Handelsbanken svänger - nu tror alla storbanker på räntesänkning i maj

Handelsbanken sällar sig nu i ledet och tror på en första räntesänkning från Riksbanken redan i maj. 

Johanna Englundh 2024-04-12 | 12:29
Facebook Twitter LinkedIn

procentkub med pil upp eller ned

Den svenska inflationstakten bromsade in mer än väntat i mars, och nu riktas alla blickar mot Riksbanken: när kommer första räntesänkningen? 

Innan morgonens inflationsdata väntade sig tre av fyra av storbankerna att den första räntesänkningen skulle komma redan i maj. Den mest pessimistiska var Handelsbanken, som hade siktet inställt på juni. Men efter en lägre inflation än väntat tror nu även Handelsbanken att Riksbanken kommer sänka räntan redan i maj. 

"Vi ändrar vår prognos till en första Riksbankssänkning i maj, från tidigare juni",skriver Handelsbankens prognoschef i en kommentar till inflationssiffrorna. 

Han konstaterar att överraskningen var bred, men att livsmedelspriserna stack ut med en kraftig nedgång, "vilket är mycket ovanligt för säsongen". Samtidigt finns det risk för att de fallande livsmedelspriserna kan vara drivna av påskhelgens kampanjer.

KPIF-inflationen föll tillbaka till 2,2%, en siffra under alla förväntningar. Storbankerna hade räknat med en inflationstakt på 2,5%-2,6% medan Riksbanken hade förväntat sig 2,7%. 

Enligt prognoschefen tyder de ledande indikatorerna på att inflationen kan komma att hamna i intervallet 1,5-3%.

Räntesänkning i maj inprisad - vad kan stå i vägen?

"Det kan låta lovande, men en rad globala inflationsindikatorer har vänt och stiger, SEK har försvagats trendmässigt i år och prisbildningsindikatorer tyder på att 'beteendet' ännu inte normaliserats", förklarar han. 

Baserat på det "besvärliga läget" med potentiell uppgång i inflationen håller Handelsbanken dock fast vid synen att Riksbanken kommer att sänka försiktigt och inte röra sig vid varje möte.

Även SEB lyfter fram den svaga kronan som ett orosmoln inför Riksbankens kommande räntesänkningar. 

"Den svaga kronan kommer sannolikt att fortsätta vara en osäkerhetsfaktor men efter dagens låga notering har ribban för när växelkursen ska förhindra en sänkning i maj höjts betydligt", skriver SEB i en kommentar och tillägger att en svagare krona dock kan få direktionen att välja en signal om att räntan sänks gradvis, och att bankens prognos om en andra sänkning redan i juni sannolikt är för aggressiv om den nuvarande trenden för kronan fortsätter. 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar