI Business Activity Index, steg till den högsta nivån på sex månader på 47,9 i januari, från 47,6 i december.

"Även om indexet fortfarande ligger under den kritiska gränsen på 50,0, och därför pekar på en lägre affärsaktivitet i euroområdet, visade det [i januari] den svagaste nedgångstakten sedan juli förra året. En långsammare nedgång i fabriksproduktionen ledde till den svagare nedgången i den totala produktionsnivån under januari, vilket motverkade en något snabbare försämring i tjänsteaktiviteten", sade S&P Global i en kommentar.

I januari var dock data på landsnivå blandad. Ekonomierna i södra euroområdet, inklusive Italien, såg att de ekonomiska aktivitetsnivåerna förbättrades i början av 2024. "Uppgångarna i Spanien och Italien var de starkaste på sex respektive åtta månader", sade S&P Global. "Däremot förvärrades nedgångarna i Tyskland och Frankrike, där Composite Output Index sjönk i båda fallen (men låg kvar över 2023 års lägsta nivåer)."

Kommer euroområdet att undvika recession?

Överlag ser investerarna tecken på förbättringar i regionen. "Även om det sammanvägda PMI-indexet för euroområdet ligger kvar under 50-gränsen (som indikerar tillväxt), finns det vissa tecken på en möjlig förbättring av konjunkturcykeln", säger Marco Giordano, investeringsdirektör på Wellington Management. När det gäller inflationsdynamiken kan vi i Europa fortsätta att observera hög datavolatilitet. "Detta stärker övertygelsen om att en minskning av inflationen från 3 procent till 2 procent kommer att kräva genomtänkta penningpolitiska beslut och balanserade avvägningar."

Cyrus de la Rubia, chefsekonom på Hamburg Commercial Bank (HCOB), sade: "Europeiska centralbankens tvekan att sänka räntan blir tydligare när man beaktar uppgången i PMI:s prisindex. Med både input- och outputpriser i tjänstesektorn på uppgång är ECB ovillig att lätta på penningpolitiken. ECB befinner sig dock i en knepig situation. Detta accentueras av de senaste officiella BNP-uppgifterna för det fjärde kvartalet 2023, som indikerar att ekonomin med nöd och näppe undvek en teknisk recession."

Störningar i leveranskedjan i Röda havet

När det gäller tillverkningssektorn ökade minskningarna av både insatskostnader och produktionspriser i januari, trots att leverantörernas leveranstider förlängdes för första gången på ett år efter störningar för fartyg som passerar genom Röda havet. Enligt Goldman Sachs kommer effekterna på aktiviteterna i euroområdet från störningar i leveranskedjan i Röda havet att vara begränsade.

Vad kan vi förvänta oss av PMI från Storbritannien?

När "flash" PMI-data släpps den 22 februari kommer vi redan att ha fått en mängd data som visar hur den brittiska ekonomin mår eller inte mår, inklusive inflation, arbetslöshet, löner och BNP.

Det som skiljer inköpschefsindex™ (PMI®) från denna lista är att det är nyare data, från februari.

"Flash" betyder att siffrorna är preliminära och kan komma att revideras, särskilt eftersom de kommer från en kalendermånad som ännu inte är avslutad.

På torsdag publicerar S&P Global PMI-data för industrin och tjänstesektorn, samt en "sammansatt" siffra.

PMI-data representerar de största delarna av den brittiska ekonomin, bygg- och anläggning, tjänster och tillverkning.

Förra månaden var det sammansatta indexet 52,9, 54,3 för tjänstesektorn och 47 för tillverkningsindustrin. Här är 50 skiljelinjen mellan expansion och kontraktion. Så det är tydligt att tjänster, den dominerande delen av den brittiska ekonomin, expanderar snabbare än tillverkningsindustrin. 52.9 för kompositen reviderades uppåt från flashuppskattningen på 52.5. Enligt FactSet är konsensus för PMI för tjänster en läsning på 54, under januarinivåerna, medan PMI för tillverkning prognostiseras till 47,5, vilket var över föregående månad.

BNP-data från Storbritannien var svag

Förra veckans BNP-uppgifter avslöjade en sämre än förväntad sammandragning i den brittiska ekonomin under årets sista kvartal. Tjänsteproduktionen sjönk med 0,1% i december 2023 och under de tre månaderna till december 2023 sjönk den med 0,2%, sade ONS. PMI-data kommer att bidra till att stödja eller undergräva påståendet att Storbritannien "vänder ett hörn" ekonomiskt, som premiärministern sa till företagsledare. Ekonomiska data kommer att matas in i kanslerns ekvationer inför nästa månads budget, där han är under press för att avslöja skattesänkningar.

Detta påverkar även Bank of Englands beslut, som är oroade över löne- och pristrycket, särskilt inom tjänstesektorn. En "stram" arbetsmarknad är ett skäl för banken att inte sänka räntorna, särskilt som lönerna i hela ekonomin ökade med 6,2% under de tre månaderna fram till slutet av december, från samma period 2022.

Håll dig uppdaterad om de senaste makrohändelserna

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev här!

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sara Silano

Sara Silano  Sara Silano är chefsredaktör för Morningstar Italien.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar