Lägre inflation än väntat i mars - "dörr vidöppen för maj-sänkning"

Inflationstakten i Sverige sjönk oväntat i mars. KPIF, som är Riksbankens föredragna mått, landade på 2,2% jämfört med februarisiffran på 2,5%.

Johanna Englundh 2024-04-12 | 8:12
Facebook Twitter LinkedIn

 Stockholm gamla stan

 

Inflationstakten enligt KPI var 4,1% i mars 2024, en nedgång från februari då den var 4,5%. Månadsförändringen från februari till mars var 0,1% enligt KPI. Inflationstakten enligt KPIF (Konsumentprisindex med fast ränta) landade samtidigt på 2,2% i mars, enligt ny statistik från SCB. 

"Inflationstakten sjönk i mars. Vissa varor är till och med billigare än vad de var under samma period förra året", säger Mikael Nordin, prisstatistiker på SCB.

Stigande räntekostnader för hushållens bolån bidrog med 2,1 procentenheter till inflationstakten enligt KPI. Livsmedelspriserna minskade från februari till mars och inflationstakten enligt KPIF exklusive energi minskade från 3,5% i februari till 2,9% i mars.

Månadsförändringen påverkades av ökade priser på el, kläder och transporttjänster samtidigt som livsmedelspriserna minskade. Det var också lägre priser inom rekreation och kultur, bland annat på grund av årets bokrea.

Lägre inflationstakt än ekonomer hade väntat sig

Inför dagens inflationssläpp, som är den sista inflationssiffran innan Riksbankens nästa penningpolitiska möte i maj, hade ekonomer väntat sig en KPI på 4,4%-4,5% och KPIF på 2,5%-2,6%. 

Riksbanken kan troligtvis pusta ut med dagens inflationssiffror, då dessa är en av de viktiga pusselbitarna som måste falla på plats innan en sänkning av styrräntan blir aktuell. 

Morgonens data kom även in lägre än Riksbankens egna prognos. De hade förväntat sig en KPIF-inflation på 2,7%.  

När kommer Riksbanken sänka räntan

Tre av de fyra storbankerna, Nordea, SEB och Swedbank, var inför dagens inflationssiffra redan inställda på en första sänkning i maj, med endast Handelsbanken som hade siktet inställt på juni. Den svaga kronkursen lyftes fram som ett orosmoln.

Efter den oväntat låga inflationen i mars menar SEB:s seniora ekonom Robert Bergqvist att räntesänkningen är på god väg.

"Glad spik i kistan - nu kommer sänkningen!", skriver han på X, och tillägger: "Utfall mycket lägre än Riksbankens KPIF-prognos 2.7%= dörr vidöppen för sänkning redan 8 maj enl. vår tidigare prognos. Även Svantesson blir glad; mer expansiv budget"

Även Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank, meddelade sin glädje på X:

"Svensk inflation faller mer än väntat, mycket glädjande! KPI4.1%, KPIF 2.2%, KPIF ex energi 2.9%. Lägre än vår prognos och betydligt lägre än Riksbanken - majsänkning kommer allt närmre".

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar