Reddit rusar i sin börsintroduktion

Aktierna i den populära sociala medieplattformen steg med 48% från börsintroduktionspriset på sin första handelsdag.

Sarah Hansen 2024-03-22 | 12:42
Facebook Twitter LinkedIn

Reddit IPO at NYSE

Aktierna i den sociala medieplattformen Reddit steg kraftigt i sin börsdebut på torsdagen, ett tecken på stark investeraraptit för ett företag som ännu inte har vunnit och verkar i en mycket konkurrenskraftig bransch.

Reddit-aktierna öppnade på 47 dollar på sin första handelsdag under RDDT-tickern på New York Stock Exchange, långt över det offentliga erbjudandepriset på 34 dollar som fastställdes på onsdagen. Aktien klättrade så högt som 57,80 dollar i eftermiddagshandeln innan den stängde på 50,44 dollar, ett hopp på 48% från börsintroduktionspriset.

Den starka utvecklingen signalerar att Reddits plan att utöka sin begynnande reklamverksamhet och diversifiera sina intäktskällor genom att licensiera sitt innehåll till tredje part har slagit ett ackord med investerare. Företagets kassaflöden förbättras och det skapade buzz genom att reservera några aktier till sitt IPO-pris för användare.

Investerare kommer dock att äga aktier i ett företag utan ett helt års lönsamhet. Reddit står också inför hård konkurrens om digitala annonsdollar från etablerade företag många gånger sin storlek, inklusive Alphabet (GOOGL) och Meta Platforms (META), en jätte i det sociala medielandskapet. Sajten är inte heller främmande för kontroverser, senast i samband med beslutet 2023 att ta betalt av tredjepartsutvecklare för tillgång till dess API.

I takt med att räntorna har stigit under de senaste åren har investerarna tröttnat på att betala premier för företag utan någon tydlig väg till lönsamhet, enligt Nick Smith, senior forskningsanalytiker på Renaissance Capital.

"I det avseendet", säger han, "kommer Reddit verkligen att vara ett bolag att hålla ögonen på".

Reddit IPO-värdering

Reddits börsintroduktionspris på 34 dollar värderade företaget till cirka 6.4 miljarder dollar - betydligt mindre än den prislapp på 10 miljarder dollar som det bar 2021, enligt PitchBook-data. Den insamlingsrundan leddes av Fidelity Investments, vars Blue Chip Growth-fond nu innehar cirka 17 miljoner dollar i Reddit-aktier (en vikt på 0.032% i sin portfölj).

Företaget stängde med ett börsvärde på cirka 8 miljarder dollar på torsdagen, betydligt närmare sin värdering 2021.

Detta är den första stora börsintroduktionen av sociala medier sedan Pinterest (PINS) debuterade 2019.

Reddit fortfarande olönsamt trots växande intäkter

Medan företagets kassaflöde förbättras har Reddit ännu inte sett en årlig vinst. Företaget rapporterade en nettoförlust på 90.8 miljoner dollar under kalenderåret 2023 på intäkter på 804 miljoner dollar, jämfört med en förlust på 158.5 miljoner dollar på 666.7 miljoner dollar i intäkter 2022. Företaget erkänner att det befinner sig i ett "tidigt skede" av att tjäna pengar på sin plattform.

Den stora majoriteten av Reddits intäkter kommer från reklam. Cirka 98% av kassaflödet kom från tredjepartsannonsering på plattformen 2022 och 2023. Mycket av den reklamen kommer från en liten kärntrupp av kunder.

Företagets planer på att diversifiera sina intäktsströmmar inkluderar licensiering av sin stora pool av användardata till tredje part för olika ändamål, inklusive forskning och utbildning av modeller för artificiell intelligens. Analytiker säger att detta kan väcka uppmärksamhet från investerare, särskilt med tanke på kopplingen till AI-temat, som har drivit marknaderna högre i år.

Aktier i sociala medier står inför ett konkurrenskraftigt landskap

Detta kommer efter att en serie heta noteringar - Arm Holdings (ARM), Instacart (Maplebear) (CART), Klaviyo (KVYO) och Birkenstock (BIRK) - misslyckades med att antända IPO-marknaden förra hösten. Med aktier som är färska från ett stort rally i början på året och räntelandskapet ser mer säkert ut, undrar investerare om Reddits debut kommer att öppna dammluckorna för nya noteringar 2024.

Analytiker säger att Snap (SNAP) och Pinterest kommer att vara Reddits närmaste konkurrenter på offentliga marknader. Båda aktierna har kämpat sedan början av året, med Snap ner nästan 30% sedan januari och Pinterest ner 7.3%, medan tekniska titaner som Meta och Alphabet har stigit. Snap och Pinterest har ett börsvärde på 19,5 miljarder dollar respektive 23,7 miljarder dollar.

Michael Hodel, Morningstars chef för aktieforskning för kommunikationstjänster, påpekade nyligen att Snap kunde kämpa för att dra in annonsdollar.

"Vi tror att företag med breda vallgravar som Meta och Alphabet, som har bevisat värdet av sina annonsinventarier för annonsörer genom åren och tillsammans dominerar marknaden, förmodligen kommer att fortsätta att ta mer digitala annonsdollar över tiden", skrev han.

Reddit kan komma att se samma utmaningar, särskilt med tanke på att annonsbudgetarna fortfarande återhämtar sig.

"Vi möter betydande konkurrens inom många områden av vår verksamhet", läser företagets börsintroduktionsansökan. "Vi konkurrerar direkt med alla andra stora annonseringsplattformar, liksom utgivare inklusive Google, Meta, Snapchat, TikTok, Pinterest och X."

Aktieutveckling för sociala medie-aktier

Source: Morningstar Direct, Morningstar Indexes, March 11, 2024

 

Är Reddit-aktien dyr?

Jämfört med 2021 säger Smith att investerare är "mer kräsna i hur mycket de är villiga att betala för vissa nivåer av tillväxt och lönsamhet ... de är bara inte villiga att betala de skyhöga värderingarna som de var 2020 och 2021 ".

Men det betyder inte att investerare inte kommer att acceptera ett pris i Reddits målintervall. Han pekar på solid tillväxt i användarantal och intäkter som potentiella gröna flaggor.

Och om investerare är villiga att ta en chans på Reddit med marknaden som klättrar och lägre räntor vid horisonten, kan det sätta scenen för fler noteringar i år.

"Andra företag i pipeline, särskilt inom teknikområdet, kommer att titta på hur bra det här går ... för att mäta investerarnas känsla", säger Smith.

Reddit-användare kan göra aktier mer volatila

Reddit gjorde rubriker efter att ha meddelat att en liten del av dess IPO-aktier skulle reserveras för användare, och noteringen fick också uppmärksamhet på grund av den roll som Reddits WallStreetBets-community spelade i meme-aktie turbulensen 2021.

I sin ansökan redogjorde Reddit för olika risker för sin verksamhet som kan påverka utvecklingen av dess aktier, inklusive risker relaterade till dess användarbas. Företaget varnade för att högt intresse för de 1.76 miljoner aktier som det kommer att avsätta för moderatorer på sin plattform kan artificiellt blåsa upp priserna de första dagarna efter noteringen.

"Redditors deltagande i detta erbjudande kan leda till ökad volatilitet i marknadspriset på vår stamaktie i klass A", står det i uttalandet.

Reddit nickade också till det stora inflytande som dess användare hade på priserna på GameStop (GME), AMC Entertainment Holdings (AMC) och andra meme-aktier 2021 och sa att samma fenomen kunde påverka dess aktier, vilket resulterade i ökad volatilitet.

Men Smith förväntar sig inte att en liten delmängd av detaljhandelsinvesterare kommer att göra en stor skillnad i Reddits aktie, särskilt eftersom huvuddelen av aktierna kommer att köpas av institutionella investerare.

Läs orginalartikeln

på Morningstar.com

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sarah Hansen  är marknadsreporter på Morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar