Bästa nordiska utdelningsaktierna första kvartalet

Golden Ocean Group och Skistar hör till de bäst presterande nordiska utdelningsaktierna under första kvartalet.

Bella Albrecht 2024-04-02 | 11:00
Facebook Twitter LinkedIn

topp 10

Utdelningsaktier som kombinerar sunda balansräkningar med hög avkastning kan ge investerare stabila inkomster, skydda mot marknadsnedgångar och få investeringarna att växa snabbt.

Under det första kvartalet var det norska rederiet Golden Ocean Group Ltd (GOGL), det svenska rese- och fritidsföretaget SkiStar (SKIS B) och det svenska spelföretaget Kindred Group (KIND SDB) bland de bäst presterande utdelningsaktierna.

För att hitta månadens 10 bäst presterande utdelningsaktier granskade vi Morningstar Nordic GR EUR Index - som mäter utvecklingen av de breda nordiska regionala marknader och riktar in sig på de största 97% aktierna efter marknadsvärde - för företag med en direktavkastning på minst 1%.

De bästa nordiska utdelningsaktierna första kvartalet 2024

 1. Golden Ocean Group Ltd GOGL
 2. SkiStar SKIS B
 3. Kindred Group PLC SEDR KIND SDB
 4. Sydbank SYDB
 5. Bakkafrost P/F BAKKA
 6. Arjo ARJO B
 7. Stolt-Nielsen SNI
 8. New Wave Group NEWA B
 9. SalMar SALM
 10. Odfjell Drilling ODL

 

 

Hur har utdelningsaktierna utvecklats under det senaste året?

Morningstar Nordic Dividend Yield Focus Index, som följer utvecklingen av högkvalitativa, utdelande nordiska aktier, var i stort sett oförändrad under den senaste månaden, men har stigit med 3% under det senaste året.

Den totala nordiska aktiemarknaden, mätt med Morningstar Nordic GR EUR Index, har stigit med 7,7% under kvartalet och med 18,1% under året.

Avkastning och nyckeltal för de bäst presterande utdelningsaktierna

Golden Ocean Group Ltd

Det norska rederiet Golden Ocean Group Ltd steg med 42,1% under det första kvartalet och har ökat med 45,3% under de senaste 12 månaderna. Aktien handlas till 136,70 NOK per aktie och har en direktavkastning på 4,7%. Golden Ocean Group Ltd betalar investerarna en årlig utdelning på 0,50 NOK per aktie. Aktien, som inte har någon ekonomisk vallgrav, handlas för närvarande nära sitt kvantitativa uppskattade verkliga värde på 142,32 NOK per aktie, vilket ger den ett kvantitativt Morningstar-betyg på 3 stjärnor.

SkiStar

Det svenska rese- och fritidsbolaget SkiStar steg med 34,8% under det första kvartalet och har stigit med 31,5% under de senaste 12 månaderna. Aktien handlas till 161,30 SEK med en direktavkastning på 1,61% och en årlig utdelning på 2,60 SEK per aktie. Aktien, som inte har någon ekonomisk vallgrav, handlas nära sitt kvantitativa uppskattade verkliga värde på 168,19 SEK per aktie. Den har ett kvantitativt Morningstar Rating på 3 stjärnor.

Kindred Group 

Det svenska spelbolaget Kindred Group steg med 33,3% under det första kvartalet och med 11% under de senaste 12 månaderna. Aktiens pris på 124,30 SEK ger en direktavkastning på 3,5%. Kindred Group betalar investerarna en årlig utdelning på 0,33 SEK per aktie. Med ett kvantitativt uppskattat verkligt värde på 124,72 SEK per aktie och en smal ekonomisk vallgrav är aktien rimligt värderad och har en kvantitativ Morningstar Rating på 3 stjärnor.

Sydbank

Den danska regionalbanken Sydbank steg med 31,9% under det första kvartalet och har ökat med 25,4% under de senaste 12 månaderna. Sydbank-aktien handlas till 356,80 DKK per aktie, har en direktavkastning på 8,57% och en årlig utdelning på 16,77 DKK per aktie. Aktien, som inte har någon ekonomisk vallgrav, handlas nära sitt kvantitativa uppskattade verkliga värde på 373,04 danska kronor per aktie. Den har en kvantitativ Morningstar Rating på 3 stjärnor.

Bakkafrost P/F

Det norska lantbruksföretaget Bakkafrost P/F steg med 31% under det första kvartalet och har stigit med 5% under de senaste 12 månaderna. Aktien handlas till 697 NOK per aktie med en direktavkastning på 1,89%. Bakkafrost P/F betalar investerarna 9,94 NOK per aktie årligen. Aktien, som har en smal ekonomisk vallgrav, handlas med en rabatt på 21% till sitt kvantitativa uppskattade verkliga värde på 854,14 NOK per aktie, vilket gör den måttligt undervärderad. Den har ett kvantitativt Morningstar-betyg på 4 stjärnor.

Arjo

Den svenska medicintekniska distributören Arjo steg med 29,8% under det första kvartalet och med 28,5% under de senaste 12 månaderna. Med 51,15 kr per aktie har Arjo-aktien en direktavkastning på 1,76% och en årlig utdelning på 0,85 kr per aktie. Aktien, som inte har någon ekonomisk vallgrav, handlas nära sitt kvantitativa uppskattade verkliga värde på 58,71 kr per aktie. Den har en kvantitativ Morningstar Rating på 3 stjärnor.

Stolt-Nielsen

Det norska rederiet Stolt-Nielsen steg med 28,4% under det första kvartalet och har ökat med 27,4% under de senaste 12 månaderna. Stolt-Nielsen-aktien handlas till 400 NOK per aktie, har en direktavkastning på 7,86% och en årlig utdelning på 2,25 NOK per aktie. Aktien, som har en smal ekonomisk vallgrav, handlas nära sitt kvantitativa uppskattade verkliga värde på 395,53 NOK per aktie. Den har ett kvantitativt Morningstar-betyg på 3 stjärnor.

New Wave Group

Det svenska detaljhandelsbolaget New Wave Group steg med 25,7% under det första kvartalet och har ökat med 49,6% under de senaste 12 månaderna. New Wave Group-aktien handlas till 128,08 SEK per aktie, har en direktavkastning på 3,8% och ger investerarna en årlig utdelning på 1,63 SEK per aktie. Aktien, som har en smal ekonomisk vallgrav, handlas för närvarande till en 11% rabatt på dess kvantitativa uppskattning av verkligt värde på 141,64 SEK per aktie, vilket gör den måttligt undervärderad och ger den ett kvantitativt Morningstar-betyg på 3 stjärnor.

SalMar

Det norska lantbruksföretaget SalMar steg med 25,7% under det första kvartalet och har stigit med 61,3% under de senaste 12 månaderna. Aktiens pris på 715,40 NOK ger en direktavkastning på 2,8%. SalMar betalar investerarna en årlig utdelning på 20 NOK per aktie. Med ett kvantitativt uppskattat verkligt värde på 596,3 NOK per aktie och en smal ekonomisk vallgrav är aktien måttligt övervärderad och handlas till en premie på 20%. Den har ett kvantitativt Morningstar-betyg på 2 stjärnor.

Odfjell Borrning

Det norska olje- och gasborrningsföretaget Odfjell Drilling steg med 25,2% under det första kvartalet och har ökat med 91,5% under de senaste 12 månaderna. Med 48,70 NOK per aktie har Odfjell Drilling en direktavkastning på 5,16% och en årlig utdelning på 0,06 NOK per aktie. Aktien, som inte har någon ekonomisk vallgrav, handlas nära sitt kvantitativa uppskattade verkliga värde på 56,84 NOK per aktie. Den har ett kvantitativt Morningstar-betyg på 3 stjärnor.

Vad är Morningstar Nordic Index?

Morningstar Nordic Index mäter utvecklingen på de breda regionala marknaderna i Norden och riktar in sig på de 97% största aktierna efter marknadsvärde. Indexet omfattar inte miljömässiga, sociala eller styrningsrelaterade kriterier.

Vad är Morningstar Nordic Dividend Yield Focus Index?

Morningstar Nordic Dividend Yield Focus Index fångar upp utvecklingen för en portfölj av högkvalitativa, utdelningsbetalande värdepapper.

Morningstar Nordic Dividend Yield Focus Index fångar upp utvecklingen för en portfölj av högkvalitativa, utdelningsbetalande värdepapper. Det är en delmängd av Morningstar Nordic Index (som representerar 97% av aktiemarknadens kapitalisering) som endast innehåller aktier som betalar utdelning. Aktierna granskas med avseende på ekonomisk vallgrav och finansiell styrka jämfört med andra i sin sektor. Därefter inkluderas de 25 högst avkastande aktierna i indexet, viktat efter dollarvärdet av utdelningarna. Se hela metodiken här.

De bästa aktierna för utdelningsjägare: Fler idéer att överväga

Investerare som letar efter de bäst presterande aktierna, eller billiga aktier med hög utdelning, kan överväga följande:

 • Ta en närmare titt på Morningstar Nordic Dividend Yield Focus index. Aktier med 4 eller 5 Morningstar-stjärnor anses vara undervärderade enligt våra värderingsindikatorer.
 • Använd våra screeningverktyg för att hitta de mest lämpliga aktierna enligt dina kriterier. Du kan söka efter investeringsidéer baserat på utdelningsavkastning eller nyckeltal som P/E-tal och många andra.

Företag som inte formellt täcks av en Morningstar-analytiker har kvantitativa betyg. Dessa företag matchas statistiskt med företag som värderats av analytiker, så att våra modeller kan beräkna en kvantitativ vallgrav, verkligt värde och osäkerhetsvärdering.

Denna artikel har redigerats av Lauren Solberg och granskats av Johanna Englundh

Som en del av vårt uppdrag att ge investerare mer information sammanställdes den här artikeln från Morningstars data och oberoende forskning med hjälp av automatiseringsteknik. Den ursprungliga artikeln skrevs av Morningstars reportrar och redaktörer. Denna uppdaterade version granskades av Johanna Englundh.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Arjo AB Class B46,40 SEK-1,86
Bakkafrost P/F642,50 NOK-2,43
Golden Ocean Group Ltd145,10 NOK0,73
Kindred Group PLC SEDR123,70 SEK-0,08
New Wave Group AB Class B108,30 SEK-1,37
Odfjell Drilling Ltd51,50 NOK-3,38
SalMar ASA652,50 NOK0,00
SkiStar AB Class B146,40 SEK-1,28
Stolt-Nielsen Ltd478,00 NOK0,21
Sydbank A/S361,80 DKK-0,06

About Author

Bella Albrecht  är datajournalist hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar