Meta rasar på börsen efter högre utgiftsplaner

Solid intäktstillväxt under första kvartalet för Facebook- och Instagram-ägaren, men aktien faller på grund av högre utgiftsplaner

Michael Hodel, CFA 2024-04-25 | 15:01
Facebook Twitter LinkedIn

Meta Platforms

Meta Platforms är (META) är den senaste av Magnificent Seven-aktierna som rapporterar kvartalsresultat. Här är vad vår analytiker tyckte om företagets uppdatering.

Morningstarbetyg för Meta Platforms-aktien

  • Uppskattning av verkligt värde: $ 400
  • Morningstar-betyg: 2 stjärnor
  • Morningstar Ekonomiskt vallgravsbetyg: Smal
  • Morningstars osäkerhetsbetyg: Hög

Vad vi tänkte om Metas resultat

Meta redovisade ett solidt första kvartal, med omsättningstillväxt och ledningens utsikter för andra kvartalet, medan det var blygsamt nedslående i förhållande till FactSet-konsensus, vilket satte företaget på väg att överträffa våra intäktsförväntningar 2024. Företaget ökade dock sin budget för både helårsdriftskostnader och kapitalutgifter, med VD Mark Zuckerberg övertygad om att företaget borde ”investera betydligt mer de närmaste åren” i artificiell intelligens. Zuckerberg förväntar sig ett stort steg upp i investeringarna innan AI-tjänster genererar meningsfulla direkta intäkter. Efter att ha redovisat snabbare intäkts- och kostnadstillväxt i vår prognos lämnar vi vår uppskattning av verkligt värde till $ 400 per aktie oförändrat. Med försäljningen efter resultatrapporten anser vi att aktierna är rättvist värderade.

De totala intäkterna ökade med 27% till 36,5 miljarder dollar under första kvartalet, med en tillväxt som accelererade över geografiska områden. Meta betjänade 3,24 miljarder dagliga användare i sina appar under kvartalet, en ökning med 7% jämfört med för ett år sedan. Volymen av levererade annonser ökade med 20% jämfört med föregående år, vilket indikerar en fortsatt stark tillväxt i engagemang tack vare förbättrade innehållsrekommendationer, en praktisk fördel med den senaste tidens AI-investeringar. Meta indikerade att mer än 50% av innehållet som levereras på Instagram och 30% på Facebook nu är AI-rekommenderat. Prissättningen av annonser ökade med 6% jämfört med föregående år, vilket visar en fortsatt acceleration från fjärde kvartalet efter nästan två år av nedgångar, eftersom annonsörernas efterfrågan är fortsatt stark.

Rörelsekostnaderna ökade med 6% jämfört med föregående år, och antalet anställda ökade för andra kvartalet i rad. Rörelsemarginalen ökade till 38% från 25% för ett år sedan. Meta förväntar sig nu att rörelsekostnaderna kommer att uppgå till totalt 96-99 miljarder dollar i år, vilket höjer den nedre delen av intervallet i sin tidigare prognos från 94 miljarder dollar. Kapitalutgifter förväntas ligga i intervallet 35 miljarder dollar - 40 miljarder dollar, upp från 30 miljarder dollar - 37 miljarder dollar tidigare, och företaget sa igen att det planerar att öka utgifterna ytterligare 2025.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Meta Platforms Inc Class A451,96 USD2,33Rating

About Author

Michael Hodel, CFA  Michael Hodel, CFA, is an associate director of research with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar