Tesla-aktier faller efter nedslående försäljningssiffror

Vi har sänkt vårt verkliga värde för Tesla-aktien på svagare kortsiktiga leveransprognoser, men företaget är undervärderat enligt nuvarande uppskattningar.

Seth Goldstein 2024-04-03 | 14:19
Facebook Twitter LinkedIn

Tesla

Tesla (TSLA) tillkännagav leveranser under första kvartalet 2024 på 386 810 fordon, en minskning med cirka 8.5% jämfört med första kvartalet 2023. Vi har uppdaterat vår modell för att anta att helårsleveranserna 2024 blir ungefär oförändrade jämfört med 2023 på drygt 1,8 miljoner fordon, ned från vår tidigare prognos för 10% tillväxt. Med våra långsiktiga utsikter i stort sett oförändrade har vi minskat vår uppskattning av verkligt värde för Tesla till $195 per aktie från $200. Vårt smala ekonomiska vallgravsbetyg är oförändrat.

Morningstarbetyg för Tesla-aktien

  • Uppskattning av verkligt värde: $ 194 (nuvarande pris $ 164)
  • Morningstar betyg: ★★★
  • Morningstar ekonomiskt moat betyg: Smal

Teslaaktien föll med 5% den 2 april då marknaden reagerade negativt på nedgången i leveranserna. Till nuvarande priser ser vi Tesla-aktien som något undervärderad och handlas cirka 15% under vår uppdaterade uppskattning av verkligt värde, men fortfarande i 3-stjärnigt territorium. Följaktligen rekommenderar vi investerare att vänta på att aktierna ska erbjuda en större säkerhetsmarginal innan de överväger en ingångspunkt.

Nedstängningar i Teslas fabriker

Ledningen tillskrev nedgången till produktionsökningen av den uppdaterade Model 3 vid företagets fabrik i Kalifornien, samt fabriksavstängningar från fraktavvikelser orsakade av Röda havskonflikten och en brandattack vid Gigafactory Berlin. Även om dessa händelser fick fordonsproduktionen att minska med cirka 2% jämfört med det första kvartalet 2023, anser vi att den större nedgången i leveranser pekar på en avmattning i efterfrågan på Teslas fordon, eftersom konkurrenterna kan ha sänkt priserna mer än företaget för att vinna konsumenter, särskilt i Kina.

Även om vi blev överraskade av nedgången antog vi att Tesla skulle se en långsammare tillväxt under 2024 och 2025 när marknaden för dess lyxfordon närmar sig mättnad. På längre sikt förutspår vi fortfarande cirka 5 miljoner leveranser fram till 2030, till stor del drivet av det prisvärda fordon som Tesla avser att lansera i slutet av nästa år. Företagets inträde i detta segment bör driva leveransvolymtillväxten, medan ledningens plan för att minska produktionskostnaderna per enhet bör bidra till att öka vinstmarginalerna.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Tesla Inc176,19 USD-0,32Rating

About Author

Seth Goldstein  Seth Goldstein, CFA, är aktieanalytiker hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar