Palantirs rapport: AI-plattform driver stark start på 2024

Aktierna i dataföretaget är fortfarande övervärderade trots att aktien sjönk i efterhandeln

Malik Ahmed Khan 2024-05-07 | 15:00
Facebook Twitter LinkedIn

Palantir

Palantir rapporterade sitt resultat efter börsstängning den 6 maj. Här är vad vår analytiker tyckte om Q1-rapporten.

Vi behåller vår uppskattning av verkligt värde på 16 dollar per aktie för Palantir (PLTR) efter att företaget startade räkenskapsåret 2024 med en uppsättning starka finansiella resultat, till stor del i linje med våra tidigare uppskattningar. I spetsen för dessa resultat var fortsatt fart för företagets plattform för artificiell intelligens, eller AIP, en trend som vi ser fortsätta, särskilt i USA:s kommersiella utrymme.

Viktiga Morningstarbetyg för Palantir-aktien

• Fair Value Estimate: $16
• Morningstar Rating: 2 stars
• Morningstar Economic Moat Rating: Narrow
• Morningstar Uncertainty Rating: Very High

Vad vi tyckte om Palantirs resultat

Även om vi modellerar en robust omsättningstillväxt och marginalexpansion för Palantir, kan vi fortfarande inte rationalisera marknadens nuvarande värdering av namnet. För sammanhanget är våra topplinje- och lönsamhetsuppskattningar för de kommande två åren alla över konsensus, vilket belyser vår uppfattning att Palantir väsentligt kommer att dra nytta av ökade AI-utgifter som ledande inom AI-plattformsområdet. Trots att företagets aktier handlades ner i efterhandeln fortsätter vi att se dem som övervärderade.

När vi modellerade Palantirs tillväxt och lönsamhet tittade vi också på ett hypotetiskt bull case där företagets AIP såg robust antagande när nya och gamla kunder flockade för att använda Palantirs AI-lösningar för att driva sina företag. Detta scenario bakar in en högre och längre tillväxtutsikter för Palantirs statliga och kommersiella företag, vilket resulterar i en uppskattning av verkligt värde på 22 dollar per aktie.

Första kvartalets försäljning uppgick till 634 miljoner dollar, en ökning med 22% jämfört med föregående år och en ökning med 4% sekventiellt. Även om försäljningssiffran inte nådde upp till vår konsensusprognos var vi imponerade av Palantirs fortsatta framgångar på den kommersiella marknaden i USA. Försäljningen från detta segment ökade med 40% jämfört med föregående år till 150 miljoner dollar, och Palantir ökade antalet kommersiella kunder i USA med 69% jämfört med föregående år till 262. Vi anser att det starka införandet av AIP på den amerikanska kommersiella marknaden är ett gott tecken för Palantir, eftersom amerikanska företag ofta är tidiga med att införa programvara, och andra globala marknader följer efter. Vi var också imponerade av företagets starka framåtblickande nyckeltal, med återstående prestationsåtaganden, eller RPO, som ökade kraftigt jämfört med föregående år och överträffade omsättningstillväxten.

Palantir höjer sina utsikter för 2024

Tillsammans med stark försäljningstillväxt fortsatte Palantir att utöka sin lönsamhet, med justerade rörelsemarginaler för första kvartalet på 36%, upp från 24% för ett år sedan. Medan företagets fokus på lönsamhet har varit med ett skarpt öga på S&P 500-inkludering, tror vi att den markanta förbättringen av Palantirs marginaler pekar på den inneboende operativa hävstångseffekten som är inbyggd i motiga mjukvaruföretag.

Under de senaste kvartalen har Palantirs net retention, ett mått på företagets förmåga att sälja mer till befintliga kunder, sjunkit eftersom kundexpansion har blivit svår på grund av tuffa makroekonomiska förhållanden. Men med en stark AIP-användning ser vi en vändning i företagets nettobehållningsmått, som klockade in på 111% under första kvartalet, oförändrat jämfört med året innan och upp från 108% förra kvartalet.

Tillsammans med starka kvartalsresultat höjde Palantir sina utsikter för 2024. Företagets uppdaterade vägledning kräver 2024-försäljning och justerat rörelseresultat på 2.68 miljarder dollar och 874 miljoner dollar, båda i mitten av vägledningen, upp från 2.66 miljarder dollar och 842 miljoner dollar tidigare. Med tre kvartal kvar av året ser vi dessa reviderade uppskattningar som konservativa och modellerar Palantir för att upprätthålla sin historia av att överträffa sin vägledning på båda fronterna.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Palantir Technologies Inc Ordinary Shares - Class A24,13 USD-0,12Rating

About Author

Malik Ahmed Khan  är aktieanalytiker hos Morningstar Research Services LLC

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar