Månadens bästa ETF:er

Invesco Solar Energy UCITS ETF och Amundi MSCI Semiconductors ESG Screened UCITS ETF var bland de bäst presterande ETF:erna i maj 2024.

Bella Albrecht 2024-06-05 | 8:10
Facebook Twitter LinkedIn

 etf


Börshandlade fonder, eller ETF:er, är ofta billiga alternativ för sparare som vill följa populära index eller utnyttja erfarna förvaltarval i ett försök att slå marknaden. De bästa ETF:erna kan fungera som billiga byggstenar i en portfölj, och till skillnad från öppna fonder handlas alla ETF:er under hela dagen på en börs.

I maj 2024 var de bäst presterande aktie-ETF:erna bland annat alternativa energifonden Invesco Solar Energy UCITS ETF (ISUN) och teknikfonden Amundi MSCI Semiconductors ESG Screened UCITS ETF (CHIP). Uppgifterna i denna artikel kommer från Morningstar Direct.

Urval av de bäst presterande ETF:erna

För att hitta månadens bästa och sämsta aktie-ETF:er screenade vi ETF:er i Morningstars kategori "Equity" som finns tillgänglinga för sparare i Sverige. Vi exkluderade börshandlade certifikat, så kallade ETN:er, och ETF:er med mindre än 25 miljoner USD (261,2 miljoner kronor) i totala tillgångar.

Två fonder på månadens lista tillhörde kategorin alternativ energi, där det genomsnittliga namnet steg med 4,83% i maj.

De 10 bäst presterande ETF:erna i maj 2024:

 1. Invesco Solar Energy UCITS ETF ISUN
 2. Amundi MSCI Semiconductors ESG Screened UCITS ETF CHIP
 3. Global X Silver Miners UCITS ETF SILV
 4. iShares Global Clean Energy UCITS ETF INRG
 5. Sprott Uranium Miners UCITS ETF Accumulating URNM
 6. L&G Clean Energy UCITS ETF RENW
 7. VanEck Junior Gold Miners UCITS ETF GDXJ
 8. VanEck Semiconductor UCITS ETF SMH
 9. Global X Uranium UCITS ETF URNU
 10. Invesco Technology S&P US Select Sector UCITS ETF XLKS

 

Morningstarbetyg för de bästa aktie-ETF:erna

Invesco Solar Energy UCITS ETF

 • Morningstar Rating: N/A
 • Kostnadsandel: 0,69%.
 • Morningstar Kategori: Aktier Alternativ energi

Invesco Solar Energy UCITS ETF på 746 miljoner kronor var den bäst presterande ETF:en i maj med en avkastning på 13,80%. Den passivt förvaltade Invesco ETF slog den 4,83-procentiga vinsten för den genomsnittliga fonden i Morningstars kategori för alternativ energi under månaden. Under de senaste 12 månaderna har Invesco Solar Energy UCITS ETF förlorat 33,45%, vilket är mer än den genomsnittliga förlusten på 8,25% för den genomsnittliga fonden i sin kategori, vilket gör att ETF:en ligger i den 100:e percentilen.

Invesco Solar Energy UCITS ETF tar hänsyn till miljö, sociala frågor och bolagsstyrning. Denna fond har en Morningstar Medalist Rating på Neutral.

Amundi MSCI Semiconductors ESG Screened UCITS ETF

 • Morningstar Rating: N/A
 • Kostnadsandel: 0,35%.
 • Morningstar Kategori: Aktie - teknologi

Den näst bäst presterande ETF:en i maj var Amundi MSCI Semiconductors ESG Screened UCITS ETF på 4 miljarder kronor. Den passivt förvaltade Amundi ETF gav en avkastning på 8,68%, vilket överträffade den genomsnittliga aktieteknologifonden som tappade 0,05%. Sett över de senaste 12 månaderna har Amundi MSCI Semiconductors ESG Screened UCITS ETF haft en avkastning på 68,75%, vilket överträffar avkastningen på 19,35% för den genomsnittliga fonden i sin kategori och lämnar ETF:en i den 2:a percentilen.

Den silverrankade Amundi MSCI Semiconductors ESG Screened UCITS ETF lanserades i februari 2019.

Global X Silver Miners UCITS ETF

 • Morningstar Rating: N/A
 • Kostnadsandel: 0,70%.
 • Morningstar Kategori: Aktie Ädelmetaller

Global X Silver Miners UCITS ETF på 914 miljoner kronor placerade sig på tredje plats under månaden och avkastade 8,20%. Global X ETF, som är passivt förvaltad, toppade den genomsnittliga avkastningen på 2,78% för fonder i kategorin ädelmetaller för maj. Under de senaste 12 månaderna har Global X ETF avkastat 22,33%, före 14,54% för den genomsnittliga fonden i sin kategori, vilket placerar ETF:en i den 19:e percentilen.

Global X Silver Miners UCITS ETF har en negativ Morningstar Medalist Rating, vilket innebär att våra analytiker förväntar sig att den kommer att vara en av de sämsta inom sin kategori och tror att det är osannolikt att den kommer att leverera positiv avkastning efter avgifter.

iShares Global Clean Energy UCITS ETF

 • Morningstar Rating: 
 • Kostnadsandel: 0,65%.
 • Morningstar Kategori: Aktier Alternativ energi

Med en avkastning på 7,81% placerade sig iShares Global Clean Energy UCITS ETF på 35,7 miljarder kronor på fjärde plats i maj. Den passivt förvaltade iShares ETF överträffade avkastningen på 4,83% för den genomsnittliga aktiefonden för alternativ energi. Under de senaste 12 månaderna har fonden sjunkit med 20,34%, vilket är lägre än nedgången på 8,25% för fonder i sin kategori och placerar den i den 87:e percentilen för perioden.

iShares Global Clean Energy UCITS ETF har en Silver Morningstar Medalist Rating. Den lanserades i juli 2007.

Sprott Uranium Miners UCITS ETF Accumulating

 • Morningstar Rating: N/A
 • Kostnadsandel: 0,85%.
 • Morningstar Kategori: Aktier Naturresurser

Den femte bäst presterande ETF:en var Sprott Uranium Miners UCITS ETF Accumulating på 3,5 miljarder kronor som steg med 7,20% i maj. Denna passivt förvaltade HANetf ETF slog den genomsnittliga förlusten på 0,60% för fonder i kategorin aktier naturresurser. Under det senaste året steg Sprott Uranium Miners UCITS ETF Accumulating med 88,04%, vilket överträffade avkastningen på 13,93% för den genomsnittliga fonden i sin kategori och placerade den i den 1:a percentilen.

Sprott Uranium Miners UCITS ETF Accumulating, som lanserades i maj 2022, har en Morningstar Medalist Rating på Bronze.

L&G Clean Energy UCITS ETF

 • Morningstar Rating: 3 stjärnor
 • Kostnadsandel: 0,49%.
 • Morningstar Kategori: Aktier Alternativ energi

L&G Clean Energy UCITS ETF på 2,7 miljarder kronor var den sjätte bäst presterande svenska ETF:en i maj med en avkastning på 7,04%. Avkastningen på den passivt förvaltade Legal & General ETF överträffade den 4,83%-iga uppgången för den genomsnittliga fonden i Morningstars kategori för alternativ energi. Sett över de senaste 12 månaderna har L&G Clean Energy UCITS ETF sjunkit med 7,99%, ungefär i linje med 8,25% förlust för den genomsnittliga fonden i sin kategori, vilket innebär att ETF:en ligger i den 49:e percentilen.

Den guldklassade L&G Clean Energy UCITS ETF lanserades i november 2020.

VanEck Junior Gold Miners UCITS ETF

 • Morningstar Rating: 
 • Kostnadsandel: 0,55%.
 • Morningstar Kategori: Aktie Ädelmetaller

Den sjunde bäst presterande ETF:en i maj var VanEck Junior Gold Miners UCITS ETF på 4,8 miljarder kronor. Den passivt förvaltade VanEck ETF gav en avkastning på 5,99%, vilket överträffade den genomsnittliga ädelmetallfonden som gav en avkastning på 2,78%. Sett över de senaste 12 månaderna har VanEck Junior Gold Miners UCITS ETF haft en avkastning på 19,27%, vilket överträffar avkastningen på 14,54% för den genomsnittliga fonden i sin kategori och lämnar ETF:en i den 28:e percentilen.

VanEck Junior Gold Miners UCITS ETF har en Morningstar Medalist Rating på Neutral. Den lanserades i mars 2015.

VanEck Semiconductor UCITS ETF

 • Morningstar-betyg: 
 • Kostnadsandel: 0,35%.
 • Morningstar Kategori: Aktier teknologi

Den 21,9 miljarder kronor stora VanEck Semiconductor UCITS ETF placerade sig på åttonde plats för månaden med en avkastning på 5,71%. VanEck ETF, som är passivt förvaltad, toppade den genomsnittliga förlusten på 0,05% för fonder i kategorin aktieteknologi. Under de senaste 12 månaderna har VanEck ETF avkastat 50,34%, före 19,35% avkastning för den genomsnittliga fonden i sin kategori, vilket gör att den ligger i den 4:e percentilen för resultat.

Den silverklassade VanEck Semiconductor UCITS ETF lanserades i december 2020.

Global X Uranium UCITS ETF

 • Morningstar Rating: N/A
 • Kostnadsandel: 0,70%.
 • Morningstar Kategori: Aktier Naturresurser

Med en uppgång på 5,68% placerade sig Global X Uranium UCITS ETF på 2,2 miljarder kronor på nionde plats i maj. Den passivt förvaltade Global X ETF överträffade förlusten på 0,60% för den genomsnittliga aktiefonden för naturresurser. Under de senaste 12 månaderna har fonden haft en avkastning på 68,79%, vilket är högre än avkastningen på 13,93% för fonder i sin kategori och placerar den i den 2:a percentilen.

Global X Uranium UCITS ETF, som lanserades i april 2022, har en Morningstar Medalist Rating på Silver.

Invesco Technology S&P US Select Sector UCITS ETF

 • Morningstar-betyg: 
 • Kostnadsandel: 0,14%.
 • Morningstar Kategori: Aktier teknologi

Den tionde bäst presterande ETF:en var den 9,8 miljarder kronor stora Invesco Technology S&P US Select Sector UCITS ETF, som steg med 5,60% i maj. Den passivt förvaltade Invesco ETF:en slog den genomsnittliga förlusten på 0,05% för fonder i kategorin aktieteknologi. Under det senaste året steg Invesco Technology S&P US Select Sector UCITS ETF med 38,49%, vilket överträffade avkastningen på 19,35% för den genomsnittliga fonden i sin kategori och placerade den i den 8:e percentilen.

Invesco Technology S&P US Select Sector UCITS ETF har en Morningstar Medalist Rating på Bronze. Den lanserades i december 2009.

Vad är ETF:er?

Börshandlade fonder är investeringar som handlas under hela dagen på börser, ungefär som enskilda aktier. De skiljer sig från traditionella fonder - så kallade open-end-fonder - som bara kan köpas eller säljas till ett enda pris varje dag. Historiskt sett har ETF:er följt index, men under de senaste åren har fler ETF:er förvaltats aktivt. ETF:er täcker en rad olika tillgångsklasser, inklusive aktier, obligationer, råvaror och nu senast kryptovalutor.

ETF:er erbjuder investerare ett effektivt sätt att få exponering mot marknaderna, ofta med låga avgifter och en enkel köp- och säljprocess. 

De bästa ETF:erna: Fler idéer att  överväga

Investerare som vill hitta mer inspiration när det kommer till ETF:er kan göra följande:

 • Använd ETF Screener-verktyget för att hitta de bästa ETF: erna enligt dina specifika kriterier. Du kan söka efter fonder baserat på deras avgifter, Morningstar Medalist Ratings, manager tenures och mer.
 • Besök vår ETF-sida för att hålla dig informerad om aktuell Morningstar forskning och analys om börshandlade fonder.
 • Jämför fonder och ETF:er sida vid sida och följ enkelt deras värderingar, betyg och avgifter.

Denna artikel sammanställdes av Bella Albrecht, redigerades av Lauren Solberg och granskades av Johanna Englundh.

Som en del av vårt uppdrag att ge investerare mer information sammanställdes den här artikeln från Morningstars data och oberoende forskning med hjälp av automatiseringsteknik. Den ursprungliga artikeln skrevs av Morningstars reportrar och redaktörer. Denna uppdaterade version har granskats av en redaktör.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Bella Albrecht  är datajournalist hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar