Teslas aktier har rasat 30% sedan årsskiftet. Är det köpläge?

Teslas aktiekurs har fallit när investerarna justerar förväntningarna på långsammare tillväxt. Innebär detta kursfall att det är köpläge? 

Diana Anghel 2024-04-10 | 10:46
Facebook Twitter LinkedIn

Tesla Model 3

Tesla (TSLA) har fallit tillbaka på börsen den senaste tiden på grund av oro över företagets förmåga att öka försäljningen av sina flaggskepps elfordon. "Tesla är en aktie med hög tillväxt, vilket innebär att långsammare tillväxtantaganden kan ha en oproportionerlig inverkan på dess pris", säger Seth Goldstein, aktiestrateg på Morningstar.

Hittills under 2024 har Teslas aktiekurs fallit med 30,4% (i dollar). Det följer på en förlust på 15,3% under 2023. Med en aktiekurs på cirka 174 USD per aktie har denna snabba nedgång lett till att biltillverkaren handlas till ungefär två tredjedelar av sin tidigare högsta nivå på cirka 258 USD i december 2023.

Den senaste nedgången kom efter den 2 april, då Tesla rapporterade en nedgång på 8,5% jämfört med föregående år i leveranserna under första kvartalet. Goldstein noterade att företaget pekade på flera engångsfrågor som faktorer i nedgången, men tillade att "den större nedgången i leveranser pekar på en avmattning i efterfrågan på Teslas fordon, eftersom företagets konkurrenter, särskilt i Kina, kan ha sänkt priserna mer än Tesla för att vinna konsumenter."

Aktien drabbades av ytterligare en stöt dagar senare, efter en nyhetsrapport om att Tesla avbröt planerna på att tillverka ett prisvärt fordon. VD Elon Musk förnekade påståendet.

 

Vitkiga Morningstarbetyg för Tesla

 

  • Uppskattat verkligt värde: $195.00
  • Morningstar-betyg: 3 stjärnor
  • Morningstars ekonomiska vallgravsbetyg: Smal
  • Osäkerhet om verkligt värde: Mycket hög

 

Teslas relativa utveckling under 2024

 

 

Data per den 8 april 2024, Källa: Morningstar Direct, Morningstar Indexes

Goldstein säger att andra faktorer än en oro för Tesla skadar aktien, och att den också faller offer för oro för en bredare avmattning i försäljningen av elfordon. "Vi tror att den globala försäljningen av elfordon kommer att växa med 20% fram till 2024. Även om detta är en långsammare tillväxttakt än 2023 pekar vi på växtvärk, särskilt på subventionsdrivna EV-marknader som USA och EU, eftersom bristen på prisvärda EV-modeller och snabba motorvägsladdare fortfarande gör att de flesta konsumenter tvekar att köpa en EV", förklarar han.

Med Tesla-aktier som handlas i mitten av 170-$-intervallet säger Goldstein att aktien är rättvist värderad. "Även om aktien handlas under vår uppskattning av verkligt värde, är priset inte tillräckligt lågt i förhållande till vår uppskattning av verkligt värde på 195 dollar för att vi ska kunna betrakta aktien som undervärderad", säger han. "Med tanke på att Tesla är en ganska volatil aktie skulle vi behöva se att aktien erbjuder en större säkerhetsmarginal innan vi rekommenderar en ingångspunkt."

Teslas uppskattade verkliga värde

Med sitt 3-stjärniga betyg anser Goldstein att Tesla-aktien är rättvist värderad jämfört med hans långsiktiga uppskattning av verkligt värde.

Analytikern förutspår att Teslas leveranser i stort sett kommer att vara plana 2024, jämfört med 1.8 miljoner 2023. Han förutspår lägre genomsnittliga försäljningspriser, eftersom Tesla sannolikt kommer att behöva sänka priserna på viktiga marknader som Kina, i linje med sina konkurrenter. Han förutspår att bruttomarginalen för fordonsindustrin kommer att vara 18% 2024, i linje med resultaten för 2023.

På längre sikt antar Morningstar att Tesla kommer att leverera drygt 5 miljoner fordon per år 2030 (detta inkluderar försäljning till fordonsflottor, en växande möjlighet för företaget). Analytikerns prognos ligger långt under ledningens mål att sälja 20 miljoner fordon till dess, men den är nästan 3 gånger högre än de 1,8 miljoner fordon som företaget levererade 2023.

Teslas aktiekurs vs uppskattning av verkligt värde

 

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Tesla Inc176,19 USD-0,32Rating

About Author

Diana Anghel  Diana Anghel är en del av Morningstar Development Program och är baserad på Morningstars redaktionella avdelning.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar