Flash PMI: Eurozonens ekonomi närmar sig expansion

Det främsta bidraget i euroområdet kom från tjänstesektorn, som steg för andra månaden i mars efter sex månaders nedgång

Sara Silano 2024-03-21 | 14:04
Facebook Twitter LinkedIn

abstract technology image

Idag, den 21 mars, publicerades snabbestimat för inköpschefsindex (PMI) i Storbritannien och Eurozonen. Dessa datauppsättningar bevakas noga för tecken på återhämtning i viktiga ekonomiska sektorer som tillverkning och tjänster. De är initiala uppskattningar för den aktuella månaden som kan komma att revideras.

Euroområdets ekonomi rörde sig närmare expansion i mars, enligt preliminära PMI-undersökningsdata som tillhandahålls av S&P Global idag.

Det säsongsjusterade HCOB Flash Eurozone Composite PMI Output Index steg från 49,2 i februari till 49,9 i mars, något högre än FacSet konsensus, och mycket nära den linje som markerar expansion från kontraktion.

"Även om det var tionde månaden i rad med fallande produktion så var nedgången i mars endast marginell och den minsta sedan juni förra året, vilket indikerar en nära stabilisering av aktiviteten. Orderingången sjönk i den långsammaste takten på tio månader och eftersläpningen av arbete minskade i den svagaste takten på nio månader", skrev S&P i en kommentar.

Det främsta bidraget i euroområdet kom från tjänstesektorn, som steg för andra månaden i mars efter sex månaders nedgång. HCOB Flash Eurozone Services PMI Business Activity Index steg till 51,1, från 50,2 i februari. Däremot föll industriproduktionen i hela euroområdet för 12:e månaden i rad i mars och registrerade ytterligare en månad med kraftig kontraktion. PMI:s produktionsindex för tillverkningsindustrin uppgick till 46,8, från 46,6 i februari.

Affärsförhållandena fortsatte att variera markant mellan länderna. "Pågående nedgångar i produktionen i Frankrike och Tyskland motverkade en uppgång i resten av euroområdet och pekar på en ojämn ekonomisk bild", sade S&P Global.

När kommer ECB att sänka räntan?

Företagens förtroende för det kommande året förbättrades till den högsta nivån på 13 månader, tack vare förväntningarna på lägre räntor och en dämpad press på levnadskostnaderna. Globala geopolitiska risker och ihållande inflation håller dock oron för ekonomins framtid vid liv.

Enligt Cyrus de la Rubia, chefsekonom på Hamburg Commercial Bank, är det "dags att kasta in handduken" när det gäller en återhämtning av tillverkningssektorn under det första kvartalet. "Det finns dock en strimma av hopp", eftersom företagen förblir optimistiska om den framtida produktionen.

Den 20 mars sade Europeiska centralbankens ordförande, Christine Lagarde, att ECB inte kommer att kunna förbinda sig till en räntesänkningsbana. Michael Field, europeisk aktiemarknadsstrateg på Morningstar, sa dock att euroområdets svaghet kan vara dess styrka, eftersom inflationen har fallit snabbare än i USA och ekonomin troligen inte kommer att växa alls under 2024. Så ECB är under växande press att vidta åtgärder för räntorna, enligt Field.

UK Manufacturing - växer igen?

Det säsongsjusterade huvudindexet S&P Global flash UK PMI kompositproduktionsindex minskade marginellt till 52.9 poäng i mars från 53.0 i februari. Avläsningen indikerar en liten avmattning i tillväxten, men den ligger fortfarande över 50-poängsmarkeringen utan förändring som skiljer tillväxt från sammandragning.

Flash UK-tjänster PMI-index för affärsaktivitet minskade till 53.4 poäng i mars från 53.8 i februari.

Det brittiska produktionsindexet för tillverkningsindustrin förbättrades till en 13-månadershöjd på 50,2 poäng i mars från 48,3 i februari, vilket innebär att produktionen svängde tillbaka till tillväxt. Det brittiska PMI-indexet för tillverkningsindustrin steg till nära neutrala 49,9 punkter i mars från 47,5 i februari.

Chris Williamson, chefsekonom på S&P Global Market Intelligence, sa: "En ytterligare robust expansion av affärsverksamheten avslutade ekonomins bästa kvartal sedan andra kvartalet förra året. Undersökningsdata indikerar att BNP för första kvartalet stiger med 0,25% för att därigenom signalera en betryggande solid återhämtning från den tekniska lågkonjunkturen som ses under andra halvåret 2023."

Samtidigt som han noterade en "uppmuntrande" bredbaserad expansion med en ihållande ökning av aktiviteten i tjänstesektorn, tillade han: "Men även om oron för recessionen har minskat är inflationen fortfarande ett bekymmer. Den envisa inflationen i tjänstesektorn har fortsatt i mars, förvärrad av förnyad inflation i tillverkningssektorn."

När kommer Bank of England att sänka räntan?

Vid lunchtid idag meddelade Bank of England att de behåller räntorna oförändrade, trots en nedgång i inflationen i februari. För närvarande prisar marknaderna in den första räntesänkningen från BoE i juni, liksom ECB och Federal Reserve, som höll räntorna stilla den 20 mars.

Av Sara Silano och brittiskt innehåll från Alliance News

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sara Silano

Sara Silano  Sara Silano är chefsredaktör för Morningstar Italien.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar