Månadens bästa ETF:er

Amundi MSCI Turkey UCITS ETF och iShares MSCI Turkey UCITS ETF var bland de bäst presterande ETF:erna under april 2024.

Bella Albrecht 2024-05-06 | 10:10
Facebook Twitter LinkedIn

 etf


Börshandlade fonder, eller ETF:er, är ofta billiga alternativ för sparare som vill följa populära index eller utnyttja erfarna förvaltarval i ett försök att slå marknaden. De bästa ETF:erna kan fungera som billiga byggstenar i en portfölj, och till skillnad från öppna fonder handlas alla ETF:er under hela dagen på en börs.

I april 2024 inkluderade de bäst presterande aktie-ETF:erna Turkiet-aktiefonderna Amundi MSCI Turkey UCITS ETF (TUR) och iShares MSCI Turkey UCITS ETF (IDTK). All data i denna artikel kommer från Morningstar Direct.

Urval av de bäst presterande ETF:erna

För att hitta månadens bästa och sämsta aktie-ETF:er screenade vi ETF:er i Morningstars kategori "Equity" som finns tillgänglinga för sparare i Sverige. Vi exkluderade börshandlade certifikat, så kallade ETN:er, och ETF:er med mindre än 25 miljoner USD (274,5 miljoner SEK) i totala tillgångar.

Två fonder på månadens lista tillhörde kategorin turkiska aktier, där det genomsnittliga namnet steg med 17,97% i april.

De 10 bäst presterande ETF:erna i april 2024:

 1. Amundi MSCI Turkey UCITS ETF TUR
 2. iShares MSCI Turkey UCITS ETF IDTK
 3. Global X Silver Miners UCITS ETF SILV
 4. Global X Copper Miners UCITS ETF COPX
 5. iShares Copper Miners UCITS ETF COPM
 6. Invesco STOXX Europe 600 Optimised Basic Resources UCITS ETF SC0W
 7. iShares STOXX Europe 600 Basic Resources UCITS ETF (DE) EXV6
 8. Xtrackers FTSE China 50 UCITS ETF XX2D
 9. iShares China Large Cap UCITS ETF FXC
 10. KraneShares CSI China Internet ETF USD KWEB

 

Morningstarbetyg för de bästa aktie-ETF:erna

Amundi MSCI Turkey UCITS ETF

 • Morningstar Rating: 2 stjärnor
 • Kostnadsandel: 0,45%.
 • Morningstar Kategori: Turkiet Aktie

Amundi MSCI Turkey UCITS ETF på 788 miljoner kronor var den bäst presterande ETF:en i april med en avkastning på 17,47%. Den passivt förvaltade Amundi ETF presterade ungefär i linje med den 18-procentiga vinsten för den genomsnittliga fonden i Morningstars turkiska aktiekategori under månaden. Under de senaste 12 månaderna har Amundi MSCI Turkey UCITS ETF haft en avkastning på 55,86%, vilket är lägre än den genomsnittliga fondens avkastning på 58,42% i sin kategori, vilket innebär att ETF:en ligger i den 50:e percentilen.

Amundi MSCI Turkey UCITS ETF har en Morningstar Medalist Rating på Neutral. Den lanserades i mars 2019.

iShares MSCI Turkey UCITS ETF

 • Morningstar Rating: 1 stjärna
 • Kostnadsandel: 0,74%.
 • Morningstar Kategori: Turkiet Aktie

Den näst bäst presterande ETF:en i april var iShares MSCI Turkey UCITS ETF på 1,3 miljarder kronor. Den passivt förvaltade iShares ETF gav en avkastning på 17,21%, ungefär i linje med den genomsnittliga turkiska aktiefonden som gav en avkastning på 17,97%. Sett över de senaste 12 månaderna har iShares MSCI Turkey UCITS ETF haft en avkastning på 52,59%, vilket är lägre än avkastningen på 58,42% för den genomsnittliga fonden i sin kategori, vilket innebär att ETF:en ligger i den 75:e percentilen.

iShares MSCI Turkey UCITS ETF har en negativ Morningstar Medalist Rating, vilket innebär att våra analytiker förväntar sig att den kommer att vara en av de sämsta inom sin kategori och tror att det är osannolikt att den kommer att ge positiv avkastning efter avgifter.

Global X Silver Miners UCITS ETF

 • Morningstar Rating: N/A
 • Kostnadsandel: 0,70%.
 • Morningstar Kategori: Aktie Ädelmetaller

Den 724 miljoner kronor stora Global X Silver Miners UCITS ETF placerade sig på tredje plats under månaden med en avkastning på 14,72%. Global X ETF, som är passivt förvaltad, toppade den genomsnittliga avkastningen på 11,70% för fonder i kategorin ädelmetallaktier för april. Under de senaste 12 månaderna har Global X ETF avkastat 9,25%, ungefär i linje med den 10,11-procentiga uppgången för den genomsnittliga fonden i sin kategori, vilket innebär att ETF ligger i den 54:e percentilen.

Global X Silver Miners UCITS ETF, som lanserades i maj 2022, har en Morningstar Medalist Rating på Negative.

Global X Copper Miners UCITS ETF

 • Morningstar Rating: N/A
 • Kostnadsandel: 0,70%.
 • Morningstar Kategori: Aktier Naturresurser

Med en avkastning på 12,91% placerade sig Global X Copper Miners UCITS ETF på 1,6 miljarder kronor på fjärde plats i april. Den passivt förvaltade Global X ETF överträffade avkastningen på 6,95% för den genomsnittliga aktiefonden för naturresurser. Under de senaste 12 månaderna har fonden ökat med 28,74%, vilket är högre än avkastningen på 13,82% för fonder i sin kategori och placerar den i den 8:e percentilen för perioden.

Global X Copper Miners UCITS ETF har en Silver Morningstar Medalist Rating. Den lanserades i november 2021.

iShares Copper Miners UCITS ETF

 • Morningstar Rating: N/A
 • Kostnadsandel: 0,55%.
 • Morningstar Kategori: Aktier Naturresurser

Den femte bäst presterande ETF:en var iShares Copper Miners UCITS ETF, 296 miljoner kronor, som steg med 12,51% i april. Denna passivt förvaltade iShares ETF slog den genomsnittliga avkastningen på 6,95% för fonder i kategorin aktier naturresurser. Fonden lanserades först i juni 2023 och har därför inte ett ettårigt track record.

iShares Copper Miners UCITS ETF har en Morningstar Medalist Rating på Gold.

Invesco STOXX Europe 600 Optimised Basic Resources UCITS ETF

 • Morningstar Rating: 1 stjärna
 • Kostnadsandel: 0,20%.
 • Morningstar Kategori: Aktier Industriella material

Invesco STOXX Europe 600 Optimised Basic Resources UCITS ETF om 523 miljoner kronor var den sjätte bäst presterande svenska ETF:en i april med en avkastning på 12,09%. Avkastningen för den passivt förvaltade Invesco ETF:en överträffade den genomsnittliga avkastningen på 0,58% för en fond i Morningstars kategori för industriella material. Sett över de senaste 12 månaderna har Invesco STOXX Europe 600 Optimised Basic Resources UCITS ETF haft en avkastning på 16,65%, vilket är lägre än avkastningen på 20,80% för den genomsnittliga fonden i sin kategori, vilket innebär att ETF:en ligger i den 78:e percentilen.

Den neutralrankade Invesco STOXX Europe 600 Optimised Basic Resources UCITS ETF lanserades i juli 2009.

iShares STOXX Europe 600 Basic Resources UCITS ETF (DE)

 • Morningstar Rating: 1 stjärna
 • Kostnadsandel: 0,46%.
 • Morningstar Kategori: Aktier Industriella material

Den sjunde bäst presterande ETF:en under april var iShares STOXX Europe 600 Basic Resources UCITS ETF (DE) med ett värde på 5,8 miljarder kronor. Den passivt förvaltade iShares ETF gav en avkastning på 11,71%, vilket överträffade den genomsnittliga aktiefonden för industriella material som gav en avkastning på 0,58%. Om man ser tillbaka på de senaste 12 månaderna har iShares STOXX Europe 600 Basic Resources UCITS ETF (DE) haft en avkastning på 16,80%, vilket är lägre än avkastningen på 20,80% för den genomsnittliga fonden i sin kategori, vilket innebär att ETF:en ligger i den 75:e percentilen.

iShares STOXX Europe 600 Basic Resources UCITS ETF (DE) har en Morningstar Medalist Rating på Bronze. Den lanserades i juli 2002.

Xtrackers FTSE China 50 UCITS ETF

 • Morningstar Rating: 2 stjärnor
 • Kostnadsandel: 0,60%.
 • Morningstar Kategori: Aktier i Kina

Den 1,6 miljarder kronor stora Xtrackers FTSE China 50 UCITS ETF rankades på åttonde plats för månaden med en avkastning på 10,91%. Xtrackers ETF, som är passivt förvaltad, toppade den genomsnittliga avkastningen på 7,99% för fonder i kategorin kinesiska aktier. Under de senaste 12 månaderna har Xtrackers ETF haft en avkastning på 2,18%, vilket är bättre än den genomsnittliga förlusten på 4,52% för en fond i denna kategori och placerar den i den 14:e percentilen för avkastning.

Den negativt värderade Xtrackers FTSE China 50 UCITS ETF lanserades i juni 2007.

iShares China Large Cap UCITS ETF

 • Morningstar Rating: 2 stjärnor
 • Kostnadsandel: 0,74%.
 • Morningstar Kategori: Aktier i Kina

Med en uppgång på 10,90% placerade sig iShares China Large Cap UCITS ETF på 6,7 miljarder kronor på nionde plats i april. Den passivt förvaltade iShares ETF överträffade avkastningen på 7,99% för den genomsnittliga Kina-aktiefonden. Under de senaste 12 månaderna har fonden avkastat 2,03%, vilket är bättre än förlusten på 4,52% för fonder i sin kategori och placerar den i den 15:e percentilen.

iShares China Large Cap UCITS ETF, som lanserades i oktober 2004, har en Morningstar Medalist Rating på Negative.

KraneShares CSI China Internet ETF USD

 • Morningstar Rating: 1 stjärna
 • Kostnadsandel: 0,75%.
 • Morningstar Kategori: Aktieteknologi

Den tionde bäst presterande ETF:en var KraneShares CSI China Internet ETF USD om 4,6 miljarder kronor som steg med 10,27% i april. Den passivt förvaltade Waystone Management ETF slog den genomsnittliga förlusten på 1,35% för fonder i kategorin aktieteknologi. Under det senaste året har KraneShares CSI China Internet ETF USD stigit med 10,48%, vilket är sämre än avkastningen på 35,34% för den genomsnittliga fonden i sin kategori och placerar den i den 86:e percentilen.

KraneShares CSI China Internet ETF USD har en Morningstar Medalist Rating på Bronze. Den lanserades i november 2018.

Vad är ETF:er?

Börshandlade fonder är investeringar som handlas under hela dagen på börser, ungefär som enskilda aktier. De skiljer sig från traditionella fonder - så kallade open-end-fonder - som bara kan köpas eller säljas till ett enda pris varje dag. Historiskt sett har ETF:er följt index, men under de senaste åren har fler ETF:er förvaltats aktivt. ETF:er täcker en rad olika tillgångsklasser, inklusive aktier, obligationer, råvaror och nu senast kryptovalutor.

ETF:er erbjuder investerare ett effektivt sätt att få exponering mot marknaderna, ofta med låga avgifter och en enkel köp- och säljprocess. 

De bästa ETF:erna: Fler idéer att  överväga

Investerare som vill hitta mer inspiration när det kommer till ETF:er kan göra följande:

 • Använd ETF Screener-verktyget för att hitta de bästa ETF: erna enligt dina specifika kriterier. Du kan söka efter fonder baserat på deras avgifter, Morningstar Medalist Ratings, manager tenures och mer.
 • Besök vår ETF-sida för att hålla dig informerad om aktuell Morningstar forskning och analys om börshandlade fonder.
 • Jämför fonder och ETF:er sida vid sida och följ enkelt deras värderingar, betyg och avgifter.

Denna artikel sammanställdes av Bella Albrecht, redigerades av Lauren Solberg och granskades av Johanna Englundh.

Som en del av vårt uppdrag att ge investerare mer information sammanställdes den här artikeln från Morningstars data och oberoende forskning med hjälp av automatiseringsteknik. Den ursprungliga artikeln skrevs av Morningstars reportrar och redaktörer. Denna uppdaterade version har granskats av en redaktör.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Bella Albrecht  är datajournalist hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar