Nvidia lever upp till hypen - 5 grafer visar varför

Chiptillverkarens aktiekurs har redan stigit med 60 % i år. Kan den fortsätta klättra? Och är den faktiskt billig till det nuvarande priset? Morningstar-experter ger sin syn på den stora debatten.

Sarah Hansen 2024-02-27 | 12:03
Facebook Twitter LinkedIn

Nvidia logo

Nvidia (NVDA), Wall Streets hetaste aktie, fortsätter att flyga högre.

Chiptillverkaren och ansiktet utåt för den artificiella intelligensboomen rapporterade ytterligare ett kvartal med imponerande resultat och bättre än förväntade framtidsutsikter, vilket fick aktien att stiga 8.5% de senaste veckorna. Dessa resultat hjälpte till att uppmana Morningstars analytiker att höja sin uppskattning av verkligt värde för Nvidia-aktien till $730 från $480. Nvidias aktiekurs har stigit med 60% hittills i år, efter att ha rusat hela 239% 2023.

"Det här är inte vägen för ditt typiska företag", säger Morningstar aktiestrateg Brian Colello. "Verksamheten har förändrats på ett anmärkningsvärt sätt på bara några kvartal." Det är extremt ovanligt "för ett redan stort etablerat företag att växa med 300% per år, 500% per år i vissa delar", tillägger han. Nvidias exempellösa tillväxt har ständigt överraskat Wall Street-veteraner. Analytiker säger att det är mycket möjligt att aktien kan fortsätta att springa högre.

Kan Nvidia fortsätta klättra?

Även om risker alltid finns, pekar Colello på en handfull skäl att vara övertygad om Nvidias tillväxtutsikter.

För det första, säger han, kommer en stor del av Nvidias intäkter från de största teknikföretagen i världen, som tävlar om att erbjuda molntjänster till sina kunder. Nvidias teknik är en viktig del av dessa tjänster. "Till att börja med är det här företag som omsätter biljoner dollar", förklarar han. "De är de företag som har råd med det."

För det andra påpekar Colello att all hype kring AI omsätts i verkliga investeringar. "Vi tror inte att det här är ett område där [företag] kommer att hoppa över utvecklingen och riskera att hamna på efterkälken", säger han.

För det tredje finns det en plats för AI-teknik både när tiderna är goda och dåliga. Om affärerna blomstrar är företagen villiga och kapabla att investera i AI som ett viktigt verktyg för framtiden. Om affärerna inte går lika bra kan företagen vända sig till AI för att minska ineffektiviteten och sänka kostnaderna.

Här är fem diagram som visar Nvidias starka tillväxt under huven och hur företaget fortsätter att driva avkastning för investerare.

Just nu anser Morningstar-analytiker att Nvidia-aktien är ganska rimligt värderad, vilket innebär att dess marknadspris är i linje med vår bedömning av dess inneboende värde. Men Colello säger att det kan förändras snabbt: "Det skulle inte förvåna mig om det här är en aktie för tusen dollar eller mer om ett år."

Nvidia kan förbli den mest dominerande aktören på området och fortsätta att dra in tiotals miljarder mer från de största teknikföretagen varje år. I så fall "kommer de att tjäna tillräckligt för att motivera dagens pris, och det kan vara billigt", enligt Colello.

Risken med dessa utsikter är att andra molnföretag kommer att fortsätta att leta efter sätt att behålla eller få fotfäste på marknaden. Det skulle sätta en buckla i Nvidias dominans och utsikterna för dess aktie.

Nvidia's Contribution to Market Growth

Källa: Morningstar Direct, 22 Februari, 2024

Även bland de "magnifika sju" står Nvidia ut som en av de starkaste drivkrafterna bakom hela aktiemarknadens avkastning.

Aktien bidrog med 13% av avkastningen till Morningstar US Large-Mid Cap Index under det senaste året, och 16% under de senaste två åren. Sedan den 1 januari 2022 har den bidragit med svindlande 31,5% av indexets avkastning.

När aktien stiger kan denna koncentration vara bra för marknaden som helhet. Men när den faller kan det innebära stora förluster. "Eftersom den har blivit en större del av marknaden kommer förändringar i dess pris också att snedvrida den breda marknadens genomsnitt", säger Dave Sekera, Morningstars chefsstrateg för den amerikanska marknaden.

The Magnificent Seven's 2-Year Earnings Growth

 

Källa: PitchBook Data, 23 februari 2024

Under de senaste två åren har Nvidia haft en vinsttillväxt på 192%, vilket är mycket mer än någon av konkurrenterna i Magnificent Seven. Den starka tillväxten har fått aktien att skjuta i höjden.

Nvidia Data Centre Revenue Chart

Nvidias verksamhet inom datacenter är "det enda segment som borde vara viktigt för investerare", skriver Colello. Detta inkluderar de grafikkort som används i generativa AI-applikationer. Intäkterna för segmentet har ökat från 3 miljarder dollar under räkenskapsåret 2020 till 47,5 miljarder dollar under räkenskapsåret 2024, ett hopp på nästan 1 500%. Nästa år räknar Colello med att datacenterintäkterna kommer att uppgå till 101 miljarder dollar, vilket är dubbelt så mycket som i år. Han pekar på bevis för en stark och varaktig efterfrågan på AI-teknik för att stödja sin prognos, som han beskriver som hållbar.

Nvidia EPS Chart

Alla dessa intäkter omvandlas till vinst för Nvidia och dess aktieägare. Företagets justerade vinst per aktie har ökat från 3,34 USD under räkenskapsåret 2022 till nästan 13 USD under räkenskapsåret 2024. Colello förväntar sig en vinst per aktie på cirka 26.50 USD under nästa räkenskapsår.

Risker för Nvidias utsikter

En oöverträffad historia som Nvidias ger också oöverträffade risker. Morningstars aktieanalytiker tilldelar aktien ett mycket högt osäkerhetsbetyg, vilket innebär att det är relativt svårt att fastställa dess exakta verkliga värde. Det är ingen överraskning, eftersom "konkurrenslandskapet inom AI verkar förändras nästan varje vecka", skriver Colello. Han konstaterar att investerare inte bör utesluta hotet om konkurrens från andra chiptillverkare eller molnföretag, eller möjligheten att AI-investeringar kan sakta ner.

"Till viss del är [Nvidia] just nu en historieaktie", säger Sekera. "Det finns fortfarande mycket mer potentiell uppsida, beroende på hur AI utvecklas under de närmaste åren. Men det gäller även den potentiella nedsidan."

Håll koll på en globala aktiemarknaden

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev här!

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
NVIDIA Corp762,00 USD-10,00Rating

About Author

Sarah Hansen  är marknadsreporter på Morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar