10 undervärderade högkvalitativa aktier

Trots gynnsamma marknader handlas ett antal europeiska kvalitetsaktier som undervärderade, inklusive Roche och Anheuser Busch InBev

Valerio Baselli 2024-03-21 | 8:50
Facebook Twitter LinkedIn

euro symbol

De globala aktiemarknaderna har hittills utvecklats starkt under 2024, men Morningstar-analytikerna anser att europeiska aktier fortfarande är undervärderade. Vi lyfter fram 10 aktier med bred ekonomisk vallgrav och exceptionella kapitalallokeringsbetyg som screenas under sitt marknadsvärde.

Under de sista månaderna av 2023 - tack vare recessionen som aldrig kom och slutet på räntehöjningscykeln - återvände optimismen bland aktieinvesterare, vilket fick de internationella marknaderna, inklusive Europa, att återhämta sig. Det positiva sentimentet fortsatte i början av 2024, med Morningstar Global Markets NR index upp 7% sedan början av året (i euro, per den 15 mars).

Europeiska aktier steg också, om än i långsammare takt än sina amerikanska motsvarigheter, med Morningstar Europe NR Index upp 5,4% från 1 januari till mitten av mars. De sektorer som utvecklades bäst var sällanköpsvaror, industri och informationsteknik. Fastigheter och allmännyttiga bolag, sektorer som hade stigit kraftigt i slutet av förra året på förhoppningar om en nära förestående räntesänkning, släpade efter.

Inom sällanköpsvaror noterades uppgångar för lyx- och bilföretag, efter några solida resultat från nyckelföretag inom dessa sektorer. Inom informationsteknik fortsatte entusiasmen över potentialen hos artificiell intelligens att driva efterfrågan. Sektorn fick också stöd av några solida resultat från lokala och globala teknikföretag.

Morningstars analytiker anser dock att europeiska aktier fortfarande är undervärderade: medianaktien i vårt europeiska täckningsuniversum handlas till en rabatt på 7% på sitt uppskattade verkliga värde (per den 18 mars 18), vilket gör Europa till den billigaste utvecklade regionen för närvarande att investera i när det gäller aktiemarknadsvärderingar.

Billiga aktier, höga betyg

Naturligtvis är det viktigt att betala ett lågt pris, men marknadsrabatter får inte få oss att glömma bort en annan mycket viktig aspekt när vi väljer aktier: kvalitet. Här är de 10 mest undervärderade europeiska aktierna med:

 

Detta är alltså företag som Morningstar-analytikerna tilldelar en stabil konkurrensfördel och som för närvarande handlas på marknaden till särskilt fördelaktiga priser, jämfört med vår uppskattning av deras verkliga värde.

Bland dessa 10 företag finns det två som visar ett 5-stjärnigt betyg (det högsta) och en bred ekonomisk vallgrav (återigen det högsta betyget).

Två undervärderade europeiska aktier

 

Morningstarbetyg för Anheuser-Busch InBev SA/NV (ABI)

  • Uppskattning av verkligt värde: 85
  • Morningstarbetyg: ★★★★★
  • Morningstarbetyg ekonomiskt vallgrav: Bred
  • Morningstar Rating för kapitalallokering: Exemplarisk

 

Öltillverkaren Anheuser-Busch InBev, eller AB InBev, avslutade ett svårt år med en vinst per aktie på 3,05 dollar, i linje med våra prognoser, även om volymen återigen var något under våra uppskattningar. "Vi tror att aktien fortfarande har en betydande uppsida till marknadsvärdet och att nuvarande låga värderingar och förstärkningen från den fallande dollarn kan ge triggers för att fånga en del av denna uppsida i år", säger analysen av Morningstar-strategen Philip Gorham sa i analys daterad 29 februari 2024.

På de marknader där AB InBev finns är bolagets kostnadsfördelar mycket starka och bidrar till att hålla marknadsandelarna höga. Öl är en skalbar verksamhet, med skalfördelar inom råvaruförsörjning, förpackning, distribution, reklam och fasta kostnader. "AB InBev har den överlägset största globala skalan i ölbranschen", tillägger Gorham.

"Även om dessa implicita multiplar ligger över den nivå som AB InBev historiskt har handlats till, anser vi att företaget undervärderar sin vinst i förhållande till sina konkurrenter på grund av sin höga exponering mot den amerikanska dollarn och höga räntekostnader, som vi tror kommer att minska när skulderna minskas, trots ökningen av refinansieringsräntorna."

Morningstarbetyg för Roche (ROG)

  • Uppskattning av verkligt värde: 379 schweiziska franc
  • Morningstarbetyg: ★★★★★
  • Morningstarbetyg för ekonomisk vallgrav: Bred
  • Morningstar Rating för kapitalallokering: Exemplarisk

 

Morningstar sänkte uppskattningen av Roches verkliga värde till 379 SFr/$55 från 414 SFr/$59 efter att ha införlivat företagets finansiella resultat för 2023 och utsikterna för 2024 i vår värderingsmodell, förklarar Karen Andersen, Morningstars hälsovårdsstrateg.

Läkemedelsbolaget Roche, som har ett brett utbud av produkter, utsätts för en ihållande press från den schweiziska francens styrka gentemot andra större valutor. Även om företaget producerade en försäljningstillväxt på 1 % vid konstanta växelkurser under 2023, trots trycket från nedgången i Covid diagnostiska och terapeutiska vårdprodukter (och över den ensiffriga nedgångsprognosen), var det officiella rapporterade resultatet (dvs. vid aktuella växelkurser) en försäljningsminskning på 7 %.

Morningstar-analytikerna fortsätter dock att tro att Roche-aktierna är undervärderade. "I grund och botten växte Roches kärnverksamhet (exklusive post-Covid-effekten och valutabakslag) med 8% under 2023, driven av 9% tillväxt inom läkemedel och 7% tillväxt inom diagnostik", sa Andersen i en rapport som publicerades den 2 februari 2024.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar