Inför euroområdets inflation: Vad kan vi förvänta oss av mars

Den 3 april släpps de senaste KPI-data för euroområdet för mars. Kommer inflationen att fortsätta falla?

Sara Silano 2024-03-28 | 15:48
Facebook Twitter LinkedIn

euro symbol

Jnflationen i euroområdet sjönk till 2,6% i årstakt i februari, ned från 2,8% i januari, men kärninflationen var högre än väntat på 3%. Här är vad du kan förvänta dig av inflationsdata den 3 april som täcker mars månad.

Marknaderna väntar på snabba inflationssiffror för euroområdet som väntas presenteras av Eurostat kl. 11.00 Centraleuropeisk tid onsdagen den 3 april. Datautgivningen kommer efter att Europeiska centralbanken (ECB) sänkte sina inflationsutsikter vid sitt möte i mars, vilket fick investerare att förvänta sig den första räntesänkningen i juni.

Ekonomernas förväntningar är blandade. "Konsensus har euroområdets inflation sjunkit till 2.5% i mars, ytterligare ett ben ner från förra månadens 2.6% läsning, om än en liten", säger Michael Field, europeisk aktiemarknadsstrateg på Morningstar.

Enligt Goldman Sachs förväntas det harmoniserade konsumentprisindexet (HIKP) - ett mått på inflationen i euroområdet - vara 2,66% högre på årsbasis i mars, upp från 2,59% i februari. Kärninflationen - den totala inflationen exklusive energi, livsmedel, alkohol och tobak - kommer att förbli oförändrad på 3,10% på årsbasis.

Investmentbanken Nomura förutspår att den totala HIKP-inflationen kommer att vara oförändrad i mars (2,6%) och att kärninflationen kommer att sjunka till 2,9%.

I februari kom det högsta bidraget till den årliga inflationstakten i euroområdet från tjänster (+1,73 procentenheter, pp), följt av livsmedel, alkohol och tobak (+0,79 pp), icke-energirelaterade industrivaror (+0,42 pp) och energi (-0,36 pp).

Påverkar påsken inflationsdata för euroområdet?

"Vi ser betydande osäkerhet kring uppskattningen med tanke på den tidiga tidpunkten för påsk", säger Goldman Sachs i en anteckning. De förväntar sig dock att kärninflationen i euroområdet kommer att svalna till 2.4% på årsbasis i december 2024.

Enligt Nomura har uppåtriskerna från att påsken infaller tidigare i år än förra året överskattats, eftersom "påsken ligger precis i slutet av mars, så det är osannolikt att den fångas upp i prisundersökningen, som vanligtvis genomförs i mitten av månaden." De förväntar sig också att elpriserna kommer att vara "i stort sett svagare i alla euroländer, men de aggregerade bränslepriserna i euroområdet kommer sannolikt att stiga."

Kommer ECB att sänka räntorna före juni?

Christine Lagarde sade att ECB inte kommer att kunna förbinda sig till en räntesänkningsbana, och de flesta ekonomer förväntar sig den första sänkningen i juni, när mer data om lönesänkningar kommer att finnas tillgängliga. Financial Times rapporterade dock att den nyaste ECB-ledamoten, Piero Cipollone, "har varnat för ett 'överdrivet fokus' på att vänta på långsammare löneökningar", så han kan vara beredd att argumentera för räntesänkningar vid nästa centralbanksmöte den 11 april.

"ECB verkar luta åt att sänka styrräntan i juni", sade Mauro Valle, räntechef på Generali Investments. "Med tanke på den svaga makroekonomiska miljön finns det förutsättningar för att överväga en tidig start i april, men ECB föredrar att ta mer tid för att säkerställa att kommande inflationsdata inte ger några negativa överraskningar."

Michael Field, analytiker på Morningstar, tillade: "Den sista milen är alltid den svåraste, så för investerare som trodde att vägen till 2% härifrån skulle vara enkel väntar besvikelse. ECB förväntar sig att inflationen faller till 2,3% i slutet av året, så en nedgång med 10 punkter i mars skulle vara en välkommen utveckling."

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sara Silano

Sara Silano  Sara Silano är chefsredaktör för Morningstar Italien.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar