Är koppar på väg in i en ny supercykel?

Priset på den röda metallen stiger kraftigt på grund av minskad tillgång och ökad efterfrågan från projekt inom ren energi och artificiell intelligens.

Valerio Baselli 2024-04-30 | 11:36
Facebook Twitter LinkedIn

copper production in China

Koppar handlas för närvarande på omkring tvåårshögsta, drivet av tron att utbudet av den röda metallen kommer att ha svårt att hålla jämna steg med den stigande globala efterfrågan, samt som ett skydd mot förnyad inflationsoro. Råvarans roll i koldioxidomställningen och i AI-revolutionen är också nyckelfaktorer i den förväntade högre efterfrågan.

Och på utbudssidan ökar produktionsneddragningarna i gruvorna: ett färskt exempel är den 6,5%-iga minskningen av kvartalsproduktionen vid Ivanhoe Mines i Kamoa-Kakula-komplexet i Demokratiska republiken Kongo. Eller beslutet av Chinese Smelter Purchasing Team (CSPT) att minska produktionen med 5-10% i landets största smältverk.

Det finns även andra politiska faktorer som spelar in.

”Förbudet på LME och CME (Chicago Mercantile Exchange) mot aluminium-, nickel- och kopparleveranser från Ryssland har fått handlarna att överväga en ökad utbudsrisk”, förklarar Maurizio Mazziero, finansanalytiker och råvaruexpert.

BHP:s uppköpserbjudande på Anglo American för 39 miljarder dollar, som har setts som en pitch för bolagets koppar- och järnmalmstillgångar, tyder också på en hög efterfrågan på råvaran.

Allt detta är faktorer som ökar volatiliteten i kopparpriset. Men som Mazziero säger gör dessa faktorer det svårt att förutse priset för 2024. Men med en kopparhandel på cirka 9.890 dollar per ton på London Metal Exchange (LME) säger Mazziero att det är realistiskt att priset når en historisk topp på 11.000 dollar.

”Kopparmarknaden kan vara nära en underskottssituation på grund av de senaste störningarna på utbudssidan, och varje indikation på en återhämtning i efterfrågan skulle ha en betydande inverkan på en redan ganska pressad situation”, kommenterar Roberta Caselli, investeringsstrateg för råvaror på Global X.

Och även om de globala synliga lagren fortfarande ligger 41% under det säsongsmässiga genomsnittet för de senaste fem åren, ökar kopparkonsumtionen, särskilt i Kina.

”Möjligheter till betydande ny efterfrågetillväxt kan också uppstå på grund av den massiva ökningen av infrastrukturutgifterna i Indien. Regeringskällor har rapporterat att Indien kommer att skicka två delegationer till Chile nästa månad för att utforska kopparfyndigheter, som landet behöver för sin snabba ekonomiska tillväxt och sina energiomställningsplaner", förklarar Caselli.

Ingen koppar, ingen grön ekonomi

De globala ansträngningarna för att minska koldioxidutsläppen är en strukturell tillväxtmotor för många råvaror och metaller, och koppar är en av de viktigaste metallerna för energiomställningen.

Till exempel är vind- och solenergi bland de mest populära formerna av förnybar energi idag. Grafen nedan visar hur mycket koppar som krävs för att generera energi från havsbaserad vindkraft (vindkraftverk i havet), landbaserad vindkraft (vindkraftverk på land) och solceller jämfört med fossila bränslen som kol och naturgas.

”Detta signalerar att efterfrågan på koppar (och även på andra metaller) har blivit mindre elastisk i förhållande till marknadscykeln, eftersom den nu stöds av en sekulär trend”, säger Benjamin Louvet, råvaruchef på Ofi Invest AM.

”Efterfrågan stöds också av faktorer som inte tidigare beaktats eller som är kopplade till uppkomsten av nya behov. Ett exempel på detta är utvecklingen av elnätet, där många regeringar, särskilt i Europa, först nyligen insåg att en utebliven utveckling skulle kunna omintetgöra alla ansträngningar som gjorts för övergången", fortsätter Benjamin Louvet.

Koppar är en utmärkt ledare av elektricitet, vilket gör det till ett idealiskt material för system för förnybar energi. Dess höga elektriska ledningsförmåga möjliggör effektiv energiöverföring och minimerar energiförlusterna under överföring och distribution.

Artificiell intelligens är också hungrig på koppar

Ett ytterligare stöd för den strukturella tillväxten i efterfrågan på koppar kan slutligen vara efterfrågan från datacenter för artificiell intelligens, en nyckelkomponent i en snabb utbyggnad av AI-teknik.

”Enbart i USA förbrukade datacenter 17 GW energi, och i slutet av decenniet beräknas datacenters energibehov ha fördubblats till 35 GW”, säger Albert Chu, portföljförvaltare på Man Group.

”När man överväger denna tillväxt bör man komma ihåg att uppskattningar av expansionen av datacenter till följd av artificiell intelligens befinner sig i ett tidigt skede och sannolikt underskattar den slutliga efterfrågan.”

Även om konsekvenserna för de globala kopparmarknaderna fortfarande befinner sig i ett tidigt skede tyder utsikterna på att det finns starka sekulära drivkrafter för efterfrågan.

”Låt oss anta att USA, där ungefär hälften av AI-marknaden är koncentrerad, kommer att öka sin utveckling med ytterligare 5 GW varje år. Bara detta skulle öka efterfrågan med 500.000 ton i världen, vilket motsvarar en ökning på 2% av den globala efterfrågan på koppar", säger Benjamin Louvet. Även om det kan verka obetydligt kan även en brist på 1% på en redan pressad marknad leda till ett betydande underskott.

Eftersom världen strävar efter att uppnå noll nettoutsläpp under de kommande tre decennierna förutspår Albert Chu att ”efterfrågan på koppar kommer att öka fem till sex gånger. Men - fortsätter han - denna ökning kan bli svår att möta med tanke på de nuvarande utbudsbegränsningarna.”

Investera i koppar-ETC:er

Det enklaste sättet att få exponering mot spotpriset på en råvara är genom en ETC (börshandlad råvara). Europeiska investerare kan välja mellan mindre än ett dussin ETC:er som uteslutande fokuserar på koppar, samt flera andra instrument som erbjuder exponering mot en diversifierad korg av industrimetaller. I listan nedan ingår inte korta instrument (som ger ett omvänt resultat jämfört med jämförelseindexet) eller hävstångsinstrument (som förstärker resultatet - ofta dagligen - för det replikerade indexet) och de som har mindre än 1 miljon euro i förvaltat kapital.

Metodik för kopparinvestering

Som framgår av den avkastning som visas i tabellen är dessa instrument inte likvärdiga. De replikerar ofta olika riktmärken, baserade på olika metoder, vilket resulterar i ett avvikande förhållande mellan risk och avkastning.

Till exempel avviker referensvärdena i RICI Enhanced-familjen (skapad av Jim Rogers i slutet av 1990-talet) från den vanliga praxisen att använda terminskontraktet med det närmaste utgångsdatumet som priskälla; detta för att försöka minimera contangoeffekten. En mycket viktig faktor för att fastställa värdet på syntetiska ETC:er är den s.k. rullningseffekten, som helt enkelt innebär att det terminskontrakt som löper ut ersätts. Rolling är negativ om det utgående kontraktet har ett lägre pris än det nya (s.k. contango) och är positiv i det motsatta fallet (backwardation).

Därför investerar RICI Enhanced benchmarks i terminskontrakt med olika löptider för att jämna ut prisskillnaderna mellan de olika terminskontrakten. För varje enskild råvara definieras ett särskilt schema för ersättning av benchmarkterminskontrakten, som också tar hänsyn till säsongscykler; slutligen eliminerar ett likviditetsfilter underhandlade terminskontrakt. Detta förklarar de generellt högre avgifter som tas ut för dessa strategier.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar