Flash PMI: Starka tjänster driver euroområdets expansion

Data från tjänstesektorn mycket bättre än väntat i den senaste statistiken, hjälpt av ekonomisk återhämtning i Tyskland och Frankrike

James Gard 2024-04-23 | 13:34 Sara Silano
Facebook Twitter LinkedIn

abstract technology image

Idag, den 23 april, publicerades snabbestimat för inköpschefsindex (PMI) i Storbritannien och Eurozonen. Dessa datauppsättningar bevakas noga för tecken på återhämtning i viktiga ekonomiska sektorer som tillverkning och tjänster. De är initiala uppskattningar för den aktuella månaden som kan komma att revideras.

Euroområdets ekonomi expanderade i april, enligt preliminära PMI-undersökningsdata från S&P Global idag, driven av stark tillväxt i tjänstesektorn.

Det säsongsjusterade HCOB Flash Eurozone Composite PMI Output Index steg från 50,3 i mars till 51,4, mycket högre än FacSet-konsensus på 50,8, vilket tog euroområdets ekonomi ytterligare över linjen som markerar expansion från kontraktion. Indexet ligger nu på en 11-månadershögsta.

Dr. Cyrus de la Rubia, chefsekonom på Hamburg Commercial Bank (HCOB), kommenterade flash PMI-data och tjänstesektorns studs:

"Flera faktorer tyder på att återhämtningen i den privata tjänstesektorn, som dominerar hela ekonomin, är på väg att bli varaktig. För det första har det varit ett positivt momentum i nya affärer under de senaste två månaderna, vilket också översätts till en djärvare anställningspolitik. För det andra är de högre ökningarna av produktionspriserna inte bara ett svar på den snabbare ökningen av insatskostnaderna utan återspeglar också tjänsteleverantörernas förtroende för att sätta priser.

"Slutligen sker återhämtningen samtidigt i de två viktigaste ekonomierna i euroområdet, Tyskland och Frankrike. Detta tyder på att det finns gemensamma faktorer som lägre inflation och högre löner, vilket stärker köpkraften och bidrar till återhämtningen inom tjänstesektorn."

Uppgång för tjänstesektorn, nedgång för tillverkningsindustrin

Det främsta bidraget i euroområdet kom från tjänstesektorn, som steg för tredje månaden i april efter sex månaders nedgång. HCOB Flash Eurozone Services PMI uppgick till 52,9, en 11-månadershögsta och slog med råge prognoserna för en mätning på 51,8. Indexet var också högre än mars månads index på 51,5.

Men PMI Output Index för tillverkningsindustrin underskred prognoserna för en avläsning på 46.5 och kom in på 45.6 och lägre än mars siffra på 46.1.

HCOB: s chefsekonom noterade att tillverkningsutsikterna kan vara ljusare än vad den nuvarande missnöjet antyder.

"Det bästa som kan sägas om tillverkningssektorn i euroområdet är att produktionen föll i den långsammaste takten på ett år i april och att jobbförlusterna har lättat något. Annars är bilden fortfarande ganska dyster, med nya affärer som fortsätter att minska snabbt, tillsammans med orderstockar.

"Den svaga efterfrågan på industriprodukter visar sig också i den kraftigt minskade volymen inköpta insatsvaror och i avsaknaden av en vändning i lagercykeln. Även om vi förväntar oss en återhämtning i tillverkningssektorn i mitten av året är det viktigt att ta hänsyn till strukturella faktorer som påverkar sektorn

När kommer ECB att sänka räntan?

Europeiska centralbanken förväntas nu sänka räntorna i juni, även om det globala narrativet återigen har skiftat när det gäller ränteförväntningarna, särskilt för Federal Reserve. Marknaderna har börjat ompröva möjligheten till ytterligare räntehöjningar för att dämpa inflationen, vilket har visat sig vara mer trögrörligt än väntat i USA.

Vid mötet i april stödde vissa ledamöter i ECB:s styrande råd en räntesänkning, men avvaktade med att fatta ett beslut till kommande möten.

HCOB:s Dr. Cyrus de la Rubia menar att det finns mycket i den nuvarande ekonomiska datan som uppmuntrar ECB att vara försiktiga med att sänka räntan, men tror ändå att juni kommer att se den första sänkningen.

"PMI-siffrorna är redo att testa ECB:s vilja att sänka räntorna i juni. Accelererande ökningar i inputkostnader, sannolikt drivna inte bara av högre oljepriser utan också, vilket är mer oroande, av högre löner, är en anledning till granskning."

"Samtidigt har företag inom tjänstesektorn höjt sina priser i en snabbare takt än i mars, vilket spär på förväntningarna om att tjänsteinflationen kommer att bestå. Trots dessa faktorer förväntar vi oss att ECB sänker räntan i juni. Vi tvivlar dock på att centralbanken kommer att anta en "pragmatisk hastighet", som föreslagits av François Villeroy de Galhau från ECB. Istället förväntar vi oss en mer försiktig strategi."

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

James Gard  is content editor for Morningstar.co.uk

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar