Historiska Börsen i Köpenhamn brinner

Dramatisk brand i Börsen - Spiran kollapsar och skapar en symbolisk förlust för Köpenhamn

Axel Ulveman 2024-04-16 | 11:14
Facebook Twitter LinkedIn

Den ikoniska börsbyggnaden på Slotsholmen i hjärtat av Köpenhamn har slukats av lågor i en dramatisk brand som har sänt chockvågor genom staden. Branden, som bröt ut i morse, har orsakat omfattande skador på den historiska byggnaden och resulterat i att den berömda Dragespiren kollapsat.

Börshuset har anor från 1600-talet och anses vara ett av Danmarks finaste exempel på holländsk renässansarkitektur och har en lång och stolt historia. Den byggdes under Christian IV och fungerade ursprungligen som en råvarubörs där köpmän träffades för att handla med varandra. Börsverksamheten startade i just denna byggnad, men lokalerna blev för små 1974 och börsen flyttade till Nikolaj Plads 6. Idag ligger Köpenhamnsbörsen (Nasdaq Copenhagen) någon annanstans, men själva börsen är fortfarande historiskt betydelsefull.

Dragespiran i lågor

Bild: Ritzau Scanpix Foto Fotograf: Ida Marie Odgaard

Branden har orsakat sorg bland Köpenhamnsbor och danskar i hela landet, som har följt situationen noga i media.

Orsaken till branden är fortfarande okänd, men lågorna spred sig snabbt genom byggnaden och brandmännen har kämpat i timmar för att släcka elden. Tyvärr kollapsade Dragespire, men mirakulöst nog räddades den berömda målningen "Från Köpenhamns fondbörs" av P.S. Krøyer ur den brinnande byggnaden.

Bland turister var Börsen mest känd för sin vridna spira. "Drakspiran", som den kallas, är från 1625 och är formad som fyra draksvansar som vrider sig runt varandra. Högst upp hade spiran tre kronor som symboliserade de stora kungadömena Danmark, Norge och Sverige.

Området kring Börsen har spärrats av av polisen medan utredningen pågår. Lyckligtvis har ingen person kommit till skada.

Branden i Börshuset är ett stort slag mot det danska kulturarvet och en symbolisk förlust för Köpenhamn. Byggnaden har spelat en central roll i dansk historia och har stått som ett bestående vittnesbörd om landets handelstraditioner. Restaureringen av byggnaden var i full gång när branden bröt ut. Det är ännu inte känt hur omfattande skadorna är och om restaureringen kan återupptas.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Axel Ulveman  jobbar extra på Morningstar Danmark under studietiden och bidrar med innehåll till morningstar.dk. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar