Alphabet stiger på rapport med utdelningsöverraskning

Vi höjer vårt estimat för verkligt värde för aktien, som nu ser ut att vara rättvist värderad efter den senaste kursuppgången

Michael Hodel, CFA 2024-04-26 | 13:37
Facebook Twitter LinkedIn

Google logo

Googles moderbolag Alphabet (GOOGL) rapporterade resultat efter marknadens stängning den 25 april. Här är vad vår analytiker tyckte om de senaste kvartalssiffrorna.

Viktiga Morningstarbetyg för Alphabet

• Uppskattning av verkligt värde: $179
• Morningstars betyg: 3 stjärnor
• Morningstars betyg för ekonomisk vallgrav: Hög
• Morningstars osäkerhetsbetyg: Bred

Vi höjer vår uppskattning av verkligt värde till 179 dollar från 171 dollar per aktie. Med hoppet i aktiekursen efter rapporten ser aktierna nu rättvist värderade ut.

Vad vi tyckte om Alphabets rapport

Alphabet levererade starka resultat under första kvartalet, med omsättningstillväxten accelererande och omstruktureringsinsatser som driver marginalutvidgning. Företaget inrättade också en utdelning, som kommer att uppgå till cirka 10 miljarder dollar årligen i början och godkände ytterligare 70 miljarder dollar i återköp av aktier. Även om tillväxten sannolikt inte kommer att upprätthålla detta kvartals takt under hela året, positionerar Alphabets resultat det för att överträffa våra förväntningar för året.

Som med Meta ökar företaget ansträngningarna för att utveckla artificiell intelligensteknik och ställer förväntningar på att kapitalinvesteringarna kommer att fortsätta i nuvarande takt, vilket innebär helårsutgifter på nästan 50 miljarder dollar jämfört med cirka 32 miljarder dollar vart och ett av de senaste två åren. Alphabet tar en hårdare inställning till kostnader än sin AI-rival, fortsätter att minska antalet anställda och konsolidera team för att dämpa effekterna av infrastrukturinvesteringar på lönsamheten.

Google Search och YouTube-annonsering högre

De totala intäkterna ökade med 15% på årsbasis jämfört med 13% förra kvartalet, vilket fortsatte den accelererande trenden under det senaste året, även om skottåret tillförde cirka 1% till tillväxten. Sökannonseringen ökade med 14%, där online-återförsäljare, inklusive de som är baserade i Asien, drev tillväxten. De asiatiska detaljhandlarna började öka sina utgifter under andra kvartalet förra året, vilket kommer att skapa motvind under resten av 2024. YouTube-annonseringen ökade med 21%, vilket ledningen tillskrev en snabb förbättring av intäktsgenereringen av Shorts, utöver en ökad användning. Molnverksamheten levererade också imponerande tillväxt, med intäkter som ökade med 28%, det bästa resultatet på mer än ett år, då AI-användningsfall ökade tillväxten inom compute- och Workspace productivity-verksamheterna.

Fortsatt stark abonnenttillväxt drev en ökning av intäkterna från andra Google-tjänster med 18% från föregående år. Som företaget meddelade tidigare i år har YouTube TV nu mer än 8 miljoner prenumeranter, och vi uppskattar att tjänsten bidrog med ungefär hälften av tillväxten i detta segment.

Rörelsemarginalen ökade med nästan 4 procentenheter till 32,5%, exklusive stora omstruktureringskostnader för ett år sedan. Ledningen förväntar sig att effektivitetsvinster i hela verksamheten kommer att kompensera för ökande avskrivningskostnader, vilket gör att rörelsemarginalen kan expandera 2024 jämfört med föregående år. Investeringarna nästan fördubblades jämfört med föregående år till 12 miljarder dollar under kvartalet, vilket resulterade i att det fria kassaflödet sjönk något till 16,8 miljarder dollar.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Alphabet Inc Class A168,10 USD0,51Rating

About Author

Michael Hodel, CFA  Michael Hodel, CFA, is an associate director of research with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar